- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Politico: «Νέα σελίδα στις σχέσεις Ουγγαρίας–ΕΕ μετά την εποχή Όρμπαν»
Ο Πέτερ Μαγιάρ υπόσχεται μεταρρυθμίσεις για να ξεπαγώσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια
Politico: «Νέα σελίδα στις σχέσεις Ουγγαρίας–ΕΕ μετά την εποχή Όρμπαν»
Ο εν αναμονή πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Πέτερ Μαγιάρ, έχει ήδη ξεκινήσει να διαμορφώνει το πλαίσιο της σχέσης του με τις Βρυξέλλες, την ώρα που και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τις δικές της προσδοκίες από τη Βουδαπέστη.
Το σημείο εκκίνησης αυτής της νέας ισορροπίας είναι μια δύσκολη «μεγάλη συμφωνία», μετά από χρόνια έντασης κατά την 16ετή διακυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.
Παρότι δεν αναμένεται να αναλάβει επίσημα πριν τις 5 Μαΐου, ο Μαγιάρ έχει ήδη επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων Ουγγαρίας–ΕΕ. Η βασική του προτεραιότητα είναι η αποδέσμευση περίπου 18 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων που είχαν παγώσει λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου, καθώς και η πρόσβαση σε επιπλέον δάνεια για την άμυνα και η άρση προστίμων που επιβάλλονται στη χώρα για παραβίαση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες ξεκαθαρίζουν ότι η χρηματοδότηση αυτή θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και αποδείξεις δημοκρατικής επαναφοράς.
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει και τις δικές της πολιτικές απαιτήσεις από τη νέα κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί η άρση του βέτο της Βουδαπέστης σε κρίσιμο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ουκρανία, καθώς και η στήριξη νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες επιθυμούν την άρση των αντιρρήσεων της Ουγγαρίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο. Παρά τις απαιτήσεις και από τις δύο πλευρές, το κλίμα φαίνεται συγκρατημένα αισιόδοξο, με την φον ντερ Λάιεν να δηλώνει έτοιμη για άμεση συνεργασία και την προοπτική ταχείας προόδου.
Ο Μαγιάρ, από την πλευρά του, δηλώνει ότι επιδιώκει συμβιβασμούς και ταχύτερη λήψη αποφάσεων, ενώ προωθεί μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει επιφυλακτική, καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν πριν προχωρήσει σε πλήρη αποδέσμευση των κονδυλίων, με την εμπειρία της Πολωνίας να λειτουργεί ως προειδοποίηση για πιθανές καθυστερήσεις ή υπαναχωρήσεις.
Πηγή: Politico
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Hard News: Πολύνεκρα πλήγματα στην Ουκρανία | Κατάρρευση της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ | Μαθητική εξέγερση στη Γαλλία | AI agents | Άγρια πανίδα
Τιμητικές διακρίσεις και σε πέντε ακόμα ανθρώπους της τεχνολογίας
Η Ατλαντική Συμμαχία ξεκινά γυμνάσια ετοιμότητας εν μέσω «αντιπαράθεσης» με τη Μόσχα
Η επίθεση σημειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Βασιλιάς Χαλίντ» στο Ριάντ
Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 17 Οκτωβρίου
Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους «παραβάτες»
Σοβαρά προβλήματα στις σιδηροδρομικές μετακινήσεις
Νέο κάλεσμα για κινητοποιήσεις τη 13η Οκτωβρίου
Η επίθεση σημειώθηκε 2.500 χλμ. από το μέτωπο του πολέμου
«Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει μόνιμη βλάβη», λέει ο δικηγόρος της
Πέθαναν με τον ίδιο τρόπο που είχε πεθάνει και η μητέρα τους
Η έξωσή της είχε πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις
Και οι δύο δηλώνουν αθώοι - Τον Ιούνιο του 2027 η δίκη
Η Νάλα Όμπρι κατέθεσε δήλωση στο δικαστήριο υπέρ της μητέρας της
Σχεδόν 1 στους 5 εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι τεχνικές εργασίες θα πρέπει να αντικατασταθεί. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς.
Υποδοχή ηρώων για το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου, μετά από περίπου 300 ημέρες στη θάλασσα
Τι αναφέρει έκθεση ανεξάρτητου ιατροδικαστή
Οικο-λαϊκισμός «Καρπούζι», αντιαμερικανισμός και ανοιχτές πόρτες
Χιλιάδες πιτσιρικάδων υψώνουν τη φωνή. Άτεχνα ίσως, χωρίς σχέδιο ασφαλώς. Αλλά είναι μια κραυγή αυτογνωσίας και ένα σύνθημα συσπείρωσης.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.