Κοσμος

Νέα στρατηγική Τραμπ: 81 αναφορές στον «κομμουνισμό» μέσα σε δύο εβδομάδες

H επίκληση του δείχνει να κινητοποιεί έντονα τη βάση των Ρεπουμπλικανών

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
© EPA / JIM LO SCALZO / POOL

Ο Τραμπ βάζει στο στόχαστρο τον «κομμουνισμό» ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

Στη ρητορική κατά του «κομμουνισμού» φαίνεται να επενδύει ολοένα και περισσότερο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς προετοιμάζεται για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η ανάλυση καταγράφει ότι από τις 23 Ιουνίου και μετά ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει τον όρο «κομμουνισμός» 81 φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις και αναρτήσεις του, παρουσιάζοντας προοδευτικούς υποψηφίους των Δημοκρατικών ως απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αλλαγή της ρητορικής ακολούθησε τις νίκες αριστερών υποψηφίων στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη, το Κολοράντο, το Τέξας, το Οχάιο και το Κεντάκι.

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters, οι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου δοκιμάζουν το συγκεκριμένο μήνυμα μέσω ομάδων εστίασης (focus groups). Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν ότι η επίκληση του «κομμουνισμού» κινητοποιεί έντονα τη βάση των Ρεπουμπλικανών και ενδέχεται να αυξήσει τη συμμετοχή ψηφοφόρων που συνήθως απέχουν.

Αντίθετα, η ίδια ρητορική φαίνεται να έχει μικρότερη απήχηση στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους και στις νεότερες ηλικίες, οι οποίες δεν έχουν βιώσει την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Οι Ρεπουμπλικανοί επιδιώκουν να μεταφέρουν τη δημόσια συζήτηση από ζητήματα όπως η ακρίβεια και το κόστος ζωής, όπου ο Τραμπ έχει δεχθεί επικρίσεις, προς την ιδεολογική αντιπαράθεση με τους Δημοκρατικούς.

Πολλοί από τους προοδευτικούς υποψηφίους υποστηρίζουν πολιτικές όπως υψηλότερη φορολόγηση των εύπορων, αύξηση των κοινωνικών δαπανών, περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες και κατάργηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης ICE. Οι περισσότεροι αυτοπροσδιορίζονται ως «δημοκρατικοί σοσιαλιστές» και όχι ως κομμουνιστές.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ολίβια Γουέιλς, δήλωσε ότι η «υιοθέτηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού από τους Δημοκρατικούς» αποτελεί «υπαρξιακή απειλή» για τη χώρα και ότι ο Τραμπ θα συνεχίσει να αναδεικνύει, όπως είπε, τη διαφορά ανάμεσα στη δική του πολιτική ατζέντα «America First» και εκείνη των πολιτικών του αντιπάλων.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν τη συγκεκριμένη στρατηγική. Η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Σούζαν ΝτελΜπένε, υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικανοί καταφεύγουν σε «απεγνωσμένες επιθέσεις» αντί να απαντούν στα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες, όπως η οικονομία και το κόστος ζωής.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY