- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ιράν: Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί
Προειδοποιεί ο πρόεδρος της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν
Το Ιράν αντιμετωπίζει φέτος τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες
Η Τεχεράνη ενδέχεται να χρειαστεί να εκκενωθεί λόγω της έλλειψης νερού, εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Το Ιράν αντιμετωπίζει φέτος τη χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες. Στην Τεχεράνη, το φαινόμενο «δεν έχει προηγούμενο εδώ και έναν αιώνα» ανέφερε τον Οκτώβριο ένας τοπικός αξιωματούχος.
«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με το δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου» είπε ο πρόεδρος στην ομιλία του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Και «ακόμη και αν το διανέμουμε με δελτίο, εάν δεν βρέξει μέχρι τότε, θα έχουμε έλλειψη νερού και θα πρέπει να εκκενώσουμε την Τεχεράνη», συνέχισε, χωρίς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο σε μια μητρόπολη 10 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο διευθυντής της εταιρείας υδάτων της πρωτεύουσας, Μπεχζάντ Παρσά, είπε την περασμένη Κυριακή ότι η πόλη μπορεί να μείνει χωρίς πόσιμο νερό μέσα σε δύο εβδομάδες. Το φράγμα Αμίρ Καμπίρ, το ένα από τα πέντε που τροφοδοτούν την Τεχεράνη με πόσιμο νερό, περιέχει «μόνο 14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό, δηλαδή το 8% της δυναμικότητάς του», ανέφερε, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna.
Την Τετάρτη, ο περιφερειακός διευθυντής της εταιρείας υδάτων, Μοχσέν Αρντακανί, υπογράμμισε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ότι οι κάτοικοι της Τεχεράνης μείωσαν την κατανάλωση νερού κατά 10% τους τελευταίους έξι μήνες. «Εάν φτάσουμε στο 20%, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε σταθερή την κατάσταση για έναν-δύο μήνες, μέχρι να βρέξει», είπε.
Το κλίμα στην Τεχεράνη είναι ξηρό και ζεστό το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο κάποιες φορές βρέχει ενώ οι χειμώνες μπορεί να είναι δριμείς, με πολλά χιόνια. Για λόγους οικονομίας, το τελευταίο διάστημα διακόπτεται η υδροδότηση σε πολλές συνοικίες της πόλης, όπως γινόταν συχνά και το καλοκαίρι, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εν μέσω καύσωνα, δύο ημέρες κηρύχθηκαν αργίες, ώστε να εξοικονομηθεί νερό και ενέργεια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, ο όγκος των βροχοπτώσεων στο Ιράν έπεσε φέτος στα 152 χιλιοστά, δηλαδή στο 40% του μέσου όρου των τελευταίων 57 ετών. Σε ορισμένες επαρχίες, ο όγκος βροχής μειώθηκε κατά 50-80%, σημείωσε ο Μοχαμάντ Ρεζά Καβιανπούρ, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Υδάτων, προειδοποιώντας ότι η χώρα «θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια κρίσιμη κατάσταση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.