- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ιράκ: «Με χρησιμοποιούσαν σαν σάκο του μποξ, δύο χρόνια δεν είδα ποτέ ήλιο»
H μαρτυρία μιας Ισραηλινής για τα βασανιστήρια που υπέστη από ιρανική παραστρατιωτική οργάνωση
Ιράκ: Τα συγκλονιστικά βασανιστήρια σε γυναίκα εβραϊκής καταγωγής από ιρανική παραστρατιωτική οργάνωση
Η Ελίζαμπεθ Τσούρκοφ, 38 ετών, Ισραηλινή και Ρωσίδα υπήκοος και υποψήφια διδάκτορας στο Princeton, πέρασε δυόμισι χρόνια σε αιχμαλωσία στο Ιράκ από την παραστρατιωτική οργάνωση Kataib Hezbollah, πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν. Μετά την απελευθέρωσή της τον Σεπτέμβριο, μίλησε δημόσια για πρώτη φορά, περιγράφοντας μήνες βασανιστηρίων, απομόνωσης και συνεχή φόβο ότι δεν θα επιβιώσει.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, την άρπαξαν τον Μάρτιο του 2023 στο Ιράκ, όπου είχε μεταβεί για έρευνα σχετική με το σιιτικό πολιτικό κίνημα του Μουκτάντα αλ-Σαντρ. Άνδρες την εξανάγκασαν να μπει σε όχημα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε χώρο κράτησης. Τον πρώτο καιρό οι απαγωγείς φέρονταν να αγνοούν ότι είναι Ισραηλινή, μέχρι που βρήκαν στο κινητό της στοιχεία που το απέδειξαν. Τότε η μεταχείρισή της άλλαξε δραματικά.
Η ίδια περιγράφει ότι την κρέμασαν από το ταβάνι με χειροπέδες, την χτυπούσαν επανειλημμένα, την υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ και την άφηναν για ώρες σε θέσεις που προκαλούσαν σοβαρές μυοσκελετικές βλάβες. Όταν έχανε τις αισθήσεις της, της έριχναν νερό για να συνεχίσουν. «Με χρησιμοποιούσαν σαν σάκο του μποξ», είπε. Σε ιατρικά έγγραφα που εξέτασαν οι «New York Times» γίνεται αναφορά σε πιθανόν μόνιμες νευρικές βλάβες και ανάγκη για μακροχρόνια αποκατάσταση.
Μετά από περίπου τέσσερις μήνες μεταφέρθηκε σε άλλο χώρο, πιθανότατα σε βάση της οργάνωσης κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν. Εκεί οι συνθήκες κράτησης βελτιώθηκαν — είχε πρόσβαση σε βιβλία, τηλεόραση και ιατρική φροντίδα. Ωστόσο παρέμενε σε πλήρη απομόνωση, χωρίς παράθυρο και χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο: «Δύο χρόνια δεν είδα ποτέ ήλιο».
Η υπόθεσή της εξελίχθηκε σε διπλωματικό ζήτημα. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ άσκησαν συνεχείς πιέσεις προς την ιρακινή κυβέρνηση. Αμερικανοί απεσταλμένοι ταξίδεψαν επανειλημμένα στη Βαγδάτη ζητώντας την απελευθέρωσή της, ενώ σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται αμερικανικά μέσα, η Ουάσιγκτον έθεσε την υπόθεση σε κάθε επαφή με την ιρακινή ηγεσία.
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2025, μετά από 903 ημέρες αιχμαλωσίας, η Τσούρκοφ παραδόθηκε σε Ιρακινούς αξιωματούχους και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κύπρο, όπου την παρέλαβαν ισραηλινές αρχές. Στο Ισραήλ νοσηλεύεται και συνεχίζει εντατική αποκατάσταση.
Η ίδια δηλώνει πως μίλησε δημοσίως για να ακουστούν οι φωνές των Ιρακινών που βασανίζονται από την ίδια οργάνωση: «Αν δεν είχαν πιέσει τόσο έντονα, πιθανότατα θα είχα πεθάνει».
Πηγή: NYT
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εμπλοκή Τούρκου δισεκατομμυριούχου
Η εταιρεία απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των τεχνικών προβλημάτων
Από τη γέννησή τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στο περπάτημα και χρησιμοποιούσαν σκέιτμπορντ για να μετακινούνται
Η κυβέρνηση παραδέχεται λάθη
Ο συνιδρυτής της OpenAI αρνείται τις κατηγορίες
Εξετάζεται μείωση του ορίου ποινικής ευθύνης σε νέους κάτω των 16 ετών
Η γυναίκα που ξεπέρασε μια οικογενειακή τραγωδία και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των ΑμεΑ
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ξερογλείφονται για ένα κάποιο μπάχαλο –μιας και κάτι τέτοιο θεωρείται γι’ αυτά δίκαιο και αυτονόητο–, που θα ξεβρακώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα λόγω των κινητοποιήσεων
Πόσο θα ακριβύνουν το 2027
Kαθώς οι αγρότες είναι δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια
Οι αρχικές πληροφορίες και η διάψευση των Αρχών
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 για τις θαλάσσιες ζώνες
Η γυναίκα υποστηρίζει ότι ο Βρετανός ηθοποιός και κωμικός της επιτέθηκε στα γραφεία του Capital Radio
Το κόμμα διαβεβαιώνει ότι οι διαρροές αυτές δεν αφορούν αξιωματούχους σε ομοσπονδιακό επίπεδο
Οι ψηφοφόροι της Gen Ζ αναζητούν αίσθημα ασφάλειας, μετατοπίζοντας τον εκλογικό χάρτη της χώρας
Έρευνα για τις ευθύνες των αρχών μετά τις καταστροφές και τη βία
Η άνοδος των τιμών στα καύσιμα και ο πόλεμος ενισχύουν το προβάδισμα των Δημοκρατικών
Πολίτες συνεχίζουν καθημερινά τις διαμαρτυρίες τους
Το 2016 υπήρξε ζευγάρι με τον Τζάστιν Μπίμπερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.