- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νέα προειδοποίηση Τραμπ στο Ιράν: Προχωρήστε σε συμφωνία πριν να είναι αργά
Πανηγυρισμοί για πλήγμα σε γέφυρα κοντά στην ιρανική πρωτεύουσα
Η αντίδραση του Ιράν για πλήγμα σε γέφυρα και οι πανηγυρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε την Πέμπτη (2.4) την καταστροφή γέφυρας κοντά στην ιρανική πρωτεύουσα, απαιτώντας ταυτόχρονα για ακόμη μια φορά από την ιρανική πολιτική ηγεσία να κλείσει «συμφωνία» μαζί του «προτού να είναι πολύ αργά». Στο πλήγμα στη γέφυρα αυτή σκοτώθηκαν οκτώ πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 95, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο που επικαλέστηκε μέσα ενημέρωσης της χώρας.
«Το να πλήττονται πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων γεφυρών υπό κατασκευή, δεν θα αναγκάσει τους Ιρανούς να παραδοθούν», αντέτεινε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Αμπάς Αραγτσί. Βομβαρδισμοί προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στο Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν, από τις σημαντικότερες και παλαιότερες δομές υγείας της Τεχεράνης. Ακόμη, οι δυο μεγαλύτερες χαλυβουργίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους εξαιτίας επιθέσεων. «Οι εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον απαραίτητων υπηρεσιών και πολιτικών υποδομών μπορεί να αποτελούν εγκλήματα πολέμου», θύμιζε προ ημερών η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), η Μιριάνα Σπόλιαριτς.
Προειδοποίηση Γκουτέρες για «δραματικές συνέπειες» του πολέμου στο Ιράν και γενικότερα στη Μέση Ανατολή
Έπειτα από έναν και πλέον μήνα πολέμου με χιλιάδες νεκρούς στη Μέση Ανατολή «βρισκόμαστε στα πρόθυρα ευρύτερου πολέμου (...) που θα είχε δραματικές συνέπειες απ’ άκρου σ’ άκρο του πλανήτη», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμμαχοι του Ιράν, έκαναν την είσοδό τους πρόσφατα στην ένοπλη σύρραξη, εξαπολύοντας πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Ο πόλεμος μαίνεται ταυτόχρονα στον Λίβανο, όπου δρα η Χεζμπολά, σιιτικό κίνημα που αποτελεί ιστορικό σύμμαχο της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές στις εχθροπραξίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι κι έχουν εκτοπιστεί εξαναγκαστικά ένα εκατομμύριο και πλέον κάτοικοι.
Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης σε διάγγελμά του πως οι βομβαρδισμοί στο Ιράν, που κατ’ αυτόν θα συνεχιστούν για «δύο ή τρεις εβδομάδες» ακόμη, θα στείλουν την Ισλαμική Εποχή στην «εποχή του λίθου».
Παρά τις αεροπορικές επιδρομές, κάποιοι κάτοικοι της Τεχεράνης πήγαν, την τελευταία ημέρα των εορτασμών για το Νορούζ, το περσικό νέο έτος, σε πάρκο για να κάνουν μπάρμπεκιου. Ο Χακίμ Ραχίμι, εργάτης σε μεταλλουργία, 43 ετών, διαβεβαίωσε ότι ο πόλεμος δεν έχει αλλάξει «τίποτα για εμάς» και πρόσθεσε πως «ο Τραμπ μιλάει πολύ, αλλά είναι ανίκανος να δράσει».
