- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μερτς: «Η Ε.Ε. θα πληγωθεί για χρόνια αν ναυαγήσει το σχέδιο για τα παγωμένα ρωσικά assets»
Στο επίκεντρο βρίσκεται το σχέδιο για δάνειο ύψους περίπου 210 δισ. ευρώ
Μερτς: «Η Ε.Ε. θα πληγωθεί για χρόνια αν ναυαγήσει το σχέδιο για τα παγωμένα ρωσικά assets»
Σαφές μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διακυβεύει την ίδια την αξιοπιστία και τη συνοχή της έστειλε από το Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, προειδοποιώντας πως ενδεχόμενη αποτυχία συμφωνίας για τη χορήγηση πολυδισεκατομμυριούχου δανείου στην Ουκρανία, με εγγύηση τα παγωμένα ρωσικά κρατικά κεφάλαια, θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την Ευρώπη.
Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Μερτς τόνισε ότι αν οι 27 δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή, η Ε.Ε. θα εμφανιστεί ανίκανη να δράσει σε μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Όπως είπε, το διακύβευμα δεν είναι μόνο η οικονομική στήριξη του Κιέβου, αλλά η ίδια η ικανότητα της Ευρώπης να υπερασπιστεί την πολιτική και θεσμική της τάξη
Στο επίκεντρο βρίσκεται το σχέδιο για δάνειο ύψους περίπου 210 δισ. ευρώ, το οποίο θα βασιστεί σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, που βρίσκονται κυρίως στο Βέλγιο. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσινγκτον ασκούν πιέσεις σε κράτη-μέλη προκειμένου να αποτραπεί η υλοποίηση του σχεδίου, εκμεταλλευόμενες τις υπαρκτές διαφωνίες στο εσωτερικό της Ένωσης.
Την ίδια στιγμή, στο Βερολίνο πραγματοποιούνται συνομιλίες με τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ευρωπαίων ηγετών και απεσταλμένων του Ντόναλντ Τραμπ, με αντικείμενο ένα πιθανό πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός. Στο τραπέζι βρίσκονται κυρίως οι εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, με διπλωματικές πηγές να κάνουν λόγο για κάποια πρόοδο, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Το κλίμα περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ εμφανίζονται επιφυλακτικές έως αρνητικές απέναντι στη χρήση των ρωσικών assets από την Ε.Ε. για τη στήριξη της Ουκρανίας, καθώς φέρονται να επιδιώκουν τη διοχέτευση μέρους των κεφαλαίων σε αμερικανικά σχέδια ανασυγκρότησης. Ο Μερτς έχει ξεκαθαρίσει ότι τα ρωσικά κεφάλαια δεν μπορεί να αξιοποιηθούν προς όφελος τρίτων.
Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας, παραδέχθηκε ότι η υπόθεση γίνεται ολοένα και δυσκολότερη, μιλώντας για «σημαντικές πιέσεις από όλες τις πλευρές». Παράλληλα, σειρά χωρών –μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και πρόσφατα η Τσεχία– εκφράζουν επιφυλάξεις ή ανοιχτή αντίθεση, επικαλούμενες νομικούς κινδύνους και πιθανές ρωσικές αντενέργειες.
Παρότι τυπικά δεν απαιτείται ομοφωνία για τη χρήση των παγωμένων assets, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί ειδική διαδικασία με ειδική πλειοψηφία, οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι χωρίς τη συναίνεση του Βελγίου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κεφάλαια, το σχέδιο δύσκολα θα προχωρήσει.
Για τον Μερτς, ωστόσο, το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: είτε η Ευρώπη θα αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί ενωμένη και να στηρίξει την Ουκρανία, είτε θα στείλει το μήνυμα ότι, μπροστά στις πιέσεις, αδυνατεί να πάρει αποφάσεις με ιστορικό βάρος.
Πηγή: POLITICO Europe
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eνώ η σύγκρουση έχει πλέον μπει στον έβδομο μήνα
Παραμένουν στη φυλακή των ΗΠΑ
Όσα δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Ποιες βασιλικές οικογένειες δίνουν το παρών
Περισσότεροι από 46.000 Νορβηγοί πέρασαν μπροστά από το φέρετρό του τις τελευταίες ημέρες
Το πλοίο μετέφερε 2 εκατ. βαρέλια μαζούτ
Δεξαμενόπλοιο υπό παναμαϊκή σημαία δέχθηκε επίθεση - Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατασβέστηκε
Γιατί ο φόβος του ισλαμισμού δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για την ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά
Διπλωματική σύγκρουση χωρίς προηγούμενο μετά τις κυρώσεις του Λονδίνου για τους οικισμούς
Ο κόσμος των καθαρτικών, της πρόκλησης εμετού και της ανηλεούς κατάναλωσης φαγητού
Έρευνα του ECFR αποκαλύπτει κρίση εμπιστοσύνης και διεύρυνση του «χάσματος φαντασίας»
Οι γονείς του βρίσκονταν στο σπίτι την ώρα του συμβάντος
Το έργο στο οποίο συμμετέχει
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.