- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Axios: Το σχέδιο Τραμπ για απόβαση πεζοναυτών στο νησί Χαργκ του Ιράν
Πώς συνδέεται μια τέτοια επιχείρηση με τα Στενά του Ορμούζ
Την κατάληψη του νησιού Χαργκ από τις ΗΠΑ εξετάζει ο Τραμπ, προκειμένου να πιέσει το Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάληψης ή αποκλεισμού του νησιού Χαργκ του Ιράν, αναφέρει δημοσίευμα στο Axios.
Στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στο καθεστώς των μουλάδων του Ιράν, ώστε να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ.
Το νησί Χαργκ βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιράν και από εκεί εξάγεται το 90% του ιρανικού πετρελαίου. Μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση θα έφερνε πιο κοντά τα αμερικανικά στρατεύματα στη γραμμή πυρός, προειδοποιούν τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ζητούν περισσότερο προσεκτικό σχεδιασμό και περιορισμό των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ιράν (σ.σ. εκτοξευτήρες πυραύλων και drones, αποθήκες πυρομαχικών) γύρω από τα Στενά του Ορμούζ, πριν από μια τέτοια κίνηση.
Σε αδιέξοδο ο Τραμπ, πιο κοντά η χερσαία επέμβαση στο Ιράν
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Τραμπ δεν μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στο Ιράν με τους δικούς του όρους, όσο τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν αποκλεισμένα για τα δεξαμενόπλοια και τα εμπορικά πλοία.
Πρόκειται για ένα από τα πιο κομβικά θαλάσσια περάσματα παγκοσμίως για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και η επαναλειτουργία του αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε διπλωματική ή στρατιωτική επίλυση στη σύγκρουση με το Ιράν.
Οι ΗΠΑ στέλνουν πεζοναύτες στη Μέση Ανατολή
Άλλη πηγή που γνωρίζει τις σκέψεις του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Axios ότι χρειάζεται περίπου ένας μήνας για να αποδυναμωθεί περαιτέρω η ιρανική άμυνα, να καταληφθεί το νησί και να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για διαπραγματεύσεις.
Για την επιχείρηση αυτή, εφόσον τελικά εγκριθεί, θα απαιτηθούν πρόσθετα στρατεύματα. Τρεις μονάδες Αμερικανών πεζοναυτών βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς την περιοχή, ενώ ο Λευκός Οίκος και το αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζουν την αποστολή ακόμη περισσότερων δυνάμεων στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σουβλάκι, τζατζίκι και ελιές στο βάθρο της παγκόσμιας γαστρονομίας
Για «υποστηρικτές της τρομοκρατίας», κάνει λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Δύο αστυνομικοί μεταξύ των τραυματιών, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση
Σύμφωνα με τη Daily Mail, ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επέπληξε για την απώλεια και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου
Νέος γύρος κινητοποιήσεων ενόψει της συνάντησης συνδικάτων – κυβέρνησης
Φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί
Ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της παραγωγής του Cybercab
Ο ύποπτος είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ το 2024
«Θα μπορούσε να είχε σωθεί»: Αγανάκτηση από την οικογένειά του
Οι αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς και το πρώτο μήνυμα
Πώς σχολιάζουν τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών διπλωματικές πηγές
Σε ποιες χώρες οι εργαζόμενοι μπορούν να αγνοούν τους εργοδότες τους μετά το ωράριο εργασίας;
«Θέλετε να το παίζετε σκληροί; Τώρα θα αντιμετωπιστείτε ως τέτοιοι» είπε ο σερίφης σε συνέντευξη Τύπου
Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μετά την απαγγελία κατηγοριών
Ο δημοσιογράφος Βασίλης Κωστούλας και ο αρθρογράφος Νικόλας Μολφέτας μιλούν για την εκλογική ήττα του Τραμπ, την επόμενη μέρα στις ΗΠΑ και τις διεθνείς επιπτώσεις
Τα ίχνη του χάθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της παραλίας «Στέρνα»
Η ανατριχιαστική απάντηση του παιχνιδιού σε ερώτηση που δεν άκουσε καλά
Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αφορούν «τις εγκαταστάσεις», «τον εξοπλισμό» και «το προσωπικό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.