- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
To Plan b των αραβικών κρατών για να παρακάμψουν τα Στενά του Ορμούζ
Oι mega επενδύσεις σε οδικά δίκτυα, γραμμές τρένων και νέους αγωγούς
Τα κράτη του Περσικού Κόλπου θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας και να παρακάμψουν τα Στενά του Ορμούζ
Τα κράτη του Περσικού Κόλπου εξετάζουν να αναπτύξουν ένα δίκτυο αγωγών, οδικών αξόνων και σιδηροδρομικών γραμμών, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά πετρελαίου. Η συγκεκριμένη πρόταση, την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, έχει στόχο να παρακάμψει τα Στενά του Ορμούζ.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η εξάρτησή τους από το συγκεκριμένο κομβικό θαλάσσιο πέρασμα. Από τα Στενά του Ορμούζ περνά με δεξαμενόπλοια το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Βασικός γεωπολιτικός παίκτης για τις διελεύσεις αυτές είναι το Ιράν. Η έκθεση αναφέρει ότι μία από τις βασικές επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνει μια ενεργειακή διαδρομή που θα συνδέει την Αραβική Χερσόνησο με τη Μεσόγειο μέσω του λιμανιού της Χάιφα στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα του Κόλπου που κατάφερε να διατηρήσει σταθερή ροή στις εξαγωγές πετρελαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν, κυρίως χάρη στον αγωγό Ανατολής-Δύσης, ο οποίος συνδέει τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα με το λιμάνι Γιανμπού (σ.σ. επαρχία Μεδίνα, στα δυτικά της Σαουδικής Αραβίας) στην Ερυθρά Θάλασσα, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα Στενά του Ορμούζ.
«Αν κοιτάξουμε πίσω, ο αγωγός Ανατολής-Δύσης μοιάζει με μια ιδιοφυή κίνηση» ανέφερε με νόημα ανώτατος αξιωματούχος αραβικού κράτους με γνώση του θέματος. «Αγκάθι» στο σχέδιο αυτό αποτελεί το αν η Σαουδική Αραβία θα δώσει το «ok» για να ενταχθεί το λιμάνι της Χάιφα σε αυτήν τη νέα ενεργειακή διαδρομή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε ο Γάλλος πρόεδρος
Έφτασε στο σημείο να μάθει Κώδικα Μορς στην ανήλικη για να επικοινωνεί ανενόχλητος με το παιδί
Δείτε τη νέα καμπάνια οδικής συμπεριφοράς της Ισπανίας για την πιο επικίνδυνη συνήθεια
Oι mega επενδύσεις σε οδικά δίκτυα, γραμμές τρένων και νέους αγωγούς
Κατηγορείται ότι ξόδεψε 7.000 λίρες σε πολυτελή αρώματα και προϊόντα Apple
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης την ταύτισε με ύποπτη τραπεζικής απάτης σε πολιτεία όπου δεν είχε πάει ποτέ
Επικίνδυνα επίπεδα σιλδεναφίλης και ταδαλαφίλης εντοπίστηκαν σε αφροδισιακά προϊόντα
Τα πολιτικά μηνύματα της κίνησης των δημάρχων της Εθνικής Συσπείρωσης
Ο Πέτερ Σιγιάρτο και οι εκλογές της 12ης Απριλίου
Προαναγγέλλει ο Τραμπ τον θάνατο της 77χρονης Συμμαχίας;
Πώς οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες μεταδίδουν fake news
Καρέ καρέ η εντυπωσιακή εκτόξευση
Άλμα άνω του 6% για τον «μαύρο χρυσό» στις διεθνείς αγορές
Τι είπε για τον Γάλλο πρόεδρο
Τι δήλωσε σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο
Στην οποία υπογραμμίζει πως ήταν επινόηση του Ισραήλ
Τι λένε Σύνταγμα, διεθνές δίκαιο και αμερικανική νομοθεσία για ένα σενάριο χωρίς προηγούμενο
Τι αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times
Το γιγάντιο αυγό θα εκτίθεται καθ' όλη τη διάρκεια του Πάσχα στο εργοστάσιο σοκολάτας Gay-Odin
Το Γερεβάν επέκρινε τη Μόσχα επειδή δεν το στήριξε σε διενέξεις με το Αζερμπαϊτζάν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.