- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
To Plan b των αραβικών κρατών για να παρακάμψουν τα Στενά του Ορμούζ
Oι mega επενδύσεις σε οδικά δίκτυα, γραμμές τρένων και νέους αγωγούς
Τα κράτη του Περσικού Κόλπου θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας και να παρακάμψουν τα Στενά του Ορμούζ
Τα κράτη του Περσικού Κόλπου εξετάζουν να αναπτύξουν ένα δίκτυο αγωγών, οδικών αξόνων και σιδηροδρομικών γραμμών, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά πετρελαίου. Η συγκεκριμένη πρόταση, την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, έχει στόχο να παρακάμψει τα Στενά του Ορμούζ.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η εξάρτησή τους από το συγκεκριμένο κομβικό θαλάσσιο πέρασμα. Από τα Στενά του Ορμούζ περνά με δεξαμενόπλοια το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Βασικός γεωπολιτικός παίκτης για τις διελεύσεις αυτές είναι το Ιράν. Η έκθεση αναφέρει ότι μία από τις βασικές επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνει μια ενεργειακή διαδρομή που θα συνδέει την Αραβική Χερσόνησο με τη Μεσόγειο μέσω του λιμανιού της Χάιφα στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σαουδική Αραβία ήταν η μοναδική χώρα του Κόλπου που κατάφερε να διατηρήσει σταθερή ροή στις εξαγωγές πετρελαίου κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν, κυρίως χάρη στον αγωγό Ανατολής-Δύσης, ο οποίος συνδέει τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα με το λιμάνι Γιανμπού (σ.σ. επαρχία Μεδίνα, στα δυτικά της Σαουδικής Αραβίας) στην Ερυθρά Θάλασσα, παρακάμπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα Στενά του Ορμούζ.
«Αν κοιτάξουμε πίσω, ο αγωγός Ανατολής-Δύσης μοιάζει με μια ιδιοφυή κίνηση» ανέφερε με νόημα ανώτατος αξιωματούχος αραβικού κράτους με γνώση του θέματος. «Αγκάθι» στο σχέδιο αυτό αποτελεί το αν η Σαουδική Αραβία θα δώσει το «ok» για να ενταχθεί το λιμάνι της Χάιφα σε αυτήν τη νέα ενεργειακή διαδρομή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το σκληρό βίντεο από την εκτέλεσή του
Η ανάρτηση που προκάλεσε την αντίδραση
Μέχρι το 2030, ένας στους τέσσερις κατοίκους της αναμένεται να είναι άνω των 65 ετών
Το project εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περίπου 22.000 θέσεις εργασίας
Kανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό
Το ζευγάρι έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό για τις παράνομες αναρριχήσεις
Μήνυμα για κυρώσεις σε όσους συμμαχούν με την Τεχεράνη έστειλε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ
To μεσαιωνικό καθεστώς έχει επιβάλει αποκλεισμό από κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι το Ιράν είχε βάλει στο στόχαστρο έναν από τους γιους του
Στρατολογούνται μέσω social media και χτυπούν όπου βλέπουν μεγάλο κέρδος
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη
Η συζήτηση με αφορμή το Final Fantasy
Τι ισχύει για τα ακουστικά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης
Προσφέρονται 10 εκατ. δολάρια για τον «βενιαμίν» της οικογένειας Τραμπ
Η λοίμωξη είναι εξαιρετικά σπάνια και σχεδόν πάντα θανατηφόρα
Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.