- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ουκρανία: Η ΕΕ ξεκλειδώνει δάνειο 90 δισ. ευρώ μετά την ήττα του Όρμπαν
Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του Κιέβου - Η Ρωσία εκτοξεύει απειλές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται για την έγκριση του δανείου των 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία μετά την αποχώρηση του Βίκτορ Όρμπαν από την εξουσία
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να προχωρήσουν την Τετάρτη στην αποδέσμευση δανείου ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, καθώς ο ηττημένος Βίκτορ Όρμπαν εγκαταλείπει την εξουσία στην Ουγγαρία.
Ο απερχόμενος πλέον πρωθυπουργός, γνωστός για τις φιλικές του σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε μπλοκάρει το δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία, αλλά σύντομα θα αντικατασταθεί από τον Πέτερ Μάγιαρ, ο οποίος κέρδισε ισχυρή εκλογική εντολή.
Ο Μάγιαρ έχει υποσχεθεί ομαλότερες σχέσεις με τις Βρυξέλλες και επέκρινε τον Όρμπαν για την υποταγή του στη ρωσική επιρροή. Ο Όρμπαν δήλωσε ότι η Ουγγαρία θα αποσύρει τις αντιρρήσεις της, καθώς έλαβε «ένδειξη από την Ουκρανία» μέσω Βρυξελλών ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να αποκαταστήσει τις παραδόσεις πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba.
«Μόλις αποκατασταθεί η ροή, δεν θα εμποδίσουμε την έγκριση του δανείου», ανέφερε ο Όρμπαν, ο οποίος ισχυριζόταν ότι το μπλόκο αφορούσε τον αγωγό, αν και είχε επανειλημμένα εμποδίσει την ευρωπαϊκή στήριξη πολύ πριν προκύψει το ζήτημα αυτό.
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε τη Δευτέρα πως με την αποχώρηση Όρμπαν «μπορούμε να είμαστε λογικά αισιόδοξοι για την πρόοδο του δανείου».
Ρωσικές απειλές κατά της Γερμανίας
Το Βερολίνο κάλεσε τη Δευτέρα τον Ρώσο πρέσβη για εξηγήσεις σχετικά με «άμεσες απειλές της Ρωσίας» εναντίον «στόχων στη Γερμανία». Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για προσπάθεια υπονόμευσης της στήριξης προς την Ουκρανία, τονίζοντας: «Δεν θα πτοηθούμε. Τέτοιες απειλές και κάθε μορφή κατασκοπείας είναι απαράδεκτες».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε δημοσιεύσει λίστα με γερμανικές εταιρείες που προμηθεύουν την Ουκρανία με UAV (drones), αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν. Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη μιας Γερμανίδας στο Πιατιγκόρσκ, κατηγορώντας την για σχέδιο ανατίναξης εγκαταστάσεων με την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Ανθρωπιστικά ζητήματα και εγκλήματα πολέμου
Επίθεση στο Κίεβο: Ο αριθμός των νεκρών από τη μαζική επίθεση με πυροβολισμούς στο Κίεβο το περασμένο Σάββατο αυξήθηκε στους επτά, μετά τον θάνατο ενός τραυματία στο νοσοκομείο. Ο δράστης, ρωσικής καταγωγής, εξουδετερώθηκε από την αστυνομία.
Εκτοπισμένα παιδιά: Ένας «μαραθώνιος hacking» της Europol εντόπισε 45 παιδιά από την Ουκρανία που είχαν εκτοπιστεί βίαια στη Ρωσία. Σύμφωνα με το Κίεβο, τουλάχιστον 20.000 παιδιά έχουν απαχθεί. Ορισμένα από αυτά έχουν δοθεί για υιοθεσία σε Ρώσους πολίτες, ενώ άλλα κρατούνται σε στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης» ή ψυχιατρικά ιδρύματα.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Πούτιν και της επιτρόπου του για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, για τις απαγωγές αυτές.
(Πηγή: The Guardian)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν με άκουγε, θα είχε υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα επιβάλλονται μετά τα επεισόδια και τις λεηλασίες που σημειώθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων
«Εσύ είσαι ο άνθρωπος που θέλω στο πλευρό μου, Μπίμπι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Νέο πλήγμα στο Vision 2030, το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικού μετασχηματισμού του βασιλείου
Η οικογένειά της επιβεβαίωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έχοντας κοντά της τους αγαπημένους της
Γιατί οι φωτιές αυτές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες
Ο πρώην ταξιτζής, Πολ Μακένζι αυτοανακηρύχθηκε πάστορας και ίδρυσε τη Διεθνή Εκκλησία της Χαρμόσυνης Είδησης
Οχυρώνονται» τα καταστήματα της πολυτελούς Βία Μοντεναπολεόνε
Η παρέμβαση για τις εκλογές
Οι εταιρείες μεταπώλησης αναζητούν τις ύποπτες αγγελίες
Η 68χρονη δημοσιογράφος κάλυψε επί δεκαετίες πολέμους και κρίσεις σε όλο τον κόσμο
Από τον σχολιαστή του CNN μέχρι την πρώην παρουσιάστρια του Fox
2.400 συλλήψεις, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και φόβοι για νέα επεισόδια
Δορυφορικές εικόνες είχαν αναζωπυρώσει τις ελπίδες για τον εντοπισμό του Lockheed Electra
Η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 200.000 δολαρίων την ημέρα
Γιατί η Μόσχα δεν θεωρεί ακόμη τη σύγκρουση νίκη
Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και έδωσε εντολή στους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους
Ο Ολλανδός ηγέτης και ο σύντροφός του θα γίνουν γονείς την άνοιξη του 2027
Η νέα μαρτυρία στο δικαστήριο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.