Ο πόλεμος αποσταθεροποιεί ταυτόχρονα την παγκόσμια οικονομία, ιδίως επειδή το Ιράν έχει προχωρήσει στο de facto κλείσιμο του στενού του Χορμούζ, θαλάσσιας αρτηρίας στρατηγικής σημασίας για το πετρέλαιο που εξάγεται από τον Κόλπο αλλά και τα λιπάσματα και το αλουμίνιο. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν ξανά χθες, καθώς διαφαίνεται το τέλος του πολέμου αυτού. Αν και κάποια πλοία περνούν από το στενό, με έγκριση της Τεχεράνης, η κίνηση έχει μειωθεί κατά 93% σε σύγκριση με το επίπεδο όπου βρισκόταν την 27η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων για τις θαλάσσιες μεταφορές Kpler. Ο πόλεμος προκαλεί εκτίναξη του πληθωρισμού. Ως ακόμη και στο Μπουτάν: παρά τις επιδοτήσεις, η τιμή των καυσίμων στην αντλία αυξήθηκε κατά 60% και πλέον μέσα σ’ έναν μήνα στο μικρό βασίλειο των Ιμαλαΐων. «Είμαστε ανίσχυροι», είπε η Κάρμα Κάλντεν, σαραντάρα κάτοικος.
Διπλωματικές επαφές
Σε διπλωματικό επίπεδο, κάπου σαράντα χώρες συνηγόρησαν υπέρ του «άμεσου και άνευ όρων ανοίγματος» τα Στενά του Ορμούζ και κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι θέλει να κρατήσει «όμηρο την παγκόσμια οικονομία». Στον ΟΗΕ, το Μπαχρέιν υπέβαλε πριν από περίπου δέκα ημέρες σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου που εξουσιοδοτεί τη χρήση βίας για να επιτραπεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη διέλευση από το στενό. Αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία σήμερα.
Το Πεκίνο -που έχει δικαίωμα βέτο- χαρακτήρισε την επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ τη βασική αιτία του αποκλεισμού και κάλεσε να διεξαχθούν συνομιλίες «το ταχύτερο».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το απόσπασμα της συνέντευξης κυκλοφορεί ξανά στα social media ενόψει της 25ης επετείου
Οι δυο τους απέκτησαν έναν γιο το 2024, ωστόσο στη συνέχεια χώρισαν
Eνώ την ίδια περίοδο είχε έσοδα 5,4 εκατ. δολαρίων
Κατηγορείται για τη δολοφονία των τριών παιδιών της τον Ιανουάριο του 2023
Το κανονικό απόσπασμα δείχνει ότι ο βασιλιάς άπλωσε το χέρι του
Η τελευταία της ανάρτηση στο Instagram είχε γίνει στις 12 Αυγούστου, λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό της
Η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ
Η πρώην καγκελάριος επικρίνει τη στρατηγική του CDU και ζητά άμεση αλλαγή πλεύσης
Οι επιπτώσεις της «ψηφιακής διάσπασης» στη συγκέντρωση και την κριτική σκέψη
Κύμα διαμαρτυριών ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου
Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μετά τις επαφές Αμερικανών απεσταλμένων στη Μόσχα και το Κίεβο
Αντιδράσεις στη Σιγκαπούρη για τις απολαβές του πρωθυπουργού Λόρενς Ουόνγκ
Πιθανές επιπτώσεις ανακοίνωσε και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου
Υπάρχει η εντύπωση πως η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι κάποιος κανόνας. Ψεύδος. Η Δημοκρατία ήταν και είναι παρένθεση σε μία Ευρώπη με παθολογική ροπή στον αυταρχισμό.
Το μεγάλο πρόβλημα στα δεξιά του
Πριν από 31 χρόνια, ο διάδοχος του θρόνου είχε φτάσει στο σχολείο με τους τότε χωρισμένους γονείς του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον πρίγκιπα Κάρολο
Έγιναν οι μισοί Γερμανοί «ακροδεξιοί»; Η χρόνια απόκρυψη των προβλημάτων, οι Ευρωπαίοι στρουθοκάμηλοι και τα παράπονα της Ανατολικής Γερμανίας
Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους
Η τοξικολογική έκθεση έδειξε πως είχαν λάβει kratom και διφαινυδραμίνη
Κλιματική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια και η άνοδος της ριζοσπαστικής δεξιάς, σε ένα νέο πολιτικό τοπίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.