- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι τρεις επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν - Τι θα μπορούσαν να κάνουν τώρα οι ΗΠΑ
Τις τρεις επιλογές που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ για το Ιράν φωτίζει σε ανάλυσή του το Sky News, σημειώνοντας ότι ενώ ο κόσμος περιμένει μια πιθανή στρατιωτική δράση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στριμωχτεί σε μια γωνία.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να ήταν να χρησιμοποιήσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για να αναγκάσει τους Ιρανούς να αποδεχτούν τους όρους του με το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά δεν λειτουργεί. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του, Στιβ Γουίτκοφ, το έχει παραδεχτεί. «Είναι περίεργος», είπε για τον Τραμπ, «γιατί δεν έχουν συνθηκολογήσει, γιατί υπό αυτή την πίεση με την ναυτική ισχύ που έχουμε εκεί, γιατί δεν έχουν έρθει σε εμάς». Ο πρόεδρος «καταλαβαίνει ότι έχει πολλές εναλλακτικές», ισχυρίζεται ο Γουίτκοφ.
Η νο1 επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ
Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι τα σταθμισμένα χτυπήματα. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα τεράστιο λάθος. Η ιρανική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αναμφίβολα, αλλά μπορεί να προσπαθήσει να ξεπεράσει την καταιγίδα αν πρόκειται απλώς για μια σειρά επιθέσεων.
Η επιλογή νο2
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε να εγκρίνει την επίθεση στο Ιράν με πλήρη ισχύ. Αλλά και αυτό είναι προβληματικό. Οι παρατηρητές προειδοποιούν ότι παρά τη στρατιωτική ισχύ που έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή, δεν υπάρχει ακόμη αρκετή για να διατηρηθεί μια εκτεταμένη αεροπορική εκστρατεία. Σε διαρροές που εξοργίζουν τον πρόεδρο, οι δικοί του διοικητές στο Πεντάγωνο προειδοποιούν για το ίδιο. Δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων και όλα τα πολεμικά αεροσκάφη που στάλθηκαν στις βάσεις για να τις ενισχύσουν θα μπορούσαν να βομβαρδίζουν το Ιράν για μία εβδομάδα, το πολύ δύο. Αυτό θα ήταν επώδυνο για τους Ιρανούς, αλλά θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν αν και με δυσκολία. Και θα αντεπιτίθονταν με το οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων τους.
Η επιλογή νο3
Η επίθεση στο Ιράν εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τον πρόεδρο. Αλλά έχοντας δημιουργήσει τόση δύναμη πυρός, το να μην κάνεις τίποτα θα έδειχνε αδυναμία και θα είχε συνέπειες: για το κύρος της Αμερικής και την πολιτική τύχη του ίδιου του προέδρου σε μια εποχή που τα ποσοστά αποδοχής του μειώνονται κατακόρυφα.
Οι συνομιλίες στη Γενεύη που έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη προσφέρουν μια διέξοδο. Το Ιράν έχει άλλη μια ευκαιρία να «συνθηκολογήσει», όπως το θέτει ο Γουίτκοφ. Αλλά είναι πλέον άριστοι στα «ακροβατικά» και στην αμφισβήτηση των σφαλμάτων των εχθρών τους.
Πηγή: SKY News
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νωρίτερα ο Ρώσος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι με αμοιβαίους συμβιβασμούς μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη
Η συνταγματική αναθεώρηση του 2020 μηδένισε τις προηγούμενες προεδρικές θητείες του
Οι συμφωνίες αυτές δυσκολεύονται να εξελιχθούν σε μόνιμες λύσεις
Ειχε λάβει υπόσχεση αμοιβής ύψους περίπου 25.000 ευρώ
Δυνάμεις της Αστυνομίας χρησιμοποίησαν υδροβόλα για να διαλύσουν τα πλήθη
Οι διαμαρτυρίες αναμένεται να επεκταθούν και στα νότια της χώρας
Φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού στην περιοχή
Το σκοτεινό παρελθόν του Ζερόμ Μπαρελά που συνελήφθη και οι τρεις καταγγελίες για βιασμό
Τα θύματα βιντεοσκοπήθηκαν εν αγνοία τους, σύμφωνα με τις Αρχές
Διέσχισαν τη στρατηγική θαλάσσια δίοδο με κλειστούς πομπούς
Στο πλευρό της ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
«Οι Δημοκρατικοί θα προτιμούσαν να δουν τη χώρα να αποτυγχάνει», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της οργάνωσης χαρακτήρισε τη συμφωνία «συνθηκολόγηση»
Παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις ουρές των συνοριακών ελέγχων
Τι φέρεται να είπε συνδικαλιστικός εκπρόσωπος
Ο 51χρονος Τοντ Μπλανς αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο μετά την απομάκρυνση της Παμ Μπόντι
Η εμμηνόπαυση στο επίκεντρο νέας επένδυσης 215 εκατ. δολαρίων
Mέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.