Σίδνεϊ: Ο 24χρονος δράστης ξύπνησε από το κώμα - Ασαφές ακόμη αν μπορεί να ανακριθεί
Μέσα σε δέκα περίπου λεπτά σκότωσε με τον πατέρα του τουλάχιστον 15 ανθρώπους
Μακελειό στο Σίδνεϊ: Ο 24χρονος δράστης ξύπνησε από το κώμα
Ξύπνησε από το κώμα ο 24χρονος Ναβίντ Άκραμ, ο ένας από τους δύο δράστες της φονικής τρομοκρατικής επίθεσης στην παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ, κατά τη διάρκεια εβραϊκής εκδήλωσης για τη Χανουκά, όπως ανέφερε η αστυνομία στην εφημερίδα Sydney Morning Herald. Ο Άκραμ είχε πυροβοληθεί και τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ακριβής κατάσταση της υγείας του παραμένει μέχρι στιγμής αδιευκρίνιστη, ενώ οι αρχές δεν έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το αν είναι σε θέση να καταθέσει ή να ανακριθεί.
Υπενθυμίζεται ότι υπήρχαν δύο φερόμενοι ως ένοπλοι που συνδέονται με την επίθεση στο Σίδνεϊ. Ο 50χρονος Σατζίντ Ακράμ - ο πατέρας του Ναβίντ - βρέθηκε νεκρός στο σημείο της επίθεσης σύμφωνα με την αστυνομία.
Να σημειωθεί ότι για τον «αληθινό Αυστραλό ήρωα» τον Αχμέντ αλ Αχμέντ που βιντεοσκοπήθηκε να παλεύει με τον Σατζίντ Ακράμ στο Μπόνταϊ Μπιτς έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας. Τον Αχμέντ επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο πρωθυπουργός της χώρας Άντονι Αλμπανέζι.
Ο «ήρωας» του Σίδνεϊ πήγαινε για «καφέ», όταν αντιλήφθηκε την παρουσία του δράστη. Ο πατέρας του «ήρωα» περιγράφει όσα του είπε ο φίλος του γιου του. «Έφτασαν εκεί και σοκαρίστηκαν βλέποντας ένοπλους άνδρες να πυροβολούν με τα όπλα τους. Νιώθω υπερηφάνεια και τιμή επειδή ο γιος μου είναι ήρωας της Αυστραλίας».
Επίθεση στο Σίδνεϊ: Κίνητρο «η ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους», λέει ο Αλμπανέζι
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι, δήλωσε σήμερα (16.12) ότι η επίθεση εναντίον πλήθους που γιόρταζε το Χάνουκα, σημαντική ημέρα στο εβραϊκό εορτολόγιο, στην παγκοσμίως γνωστή παραλία Μπόνταϊ του Σίδνεϊ, μοιάζει να είχε «κίνητρο την ιδεολογία» της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Πατέρας και γιος άνοιξαν πυρ τουλάχιστον 40 φορές μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δέκα λεπτών την Κυριακή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 40. Οι αρχές της Αυστραλίας χαρακτήρισαν την επίθεση αντισημιτική, όμως ως αυτό το στάδιο δεν έχουν δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τα κίνητρα των δραστών της επίθεσης στο Σίδνεϊ. Ο κ. Αλμπανέζι αναφέρθηκε σήμερα στις πρώτες ενδείξεις που αφήνουν να εννοηθεί πως οι δυο άνδρες είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί προτού διαπράξουν τη «μαζική δολοφονία».
«Φαίνεται πως είχε κίνητρο την ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Εργατικών. Ο κ. Αλμπανέζι είπε ότι ο Ναβίντ Ακράμ, 24 ετών, είχε απασχολήσει την υπηρεσία πληροφοριών της χώρας το 2019, χωρίς πάντως θα θεωρηθεί πως ήγειρε άμεση απειλή. «Είχε προσελκύσει την προσοχή (...) εξαιτίας σχέσεών του με άλλους», πιο συγκεκριμένα «δυο ανθρώπους με τους οποίους συνδεόταν (...) και πήγαν φυλακή, όμως δεν είχε θεωρηθεί την εποχή δυνητικός ύποπτος», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλμπανέζι.
