- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου
Υπήρξε ο τρίτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου
Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου σε ηλικία 94 ετών.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η σύζυγός του Ανδρούλλα Βασιλείου.
«Ο αγαπημένος μου Γιώργος, σύντροφος της ζωής μου για 59 χρόνια, έσβησε ήσυχα στην αγκαλιά μας» στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Είναι δύσκολο να αποχωριστώ αυτόν τον άνθρωπο που υπήρξε ένας εξαιρετικός σύζυγος και πατέρας, άνθρωπος γεμάτος καλοσύνη και αγάπη για τον τόπο και τον λαό του». ανέφερε σε ανάρτησή της.
Ποιος ήταν ο Γιώργος Βασιλείου
Ο Γιώργος Βασιλείου υπήρξε ο τρίτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και τον Σπύρο Κυπριανού· εξελέγη την 21η Φεβρουαρίου 1988 και η θητεία του ολοκληρώθηκε την 28η Φεβρουαρίου 1993.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιας λύσης στο Κυπριακό, ενώ, επί των ημερών του υπεβλήθη η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αργότερα, επί προεδρίας Γλαύκου Κληρίδη, ανέλαβε επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας την ευθύνη για την εναρμόνιση και εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, μία προσπάθεια που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Για αυτό το έργο του, τον Οκτώβριο του 2002, του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ανώτατη διάκριση της χώρας.
Ο Γιώργος Βασιλείου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο την 20ή Μαΐου 1931. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια της Γενεύης, της Βιέννης και της Βουδαπέστης, από όπου απέκτησε και διδακτορικό τίτλο. Στο Λονδίνο ειδικεύτηκε σε θέματα μάρκετινγκ και έρευνας αγοράς.
Ήταν παντρεμένος με την Ανδρούλλα Βασιλείου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, δύο κόρες και έναν γιο.
Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας εργάστηκε ως οικονομολόγος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, υπηρέτησε ως λέκτορας και καθηγητής πανεπιστημίου και συνεργάστηκε με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.
Παράλληλα, ανέπτυξε και συγγραφικό έργο, στο οποίο περιλαμβάνεται και το πρώτο βιβλίο για το μάρκετινγκ στον χώρο της Μέσης Ανατολής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.