- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συμβούλιο της Ευρώπης: Πράσινο φως για Ειδικό Δικαστήριο κατά της Ρωσίας
Συμφωνία 36 χωρών και ΕΕ για την εκδίκαση των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία
Το Συμβούλιο της Ευρώπης δρομολογεί Ειδικό Δικαστήριο για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη στήριξη 36 κρατών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τριάντα τέσσερις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αυστραλία και η Κόστα Ρίκα, δήλωσαν την Παρασκευή ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο μελλοντικό ειδικό δικαστήριο για την Ουκρανία το οποίο θα δικάσει τη ρωσική εισβολή στη χώρα αυτή.
«Η στιγμή που η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για την επίθεσή της πλησιάζει», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης με έδρα το Στρασβούργο, Αλέν Μπερσέ.
Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών, συνήλθε σήμερα στο Κισινάου της Μολδαβίας και ενέκρινε ψήφισμα που θέτει τα θεμέλια της «διευθυντικής επιτροπής» του μελλοντικού δικαστηρίου.
Η δημιουργία του δικαστηρίου προωθήθηκε πέρυσι επί της αρχής από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υπέγραψε σχετική συμφωνία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, που αριθμεί 46 μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ουκρανία.
Η δημιουργία του νέου αυτού δικαστηρίου έχει ως στόχο να παρακαμφθεί η αδυναμία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδικάσει το έγκλημα της ρωσικής επίθεσης αφού δεν αναγνωρίζεται από την Μόσχα.
Η Ρωσία, που αποπέμφθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2022, μετά την εισβολή στην Ουκρανία — δήλωσε εξάλλου ότι θα θεωρήσει «άκυρες και χωρίς ισχύ» τις αποφάσεις του δικαστηρίου αυτού.
Ο Αλέν Μπερσέ δηλώνει ότι το δικαστήριο αυτό αντιπροσωπεύει την δικαιοσύνη και την ελπίδα και πρέπει να δοθεί συνέχεια στην πολιτική δέσμευση που έχει αναληφθεί με την διασφάλιση της λειτουργίας του και της χρηματοδότησής του.
Σε χωριστή ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να συνεισφέρει 10 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία της νέας δικαστικής αρχής.
Δώδεκα χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχουν προς το παρόν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία. Ανάμεσά τους βρίσκονται τέσσερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ουγγαρία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Μάλτα), τέσσερις χώρες των Βαλκανίων (Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία), τρεις χώρες του Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία), καθώς και η Τουρκία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δραματικές στιγμές στα συντρίμμια
Προειδοποίηση: Το άρθρο περιλαμβάνει περιγραφές κακοποίησης
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η επόμενη μέρα των Ηνωμένων Πολιτειών
Το φέρετρο του Χαμενεΐ εκτέθηκε σε υπαίθριο χώρο, κάτω από γυάλινη προθήκη
Όσα έγιναν στη λαμπερή βραδιά για τα 250 χρόνια Ανεξαρτησίας
Η ανοχή μας στην αναρχία και την ανομία είναι ένας αυτοτραυματισμός, ένας ευνουχισμός του πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού και πολιτισμικού μας κεφαλαίου ως μελών της κοινωνίας
Οι κόλακες του Ντόναλντ Τραμπ, η ερωτοτροπία μερικών ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία και οι προοπτικές της Ατλαντικής Συμμαχίας
Σε περίπου 38.500 ανέρχονται οι αγνοούμενοι
Θα ήταν η πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια που θα πήγαιναν όλοι μαζί στο Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ιράν τον αποχαιρετά - Δείτε live εικόνα
Ανατριχιαστικές πληροφορίες για το πώς προσπάθησαν να διαλύσουν το πτώμα της
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της
Από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και τους «ελέγχους και ισορροπίες» των ιδρυτών-πατέρων, στη σύγχρονη ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και τις προκλήσεις της εποχής Τραμπ
Η ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ από το όρος Ράσμορ για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας
Το «Κόκκινο Τείχος» της βορειοανατολικής Αγγλίας και μια εργατούπολη σε μετάβαση
Μια επέτειος στην οποία οι ΗΠΑ αποδεικνύουν ξανά πως είναι καταδικασμένες να αλλάζουν
Για χρεοκοπημένο κράτος κάνει λόγο η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Αντιπροσωπείες από περισσότερα από 30 κράτη βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα του Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.