Κοσμος

Προειδοποίηση των Χούθι για νέο μέτωπο στη Μέση Ανατολή με στόχο το Μπαμπ αλ Μαντάμπ

Απειλή για πλήγμα στη ναυτιλία - Έτοιμοι να επέμβουν αν αλλάξει η ισορροπία στη σύγκρουση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To Στενό της Ερυθράς θάλασσας στο Μπαμπ αλ Μανταμπ, στο νότο της Αραβικής Χερσονήσου σε αφίσα των Χούθι
To Στενό της Ερυθράς θάλασσας στο Μπαμπ αλ Μανταμπ, στο νότο της Αραβικής Χερσονήσου σε αφίσα των Χούθι ©EPA/YAHYA ARHAB

Οι Χούθι απειλούν με επέμβαση και πλήγματα στη ναυσιπλοΐα αν κλιμακωθεί η σύγκρουση

Ο ηγέτης των Χούθι στην Υεμένη, Αμπντέλ Μάλεκ αλ Χούθι, προειδοποίησε ότι το κίνημα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε «στρατιωτική απάντηση» εφόσον το απαιτήσουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανοίγματος νέου μετώπου στη σύγκρουση.

Οι φιλοϊρανοί σιίτες αντάρτες, που ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Υεμένης, δεν έχουν ακόμη εμπλακεί άμεσα στις εχθροπραξίες, παρά τη στρατηγική σημασία της γεωγραφικής τους θέσης στον Κόλπο. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, «στην παραμικρή εξέλιξη που απαιτεί στρατιωτική απάντηση, θα επέμβουμε χωρίς καθυστέρηση, όπως κάναμε και στο παρελθόν».

Μπαμπ αλ Μαντάμπ, το στρατηγικό σημείο «κλειδί» της ναυσιπλοΐας που απειλούν οι Χούθι

Ένα από τα πιο πιθανά σημεία στόχευσης σε περίπτωση εμπλοκής των Χούθι είναι το Στενό Μπαμπ αλ Μαντάμπ, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Πρόκειται για κρίσιμο θαλάσσιο πέρασμα που ελέγχει τη ροή πλοίων προς τη Διώρυγα του Σουέζ και αποτελεί κομβικό σημείο για το παγκόσμιο εμπόριο και τη διακίνηση ενέργειας.

Ήδη, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσαν σοβαρές αναταράξεις στη διεθνή ναυτιλία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι αντάρτες εμφανίζονται έτοιμοι να επαναλάβουν τέτοιες επιθέσεις σε ένδειξη στήριξης προς το Ιράν, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω την παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική αστάθεια.

Συντονισμός με Ιράν και αναμονή για την «κατάλληλη στιγμή»

Παράλληλα, σιιτικές δυνάμεις που συνδέονται με το Ιράν στον Λίβανο και το Ιράκ έχουν ήδη εμπλακεί στη σύγκρουση που ξέσπασε μετά τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, όμως οι Χούθι φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής.

Όπως δήλωσε ανώνυμο ηγετικό στέλεχος των Χούθι, «είμαστε πλήρως στρατιωτικά έτοιμοι με όλες τις επιλογές, αλλά ο καθορισμός της ώρας μηδέν ανήκει στην ηγεσία». Την ίδια στιγμή, εκτίμησε ότι το Ιράν «διατηρεί το πάνω χέρι» στη σύγκρουση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τυχόν αλλαγή αυτής της ισορροπίας θα μπορούσε να επισπεύσει την επέμβαση.

Διπλωμάτες και αναλυτές εκτιμούν ότι οι Χούθι ενδέχεται να κινηθούν σε συντονισμό με την Τεχεράνη, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν την πίεση προς τους αντιπάλους τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το ενδεχόμενο πλήρους κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ και η αυξημένη σημασία της Ερυθράς Θάλασσας ενισχύουν τη γεωστρατηγική αξία του Μπαμπ αλ Μαντάμπ.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Tasnim, στρατιωτική πηγή δεν απέκλεισε το άνοιγμα νέου μετώπου στο συγκεκριμένο πέρασμα, σε περίπτωση επιθέσεων κατά ιρανικού εδάφους ή νησιών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY