- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
ΗΠΑ και Ιράν σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη υπό την απειλή πολέμου
Τρίτος γύρος επαφών εν μέσω στρατιωτικής κινητοποίησης και τελεσιγράφων από τον Ντόναλντ Τραμπ
Κρίσιμες συνομιλίες στη Γενεύη για την αποφυγή σύρραξης ΗΠΑ-Ιράν - Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με πλήγματα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Σε μια κρίσιμη καμπή για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και το Ιράν συναντώνται στη Γενεύη για έναν τρίτο γύρο έμμεσων διαπραγματεύσεων.
Στόχος είναι η αποτροπή μιας γενικευμένης σύρραξης, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ανοιχτά με στρατιωτικά πλήγματα εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό τη μεσολάβηση του υπουργού Εξωτερικών του Ομάν, Μπαντρ Αλμπουσαΐντι, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτοφανή δεκτικότητα» σε δημιουργικές λύσεις. Ωστόσο, το κλίμα παραμένει εκρηκτικό. Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στη μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση στην περιοχή από το 2003, στέλνοντας αεροπλανοφόρα και χιλιάδες στρατιώτες, ενώ το Ιράν προειδοποιεί με δυναμική απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση.
Η αμερικανική πλευρά εκπροσωπείται από τον ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ και τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ενώ της ιρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί. Ο Αραγτσί δήλωσε πρόσφατα ότι το Ιράν δεν θα επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού όπλου, βλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» για συμφωνία. Αντιθέτως, ο Τραμπ, στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, κατηγόρησε το Ιράν ότι προσπαθεί να ανασυντάξει το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς του περασμένου Ιουνίου και ότι αναπτύσσει πυραύλους ικανούς να πλήξουν τις ΗΠΑ.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται προτάσεις για τη δημιουργία μιας περιφερειακής κοινοπραξίας εμπλουτισμού ουρανίου και τη διαχείριση του αποθέματος 400 κιλών εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν. Σε αντάλλαγμα, η Τεχεράνη απαιτεί την άρση των κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία της. Παρόλα αυτά, το Ιράν αρνείται να συζητήσει περιορισμούς στο βαλλιστικό του πρόγραμμα ή τη διακοπή της στήριξης στον «Άξονα της Αντίστασης» (Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούθι).
Η κατάσταση περιπλέκεται από αναφορές που θέλουν τον Τραμπ να εξετάζει πλήγματα κατά των Φρουρών της Επανάστασης ή πυρηνικών εγκαταστάσεων για να ασκήσει πίεση, ή ακόμα και μια εκστρατεία ανατροπής του Ανώτατου Ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πιέζει για μια σκληρή στάση που θα περιλαμβάνει τη διάλυση των ιρανικών πληρεξουσίων στην περιοχή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν ότι η δραστηριότητά του συνιστούσε σοβαρή παραβίαση επαγγελματικών κανόνων
Αμφότεροι οδηγούσαν μοτοσυκλέτες
Ο Τραμπ μιλά για άδικο πόλεμο και για τους Αμερικανούς φορολογούμενους – αντεπίθεση Ζελένσκι
Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση της Καμόρα στη Νάπολη - Μετέφεραν πτώματα με μάσκες οξυγόνου
Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν θυμάται να τον είχε συναντήσει ποτέ
Επειδή παρήγγειλε gummies κάνναβης...
Ακόμη κι αν οι κοινωνίες μας κερδίσουν αυτόν τον ψηφιακό πόλεμο στον οποίον βρίσκονται εδώ και 20 χρόνια χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται, πώς θα νιώσουμε για τη ζωή που (δεν) ζήσαμε;
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ έχει αναλάβει πλέον τα ηνία της οργανωσης
Θα εφαρμόζεται αρχικά σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά
Μέτε Φρεντέρικσεν: «Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας» - Σε κρίσιμη καμπή οι σχέσεις με τις ΗΠΑ
Κάτι τέτοιο θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού
Kλήθηκαν να πάρουν μαζί τους όσα μπορούσαν να μεταφέρουν
Τέλος εποχής για το στρατόπεδο Αλ Χολ, χωρίς σαφείς απαντήσεις για τη μεταφορά των οικογενειών
683.557.000 κυβικά μέτρα νερού ήταν τα απολήψιμα αποθέματα των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ στις 20 Φεβρουαρίου, σημαντικά αυξημένα μετά τις διαρκείς βροχές.
Η ανακοίνωση παραίτησης χωρίς καμία αναφορά στον Έπσταϊν
Η ποινή που του επιβλήθηκε
Οι ανησυχητικές λεπτομέρειες που έχουν θορυβήσει media και αρμόδιες αρχές
Τρίτος γύρος επαφών εν μέσω στρατιωτικής κινητοποίησης και τελεσιγράφων από τον Ντόναλντ Τραμπ
Η Αγγελική Στόγια στη μάχη των ενδιάμεσων εκλογών με το κόμμα των Εργατικών
Η δολοφονία Λαμπράκη και η γροθιά στη Χούντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.