- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ζόραν Μαμντάνι: Αφιέρωσε τη νίκη του στους μετανάστες της Νέας Υόρκης
«Αυτή η πόλη είναι δική σας» - Δεσμεύεται να αντισταθεί με πυγμή στις απελάσεις
Ο Ζόραν Μαμντάνι γιορτάζει τη νίκη του στη Νέα Υόρκη τιμώντας τους μετανάστες - Δεσμεύεται για δίκαιη και προοδευτική διακυβέρνηση.
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, γιόρτασε τη νίκη του το βράδυ της Τρίτης τιμώντας τον μεταναστευτικό πληθυσμό της πόλης, αναφερόμενος με συγκίνηση σε «Υεμενίτες ιδιοκτήτες μπακάλικων, Μεξικανές γιαγιάδες, Σενεγαλέζους οδηγούς ταξί, Ουζμπέκους νοσοκόμους, Τρινιδανούς μάγειρες και Αιθιοπές θείες».
Ο Ζόραν Μαμντάνι μίλησε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο θέατρο Paramount του Μπρούκλιν, μετά την ευρεία νίκη του απέναντι στον πρώην κυβερνήτη Άντριου Κουόμο και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Κέρτις Σλίβα.
Όπως είπε, το κοινό του απαρτιζόταν από προοδευτικούς εργαζόμενους, μετανάστες και πολίτες διαφορετικών εθνοτήτων, ανθρώπους που «δεν αναγνωρίζουν πλέον τον εαυτό τους μέσα στο σημερινό Δημοκρατικό Κόμμα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η πολιτική στη Νέα Υόρκη «θα αλλάξει σύντομα», ώστε να αντανακλά καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών που υπηρετεί.
«Αυτή η νέα εποχή θα καθοριστεί από την ικανότητα και τη συμπόνια — δύο έννοιες που για πολύ καιρό θεωρήθηκαν αντίθετες. Θα αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα πολύ μεγάλο για να το λύσει η κυβέρνηση, ούτε ανησυχία πολύ μικρή για να τη νοιαστεί», είπε κατά την ομιλία του.
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κατηγόρησε το προηγούμενο καθεστώς ότι εξυπηρετούσε μόνο όσους μπορούσαν να το εξυπηρετήσουν: «Για χρόνια, όσοι βρίσκονταν στο Δημαρχείο βοηθούσαν μόνο εκείνους που μπορούσαν να τους ωφελήσουν. Από την 1η Ιανουαρίου, θα φέρουμε μια κυβέρνηση που θα βοηθά όλους».
Ο Μαμντάνι κατάφερε να κινητοποιήσει πάνω από 100.000 εθελοντές, οι οποίοι επισκέφθηκαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια νοικοκυριά σε 273 συνοικίες της Νέας Υόρκης κατά την προεκλογική του εκστρατεία.
Η εκτεταμένη αυτή κινητοποίηση συγκλόνισε τους παραδοσιακούς πολιτικούς κύκλους, που επέκριναν τα ριζοσπαστικά του σχέδια για δημοτικά παντοπωλεία, δωρεάν παιδική φροντίδα και δωρεάν μεταφορές.
Ο ίδιος, ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι η διοίκησή του θα χαράξει την πιο φιλόδοξη πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, αναφερόμενος στους σοσιαλιστές προκατόχους του Γιουτζίν Ντεμπς και Φιορέλο Λα Γκουάρντια.
«Θα σταθούμε στο πλευρό των συνδικάτων και θα ενισχύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα, γιατί γνωρίζουμε -όπως και ο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίζει- ότι όταν οι εργαζόμενοι έχουν ακλόνητα δικαιώματα, τα αφεντικά που προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν μικραίνουν πολύ», τόνισε ο Μαμντάνι.
Mamdani: "New York will remain a city of immigrants, a city built by immigrants, powered by immigrants, and as of tonight, led by an immigrant." pic.twitter.com/QF3up3c4k0
— Aaron Rupar (@atrupar) November 5, 2025
Και πρόσθεσε: «Η Νέα Υόρκη θα παραμείνει μια πόλη μεταναστών. Μια πόλη χτισμένη από μετανάστες, μια πόλη που κινείται χάρη στους μετανάστες και, από απόψε, μια πόλη που διοικείται από έναν μετανάστη».
Στέλνοντας μήνυμα στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είπε: «Ακούστε με, πρόεδρε Τραμπ - για να φτάσετε σε οποιονδήποτε από εμάς, θα πρέπει να περάσετε μέσα από όλους μας».
Μέσα στο πλαίσιο των αυξημένων επιχειρήσεων απέλασης από τον Λευκό Οίκο, ο Μαμντάνι έχει δηλώσει την απόλυτη αντίθεσή του στις απελάσεις και έχει δεσμευτεί να τις αντιμετωπίσει «με σιδερένια πυγμή» όταν αναλάβει καθήκοντα, επικαλούμενος τη δύναμη της λαϊκής του βάσης.
«Ευχαριστώ όλους εκείνους που ξεχνιούνται τόσο συχνά από την πολιτική της πόλης μας και έκαναν αυτό το κίνημα δικό τους. Μιλώ για τους Υεμενίτες ιδιοκτήτες μπακάλικων, τις Μεξικανές γιαγιάδες, τους Σενεγαλέζους οδηγούς ταξί, τις Ουζμπέκες νοσοκόμες, τους Τρινιδανούς μάγειρες και τις Αιθιοπές θείες — ναι, τις θείες», δήλωσε συγκινημένος.
Κλείνοντας, απευθύνθηκε σε όλους τους κατοίκους της πόλης: «Σε κάθε Νεοϋορκέζο στο Κένσινγκτον, το Μίντγουντ και το Χαντς Πόιντ, να ξέρετε: αυτή η πόλη είναι δική σας, και αυτή η δημοκρατία σας ανήκει».
(Με πληροφορίες AP, The Hill)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.