Το BBC ζητά από δικαστήριο των ΗΠΑ την απόρριψη της αγωγής Τραμπ για δυσφήμιση
Ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός όμιλος αμφισβητεί τη δικαιοδοσία δικαστηρίου της Φλόριντα
Το BBC ζητά από αμερικανικό δικαστήριο να απορρίψει αγωγή Τραμπ για δυσφήμιση και αποζημιώσεις
Το BBC θα ζητήσει από αμερικανικό δικαστήριο να απορρίψει την αγωγή για δυσφήμιση που έχει καταθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, με την οποία διεκδικεί συνολικά 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τον βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό όμιλο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατέθεσε την αγωγή τον Δεκέμβριο στη Φλόριντα, κατηγορώντας το BBC για δυσφήμιση και παραβίαση νόμου περί εμπορικών πρακτικών. Ζητεί αποζημιώσεις και τόκους ύψους 5 δισ. δολαρίων για καθεμία από τις δύο κατηγορίες.
Το επίμαχο ντοκιμαντέρ και το νομικό επιχείρημα του BBC
Η αγωγή αφορά ντοκιμαντέρ της εκπομπής Panorama, το οποίο μεταδόθηκε λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024. Σε αυτό είχαν χρησιμοποιηθεί μονταρισμένα αποσπάσματα από ομιλία του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου 2021, που –κατά τον ίδιο– τον εμφάνιζαν να καλεί τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν τη Δευτέρα, οι δικηγόροι του BBC προτίθενται να ζητήσουν την απόρριψη της αγωγής λόγω «προσωπικής αναρμοδιότητας» του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μαϊάμι, όπου κατοικεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Έχουν προθεσμία έως τις 17 Μαρτίου για την κατάθεση του σχετικού αιτήματος.
Το BBC υποστηρίζει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να αποδείξει «νομικά αναγνωρίσιμη ζημία», καθώς το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, επισημαίνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επανεξελέγη στις 5 Νοεμβρίου 2024, μετά τη μετάδοση της εκπομπής, κερδίζοντας τη Φλόριντα με διαφορά 13 μονάδων, βελτιώνοντας τις επιδόσεις του σε σχέση με το 2020 και το 2016.
Ο πρόεδρος του BBC Σαμίρ Σαχ είχε αποστείλει επιστολή συγγνώμης προς τον Τραμπ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει εκτόνωση της υπόθεσης, δηλώνοντας παράλληλα αποφασισμένος να αμφισβητήσει δικαστικά την αγωγή. «Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σε αυτήν την υπόθεση», δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού, αποφεύγοντας περαιτέρω σχόλια.
Η υπόθεση οδήγησε στην παραίτηση του γενικού διευθυντή Τιμ Ντέιβι και της επικεφαλής ενημέρωσης Ντέμπορα Τέρνες. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στο παρελθόν καταθέσει ή απειλήσει με αγωγές κατά αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, με ορισμένες υποθέσεις να καταλήγουν σε σημαντικού ύψους οικονομικούς διακανονισμούς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκάθαρη απάντηση Νίλσεν στον Τραμπ πριν τις συνομιλίες ΗΠΑ–Δανίας–Γροιλανδίας στον Λευκό Οίκο
Δασμοί 25% σε όποια χώρα συναλλάσσεται με την Τεχεράνη
Πολιτική σύγκρουση στην Ισπανία
Άνοιγμα πηγαδιών και αποστολή φορτίων μετά τη στασιμότητα του εμπάργκο των ΗΠΑ
Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις
Το κοινό νήμα είναι ότι κάθε γενιά βρίσκει τον δικό της λόγο να κατέβει στον δρόμο
Διεθνής κατακραυγή για τη θανατική ποινή-εξπρές
Έχει ακυρώσει όλες τις συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους «μέχρι να σταματήσει η παράλογη δολοφονία διαδηλωτών»
Η ανθεκτικότητα του στηρίζεται σε ένα πολυεπίπεδο πλέγμα ασφαλείας
Οι δασμοί, τα εμπορικά εμπόδια και τα «ευαίσθητα» αγροτικά προϊόντα
Κεντρικό ζήτημα στη σύγκρουση είναι η ανεξαρτησία της
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μετά από μήνες σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας
Η συσκευή ρωσικής τεχνολογίας εκπέμπει παλμικά ραδιοκύματα, προκαλώντας από πονοκεφάλους μέχρι λιποθυμία
Χωρίς στοιχεία η ανάκριση για τη συντριβή λιβυκού αεροσκάφους στην Άγκυρα, έφυγε από την Τουρκία
Εντυπωσιακή η άνοδος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Το σχέδιο του γιου του Σάχη για ανατροπή Χαμενεΐ, λαϊκή εξέγερση και μετάβαση σε κοσμική δημοκρατία
Για συμμετοχή στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις
Ο βρετανικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός όμιλος αμφισβητεί τη δικαιοδοσία δικαστηρίου της Φλόριντα
Θανάσιμα τραυματισμένος από μαχαίρι ο παγκόσμιος πρωταθλητής ΜΜΑ Μοχάμανταλι Σαντουλόγιεφ
Η περιπέτεια μιας νεαρής γυναίκας ευαισθητοποιεί για τη χρήση των φακών επαφής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.