- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αλβανία: Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για το resort των 1,6 δισ. δολαρίων του Κούσνερ
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επεκταθούν και στα νότια της χώρας
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Αλβανία για το πολυτελές θέρετρο του Τζάρεντ Κούσνερ
Σε νέα φάση έντασης εισέρχονται οι κινητοποιήσεις στην Αλβανία κατά του σχεδιαζόμενου πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος που συνδέεται με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στους δρόμους της Αλβανίας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο έργο ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, το οποίο προβλέπεται να αναπτυχθεί σε μία από τις πιο ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές της αλβανικής ακτογραμμής.
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επεκταθούν και στη νότια Αλβανία, όπου σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες στην περιοχή που προορίζεται για την επένδυση.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι το έργο θα ενισχύσει την οικονομία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα προσελκύσει υψηλού επιπέδου τουρισμό. Ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να σταματήσει την επένδυση, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ανασταλεί όσο βρίσκεται ο ίδιος στην εξουσία».
Από την άλλη πλευρά, περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν έλλειψη διαφάνειας και απουσία δημόσιας διαβούλευσης. Σύμφωνα με την οργάνωση PPNEA, δεν έχουν παρουσιαστεί επαρκή στοιχεία σχετικά με τις αδειοδοτήσεις και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.
Το σχέδιο αφορά την ανάπτυξη πολυτελούς θερέτρου στο νησί Σαζάν, το μοναδικό νησί της Αλβανίας, καθώς και σε παράκτιες εκτάσεις και υγροτόπους που βρίσκονται εντός προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής. Η περιοχή φιλοξενεί σημαντικά οικοσυστήματα, μεταξύ των οποίων πληθυσμούς της μεσογειακής φώκιας μονάχους-μονάχους και περισσότερα από 200 είδη πτηνών, αρκετά από τα οποία θεωρούνται απειλούμενα.
Οι αντιδράσεις εντάθηκαν περαιτέρω όταν ξεκίνησαν εργασίες περίφραξης της περιοχής και διάνοιξης δρόμων πρόσβασης, με κατοίκους να καταγγέλλουν ότι περιορίζεται η πρόσβαση σε γαίες και παραδοσιακές δραστηριότητες.
Παράλληλα, η ειδική εισαγγελική αρχή κατά της διαφθοράς της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι διερευνά νομοθετικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν το 2024 και αφορούν το καθεστώς προστατευόμενων περιοχών.
Η εταιρεία ανάπτυξης του έργου υποστηρίζει ότι η επένδυση θα προχωρήσει με σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο τη δημιουργία μακροπρόθεσμων ωφελειών για τις τοπικές κοινωνίες.
Πηγή: The Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.