- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το Ιράν παγώνει τις επιθέσεις στο Ισραήλ - Το επόμενο κρίσιμο 48ωρο και ο ρόλος του Τραμπ
Φόβοι για νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή
Το Ιράν αναστέλλει τις πυραυλικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, αλλά απειλεί με σκληρή απάντηση στην περίπτωση που υπάρξουν νέα πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Εξαιρετικά ρευστή παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με διεθνείς αναλυτές να προειδοποιούν ότι Ιράν και Ισραήλ μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή τις εκατέρωθεν επιθέσεις.
Μετά από παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Ιράν ανακοίνωσε ότι σταματά τις επιθέσεις με πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως στην περίπτωση που το Τελ Αβίβ επιτεθεί ξανά στον Λίβανο, πλήττοντας θέσεις της Χεζμπολάχ, το Ιράν θα προχωρήσει σε νέες πυραυλικές επιθέσεις.
«Μετά τις επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος στο νότιο Λίβανο και την περιοχή Νταχίχ, που πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Αμερικής, οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υποστηρίζοντας τον καταπιεσμένο λαό του Λιβάνου, έδωσαν μια οδυνηρή απάντηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ιρανικών αρχών.
Μάλιστα, το Ιράν κάνει λόγο για ένα «μάθημα» προς το Ισραήλ, προκειμένου το Τελ Αβίβ (αλλά και η Ουάσιγκτον) να γνωρίζει ότι δεν θα γίνονται ανεκτές νέες επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
«Αν οι επιθέσεις και οι πράξεις επιθετικότητας (από την πλευρά του Ισράηλ) συνεχιστούν -και στον νότιο Λίβανο- θα ακολουθήσουν πολύ πιο σκληρές ενέργειες από ό,τι στο παρελθόν» προειδοποιούν οι αρχές του Ιράν.
Καμία άμεση επαφή της Χεζμπολάχ με τον Τραμπ
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία άμεση επαφή της οργάνωσης με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, οι Χούθι στην Υεμένη και η Χαμάς στη Γάζα ανήκουν στον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης», έναν στρατιωτικό συνασπισμό που έχει στόχο «την καταστροφή του Ισραήλ» και τον «τερματισμό του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ» στη Μέση Ανατολή.
«Δεν έχει υπάρξει καμία άμεση επαφή μεταξύ του προέδρου Τραμπ και αξιωματούχων της Χεζμπολάχ» δήλωσε ο Μαχμούντ Κομάτι σε γραπτή δήλωση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Το Ιράν επιτέθηκε με πυραύλους κατά του Ισραήλ για πρώτη φορά από τις 8 Απριλίου, όταν ανακοινώθηκε η εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Το Τελ Αβίβ απάντησε με στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων στην ιρανική επικράτεια, με τον Ντόναλντ Τραμπ να παρεμβαίνει και να καλεί το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε νέες επιθέσεις, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ως αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν οι διαπραγματεύσεις για μια μακροχρόνια ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ μετά τις αεροπορικές επιδρομές ισραηλινών μαχητικών κατά στόχων της Χεζμπολάχ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα αναφέρει διά στόματος Τραμπ (αλλά και Ρούμπιο) ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ιράν που θα οδηγούσε στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει και μια εκεχειρία στον Λίβανο ανάμεσα σε Χεζμπολάχ και Ισραήλ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατάργηση ΦΠΑ στο ρεύμα και πακέτο 340 εκατ. λιρών για την αστεγία ανακοίνωσε ο νέος πρωθυπουργός
Έπαινοι της αμερικανικής διπλωματίας για την αποτελεσματικότητα της χώρας απέναντι στην τρομοκρατία
Πότε θα ξεκινήσει το μέτρο
Σφοδρός πολέμιος του Στάρμερ - Το who is who
Καρέ καρέ τα δραματικά δευτερόλεπτα
Η Ελλάδα καλείται να προσαρμόσει τον αμυντικό της σχεδιασμό στη νέα πραγματικότητα, όπου η ισχύς μετριέται πλέον σε ετοιμότητα, τεχνολογία και αντοχή
Μια ματιά στην κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας, με βάση νέα στοιχεία του YouGov και την επικαιρότητα
Δεν θα φιλοξενεί πλέον κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα
Ιστορίες Αμερικανών που πίστεψαν την εικόνα της Ρωσίας ως καταφύγιο συντηρητικών αξιών και ανακάλυψαν τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής υπό τον Πούτιν.
Από το «Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back»
Κλιμακώνεται η κρίση - Πληροφορίες ότι το ένα πλοίο είναι ελληνικό
Γνωρίζονται από το μακρινό 1989
H συμφωνία ανέρχεται στα 110 δισ. δολάρια
H απόφαση ελήφθη λόγω της νέας κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Τα λάθη του Μακαρίου, το πραξικόπημα και το μέλλον του νησιού
Η δολοφονία της έχει προκαλέσει νέα ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτικών στη χώρα
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζοχράν Μαμντάνι είχε συζητήσει τη νομική δυνατότητα σύλληψης του
Oνομάστηκε χαϊδευτικά «Όιστερ» από την κάρτα μετακινήσεων της πόλης
O άλλοτε ηγέτης των Σαντινίστας κυβερνά αδιάλειπτα από το 2007
Τι σχεδιάζει η Ουάσιγκτον
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.