- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Συμφωνίες για όπλα αξίας 50 δισ. δολαρίων υπογράφηκαν την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής - Συμφωνία και για υποβρύχια
Η Γερμανία ήταν η χώρα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου
Συμφωνίες για μαζικές αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας περίπου 50 δισ. δολαρίων υπεγράφησαν κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις συμφωνίες, ωστόσο, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αφορούν στην ενίσχυση των δυνατοτήτων επιτήρησης, στρατηγικών μεταφορών, αντιαεροπορικής άμυνας και ναυτικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συλλογικής αποτρεπτικής ισχύος της Συμμαχίας.
Περίπου δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και ο Καναδάς, συμφώνησαν στην αγορά δέκα αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης GlobalEye της σουηδικής Saab. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 4,3 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, επτά χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία, ενέκριναν την προμήθεια δέκα στρατηγικών μεταγωγικών αεροσκαφών A400M, που κατασκευάζονται από την Airbus.
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής
Η Γερμανία ήταν η χώρα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου, ανακοινώνοντας σειρά σημαντικών εξοπλιστικών πρωτοβουλιών.
Το Βερολίνο γνωστοποίησε ότι, σε συνεργασία με τις σκανδιναβικές χώρες, θα προμηθευτεί πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Triton μεγάλου υψομέτρου και μεγάλης αυτονομίας από την αμερικανική Northrop Grumman, με κόστος που υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πολωνία συμφώνησαν στη δημιουργία κέντρου συντήρησης των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, ενώ οι εταιρείες Rheinmetall και Lockheed Martin υπέγραψαν συμφωνία για κοινή παραγωγή πυραύλων ATACMS στην Κάτω Σαξονία.
Συμφωνία και για υποβρύχια
Στο πλαίσιο των νέων εξοπλιστικών συμφωνιών, ο Καναδάς υπέγραψε σύμβαση με τη γερμανική ναυπηγική εταιρεία TKMS για την κατασκευή 12 υποβρυχίων.
Η ευρωπαϊκή αμυντική αυτάρκεια
Η ειδικός σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας Καμίλ Γκραντ, μιλώντας στην εφημερίδα Le Monde, εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν περιορίζονται πλέον στην αγορά έτοιμων οπλικών συστημάτων, αλλά επενδύουν και στην απόκτηση κρίσιμων στρατιωτικών δυνατοτήτων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη δεν αγόρασε απλώς έτοιμα όπλα· ενσωμάτωσε επίσης στρατιωτικές δυνατότητες για τις οποίες εξαρτιόταν από καιρό από τις ΗΠΑ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν»
Πώς αποκαλύφθηκε η απίστευτη απάτη
Οι χειρισμοί του Τραμπ δεν σταματούν να προβληματίζουν τους Ευρωπαίους
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο Μάικλ Ο'Λίρι προειδοποιεί για κατακόρυφη άνοδο τιμών λόγω του κόστους των καυσίμων
Τι υποστήριξε ο δικηγόρος του δράστη
Αποχωρεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
Ποιος κρατά τον διακόπτη για τα ουκρανικά drones
Τι πρέπει να μάθει από αυτές
Από τη βενζίνη των 4,28 δολαρίων μέχρι τις επιχειρήσεις της ICE
Η καταγγελία 21χρονης για βιασμό
Χρήση βιομετρικής αναγνώρισης με τη βοήθεια τις τεχνητής νοημοσύνης για διαδηλωτές με καλυμμένο το πρόσωπο
H Αθήνα απώλεσε όλα τα ερείσματά της, ενώ η Τουρκία κατάφερε να αποκτήσει ουσιαστικά τα δικά της επενδύοντας χρήματα και προοπτικές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Φον ντερ Λάιεν
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία κατά πάσα πιθανότητα ευθύνεται για τα χτυπήματα
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.