- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκλογές στην Ολλανδία: Νικητής ο κεντρώος Γέτεν - Ανεβαίνει η ακροδεξιά
Μόλις 29.668 ψήφοι διαφορά από τον Γκερτ Βίλντερς
O 38χρονος Ρομπ Γέτεν είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας
Το εκλογικό Συμβούλιο της Ολλανδίας ανακήρυξε τον Ρομπ Γέτεν νικητή των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα, ανοίγοντας τον δρόμο στον 38χρονο κεντρώο πολιτικό ώστε να γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.
Σύμφωνα με το συμβούλιο, ο Γέτεν κέρδισε τις εκλογές στην Ολλανδία με διαφορά μόλις 29.668 ψήφων από τον ηγέτη της ακροδεξιάς Γκερτ Βίλντερς έπειτα από μια ψηφοφορία που θεωρείται δείκτης της ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Προτού αναλάβει τα ηνία της πέμπτης οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γέτεν θα πρέπει να σχηματίσει πρώτα έναν συνασπισμό, διαδικασία που μπορεί να χρειαστεί μήνες και να τον οδηγήσει να συμπεριλάβει ένα ακροδεξιό κόμμα.
Στο ολλανδικό πολιτικό σύστημα, κανένα κόμμα δεν διαθέτει αρκετό αριθμό εδρών στο Κοινοβούλιο των 150 μελών ώστε να κυβερνήσει μόνο του, κάτι που καθιστά αναγκαίους τους συμβιβασμούς και τις διαπραγματεύσεις.
Το κεντρώο κόμμα D66 του Ρομπ Γέτεν εξασφάλισε 26 έδρες, σύμφωνα με το εκλογικό Συμβούλιο, τον μικρότερο αριθμό εδρών που έχει καταγραφεί ποτέ για έναν νικητή των βουλευτικών εκλ
Το ακροδεξιό κόμμα PWW, του οποίου ηγείται ο Βίλντερς, εξασφάλισε επίσης 26 έδρες.
Αν και ο Βίλντερς έχασε 11 έδρες σε σχέση με την αναπάντεχη εκλογική νίκη του το 2023, η ακροδεξιά παραμένει ισχυρή στην Ολλανδία και αυξάνει τον αριθμό των βουλευτών της.
Το ακροδεξιό κόμμα Φόρουμ για τη δημοκρατία πέρασε από τις τρεις στις επτά έδρες, ενώ ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα, το JA21, κέρδισε εννέα έδρες, έναντι μίας στις εκλογές του 2023.
Συνολικά 15 κόμματα εξασφάλισαν έδρες στο Κοινοβούλιο.
Ο Γέτεν προτιμά έναν τετρακομματικό συνασπισμό που θα περιλαμβάνει κόμματα διαφόρων πολιτικών κατευθύνσεων.
Επιθυμεί κατά προτεραιότητα να συνεργαστεί με το κεντροδεξιό CDA (18 έδρες), το φιλελεύθερο δεξιό VVD (22 έδρες) και την αριστερή ομάδα Πράσινοι/Εργατικό Κόμμα (20 έδρες).
Ο συνδυασμός αυτός θα του έδινε άνετη πλειοψηφία 86 εδρών, όμως η ηγέτης του VVD, η Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, απέκλεισε κάθε συνασπισμό με τους Πράσινους/Εργατικούς. Eκείνη προτιμά έναν συνασπισμό της δεξιάς μαζί με το CDA, το ακροδεξιό JA21 και το D66 του Γέτεν.
Ένας τέτοιος συνασπισμός θα διέθετε ακριβώς 75 έδρες, καθιστώντας τον ενδεχομένως ασταθή.
Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν ένας μειοψηφικός συνασπισμός, όμως ο Γέτεν έχει τονίσει ότι δεν είναι η προτιμώμενη επιλογή του.
Ο Βίλντερς παραδέχθηκε την ήττα του, δίνοντας συγχαρητήρια στον Γέτεν, όμως μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανυπόστατους ισχυρισμούς για εκλογικές παρατυπίες.
«Το εκλογικό Συμβούλιο κατέληξε πως καμία παρατυπία που θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των εκλογικών αποτελεσμάτων δεν διαπιστώθηκε στα διάφορα στάδια της εκλογικής διαδικασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του εκλογικού Συμβουλίου, Βιμ Κάικεν.
Αν και ο Βίλντερς πρότεινε να συμμετάσχει στον συνασπισμό, όλα τα παραδοσιακά κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία μαζί του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Οι αποκαλύψεις για τη συμπεριφορά του προκαλούν μαζικές ακυρώσεις συνεργασιών
Περίπου 635 εκατομμύρια δολάρια εκτιμάται η περιουσία του μέχρι τη στιγμή του θανάτου του
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Δείτε βίντεο από το σημείο της τραγωδίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.