Επίθεση στο Σίδνεϊ: Ερευνάται ταξίδι των δραστών στις Φιλιππίνες πριν από τη σφαγή
Την ίδια ώρα, η αυστραλιανή αστυνομία έκανε γνωστό σήμερα ότι διενεργεί έρευνα σχετικά με ταξίδι που έκαναν στις Φιλιππίνες οι δυο δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης. «Οι λόγοι για τους οποίους πήγαν στις Φιλιππίνες, ο σκοπός του ταξιδιού και οι τοποθεσίες που επισκέφθηκαν αποτελούν το τρέχον διάστημα αντικείμενα έρευνας», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Μαλ Λάνιον, επίτροπος της αστυνομίας στη Νέα Νότια Ουαλία, όπου υπάγεται διοικητικά το Σίδνεϊ.
Επιβεβαίωσε εξάλλου ότι εντοπίστηκαν δυο λάβαρα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και αυτοσχέδιες βόμβες στο όχημα που χρησιμοποίησαν οι δυο δράστες της επίθεσης της Κυριακής, η οποία χαρακτηρίστηκε αρχικά αντισημιτική από τις αρχές. Το όχημα, η άδεια κυκλοφορίας του οποίου είχε εκδοθεί στο όνομα του γιου, περιείχε «δυο χειροποίητες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους» και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, είπε ο κ. Λάνιον.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση δίνει προθεσμία στον στρατό, η οργάνωση μιλά για εξυπηρέτηση του Ισραήλ
Mετά τον περιορισμό πρόσβασης σε τερματικά δορυφορικού διαδικτύου Starlink
Η Μαδρίτη ζητά ποινική διερεύνηση για AI που παράγει σεξουαλικό υλικό παιδιών και περιορισμούς χρήσης
Λίγους μήνες μετά την θρασύτατη ληστεία
Χαρακτηριστικό...τα ειδικά muffins με οδηγίες μέχρι και για το πόσα δευτερόλεπτα θα ζεσταίνονται
Το ζήτημα αντανακλά μια ευρύτερη τάση στον κλάδο της φιλοξενίας
Κατευθυντήριες αρχές, ανταλλαγή προσχεδίων σε δύο εβδομάδες και απειλές Χαμενεΐ για το Lincoln
Η Μελόνι στέλνει παρατηρητή στο νέο Συμβούλιο Ειρήνης- Φόβοι υπονόμευσης ΟΗΕ και διεθνούς δικαίου
Πώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τη θέση και ισχύ της για τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς εταίρους της
Οι αρχές της Αριζόνα αναζητούν τον δράστη με ελικόπτερα, ανιχνευτές DNA και συσκευή εντοπισμού βηματοδότη
Tα ακριβή κίνητρα παραμένουν υπό διερεύνηση
«Δεν σχετίζονται οι κατηγορίες με το βίντεο του Al Jazeera» αναφέρεται στην απόφαση
Ο επικεφαλής της MUST προειδοποιεί για επιδείνωση ασφάλειας και αυξημένη ρωσική δραστηριότητα στη Βαλτική
Θεωρείται από πολλούς η πρώτη χώρα όπου καβουρδίστηκαν οι κόκκοι καφέ
Το επερχόμενο άλμπουμ της με τίτλο «Stove» έχει επίσης προκαλέσει διάφορες ερμηνείες
Μαζικοί διορισμοί σε διπλωματία, στρατό και θεσμούς για να περιοριστεί πιθανή προεδρία Λεπέν ή Μπαρντελά
Έρευνα έδειξε ότι δεν υπήρχε καταγεγραμμένος γάμος
Ο Μαρκ Επστάιν αμφισβητεί την αυτοκτονία, επικαλείται ιατροδικαστές και ζητά νέα έρευνα
Αγωνίστηκε για κοινωνικά δικαιώματα δίπλα στο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ
Η πρώην σύζυγος του πρίγκιπα Άντριου αντιμέτωπη με τις συνέπειες των εγγράφων που την εμφανίζουν να δηλώνει «στην υπηρεσία» του καταδικασμένου παιδεραστή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.