- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κλιμακώνεται η ένταση στα Στενά του Ορμούζ – Το Ιράν ενισχύει τον έλεγχο
Ανησυχητικές οι τελευταίες κινήσεις της Τεχεράνης
Νέες ζώνες ελέγχου επιχειρεί να δημιουργήσει το Ιράν στον Περσικό Κόλπο, με όχημα τα Στενά του Ορμούζ
Το αδιέξοδο στα Στενά του Ορμούζ, μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές αρτηρίες του πλανήτη, συνεχίζεται, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το Ιράν επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να ενισχύσει τον επιχειρησιακό του έλεγχο στην περιοχή, εφαρμόζοντας νέες διαδικασίες θαλάσσιας επιτήρησης αλλά και καθορισμού διαδρομών για τα εμπορικά πλοία.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Τεχεράνης, τα πλοία που κινούνται μέσα από τα Στενά του Ορμούζ καλούνται να συντονίζονται με τις ιρανικές αρχές και να ακολουθούν συγκεκριμένες πορείες κοντά στο νησί Λαράκ, περιοχή που εποπτεύεται στενά από το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).
Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, καθώς μεταφέρει μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας πιο κοντά σε ύδατα που διεκδικεί το Ιράν, ενισχύοντας την επιρροή και τις δυνατότητες παρακολούθησης της Τεχεράνης στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα.
Μπρος Στενά του Ορμούζ και πίσω... άγκυρα
Ήδη, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες εμφανίζονται επιφυλακτικές, αποφεύγοντας να ζητήσουν άδειες διέλευσης υπό τον φόβο αμερικανικών κυρώσεων ή πιθανής εμπλοκής σε περιστατικά ασφαλείας. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες εμπορικά πλοία παραμένουν αγκυροβολημένα πριν και μετά τα Στενά του Ορμούζ, την ώρα που καταγράφεται αυξημένη παρουσία δεξαμενόπλοιων και bulk carriers στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης η επέκταση της ιρανικής «ζώνης ελέγχου» κοντά σε στρατηγικά λιμάνια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), όπως η Φουτζάιρα, αλλά και γύρω από ενεργειακές υποδομές κρίσιμης σημασίας.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η Τεχεράνη επιχειρεί να διατηρήσει ισχυρή επιρροή στις πετρελαϊκές ροές του Κόλπου, καθώς δεν φαίνεται... φως στο τούνελ των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόλεμοι, κλιματικά σοκ και αναγκαστικοί εκτοπισμοί επηρεάζουν την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων
Ποια είναι τα βασικά του σημεία
Κάνει λόγο για «πολιτικό θέατρο»
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και στον χώρο εργασίας του
«Ήμουν απλώς έξω για μια βόλτα με το αγαπημένο μου αυτοκίνητο», δικαιολογήθηκε
Μαρτυρίες ότι έστειλε φωτογραφίες σε συμμαθητές της μετά τους φόνους
Παρουσιαζόταν υπεύθυνος για τον λιμό της Βεγγάλης το 1943
Έπασχε από ανίατη ασθένεια
Ο άλλοτε παρουσιαστής του Fox News έχει έρθει σε ρήξη με τον Τραμπ
Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες
«Τελευταία μου μέρα εδώ», ακούγεται να λέει εγκλωβισμένος επισκέπτης
To περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο
Ο γίγαντας της τεχνολογίας απομάκρυνε 21.000 εργαζόμενους
Η τελευταία πράξη στο οικογενειακό δράμα του Ρομπ Ράινερ, πριν τα Χριστούγεννα του 2025
Στο μικροσκόπιο βρέθηκαν επίσης δύο υπουργοί
Τι συνέβη λίγο πριν την κατάρριψη του μαχητικού τον περασμένο Απρίλιο
Το θερμό σύστημα υψηλών πιέσεων μένει σχεδόν ακίνητο πάνω από την ίδια περιοχή
Kαθώς η χώρα προωθεί παραδοσιακά άλλες λύσεις
Το δεύτερο σημείωμα των απαγωγέων αναφέρει πως η Νάνσι Γκάθρι πέθανε
Σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε λίγες ημέρες - Kόκκινος συναγερμός σε πολλές χώρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.