- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρώτη δήλωση Πούτιν για Γροιλανδία: Δεν μας αφορά καθόλου, η Δανία ανέκαθεν τη μεταχειριζόταν πολύ σκληρά
Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι μπορεί να αξίζει 1 δισεκατομμύριο δολάρια
Πούτιν για Γροιλανδία: Δεν μας αφορά καθόλου η ιδιοκτησία της, η Δανία ανέκαθεν τη μεταχειριζόταν πολύ σκληρά
Για πρώτη φορά ο Βλαντίμιρ Πούτιν τοποθετήθηκε δημόσια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Γροιλανδίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν θα αντιταχθεί στην προσπάθεια του Τραμπ να την ελέγξει και εκτίμησε την αξία του νησιού σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
«Ό,τι συμβαίνει στη Γροιλανδία δεν μας αφορά καθόλου», δήλωσε ο Πούτιν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. «Παρεμπιπτόντως, η Δανία πάντοτε αντιμετώπιζε τη Γροιλανδία ως αποικία και ήταν αρκετά σκληρή, αν όχι σκληρότατη, απέναντί της. Αλλά αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα και δύσκολα ενδιαφέρει πλέον κανέναν», πρόσθεσε.
Η Μόσχα παρακολουθεί με ικανοποίηση την προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποκτήσει τη Γροιλανδία, καθώς αυτή έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Ευρώπης. Και αυτό παρότι οι κινήσεις του θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις και για τη Ρωσία, η οποία ήδη διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Αρκτική.
Μιλώντας στο Νταβός ο Τραμπ έκανε την Τετάρτη ένα βήμα πίσω από τις απειλές για επιβολή δασμών ως μέσο πίεσης για την απόκτηση της Γροιλανδίας και απέκλεισε τη χρήση βίας. Υποστήριξε ότι υπάρχει πρόοδος προς μια συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης γύρω από το ημιαυτόνομο δανικό έδαφος, η οποία απειλούσε να προκαλέσει τη βαθύτερη ρήξη στις διατλαντικές σχέσεις εδώ και δεκαετίες.
«Θα το λύσουν μεταξύ τους»
Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία πούλησε το 1867 την Αλάσκα στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων και ότι η Δανία πούλησε το 1917 τις Παρθένες Νήσους στην Ουάσινγκτον, δημιουργώντας προηγούμενα για τέτοιου είδους συναλλαγές εδαφών.
Χρησιμοποιώντας την τιμή της Αλάσκας -προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό και λαμβάνοντας υπόψη το μεγαλύτερο μέγεθος της Γροιλανδίας και τις μεταβολές στις τιμές του χρυσού- ο Πούτιν δήλωσε ότι η αγορά της Γροιλανδίας από τη Δανία θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ποσό που, όπως είπε, θεωρεί ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να αντέξει. «Νομίζω ότι θα το λύσουν μεταξύ τους», είπε ο Πούτιν.
Η οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Δανίας προς την Ουκρανία έχει εξοργίσει τη Ρωσία, η οποία μάχεται για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ισχυρίστηκε ως δικές της το 2022.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει αντιδράσει έντονα στην υπόνοια του Τραμπ ότι η Μόσχα έχει επίσης φιλοδοξίες για τη Γροιλανδία, ωστόσο έχει φροντίσει να μην επικρίνει τον Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να μεσολαβήσει για μια συμφωνία τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνολικά απονεμήθηκε χάρη σε 2.010 φυλακισμένους λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας
Σύμφωνα με ΜΜΕ, αμερικανικό A-10 καταρρίφθηκε από ιρανικά πυρά κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Η φετινή τελετή αποκτά έτσι έντονο συμβολικό και πολιτικό φορτίο
«Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της Ουάσινγκτον, δηλώνει η Τεχεράνη
«Ουάου. Τι απίστευτη πρόοδος», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γκαλιμπάφ
Ταυτόχρονα, εγείρονται ζητήματα αξιοπιστίας και διαφάνειας
Καμία επιτυχημένη απόδραση δεν έχει επισήμως καταγραφεί μέχρι σήμερα
Ναυτιλιακές από τρεις χώρες πλήττονται περισσότερο με αύξηση κινδύνου και κόστους μεταφορών
Η διαμάχη ξεκίνησε με αφορμή τα όσα έγιναν στην ταινία «It Ends With Us»
Έλλειμμα LNG και ενεργειακή ανασφάλεια ωθούν κυβερνήσεις σε προσωρινή στροφή σε ρυπογόνα καύσιμα
Τις φωτογραφίες τράβηξε ο διοικητής της αποστολής
Η ευρωβουλευτής της ριζοασπαστικής αριστεράς στη Γαλλία ελέγχεται για tweet που εξυμνούσε δράστη αντισημιτικής επίθεσης
Το περιστατικό έρχεται στον απόηχο σκληρών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ
Στόχος η αποκλιμάκωση - Συνεργασία με Ιράν και διεθνείς εταίρους
Kαθώς δεν υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση
Tο 57% είναι εθελοντές, επίστρατοι και καταδικασθέντες
Οι αρμόδιες αρχές δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες εντοπίστηκ
Στα ύψη το αυξανόμενο κόστος του πολέμου στη Μέση Ανατολή
Επτά Νεπαλέζοι και πέντε Ινδοί τραυματίστηκαν - Ένας σε σοβαρή κατάσταση μετά την επίθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.