- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ταυτοποιήθηκε η σορός Ισραηλινού ομήρου που παρέδωσε η Χαμάς
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ελιγιάχου Μαργκαλίτ
Ταυτοποιήθηκε η σορός του Ελιγιάχου Μαργκαλίτ, ομήρου που πέθανε στη Γάζα, ανακοίνωσε το Ισραήλ - Παραδόθηκε από τη Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι τα τελευταία λείψανα που παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα και επεστράφησαν στο Ισραήλ ανήκουν σε έναν νεκρό όμηρο.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι ο όμηρος που επεστράφη στο Ισραήλ είναι ο Ελιγιάχου Μαργκαλίτ, 75 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου και το σώμα του μεταφέρθηκε στη Γάζα από το κιμπούτς Νιρ Οζ.
Ο θάνατός του είχε ανακοινωθεί από το Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2023, έναν μήνα μετά την απελευθέρωση της κόρης του Νίλι, η οποία επίσης είχε απαχθεί και αφέθηκε ελεύθερη κατά τη διάρκεια προσωρινής εκεχειρίας.
Ο κ. Μαργκαλίτ, γνωστός στους συγγενείς και φίλους του με το παρατσούκλι Τσώρτσιλ, είναι ο δέκατος νεκρός όμηρος που έχει επιστραφεί από τη Γάζα. Τα λείψανα άλλων 18 ατόμων δεν έχουν ακόμη επαναπατριστεί.
Σε ανακοίνωσή του, το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών περιέγραψε τον κ. Μαργκαλίτ ως «καουμπόι στην ψυχή», που για χρόνια διαχειριζόταν μονάδα βοοειδών και στάβλους αλόγων στο Νιρ Οζ.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η ομάδα της «έλαβε όλα τα δυνατά μέτρα ώστε να διαχειριστεί τους νεκρούς με σεβασμό» και ότι οι ισραηλινές ιατροδικαστικές αρχές θα αναλάμβαναν την ταυτοποίηση των λειψάνων στο Τελ Αβίβ.
Στο Ισραήλ επικρατεί οργή, καθώς η Χαμάς δεν έχει επιστρέψει όλα τα σώματα, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία εκεχειρίας της περασμένης εβδομάδας, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποβάθμισαν τους ισχυρισμούς ότι αυτό συνιστά παραβίαση.
Το βράδυ της Παρασκευής, οι IDF επανέλαβαν ότι η Χαμάς πρέπει να «τηρήσει τη συμφωνία και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την επιστροφή όλων των ομήρων».
Η Χαμάς δήλωσε πως παραμένει προσηλωμένη στην εκεχειρία, εκφράζοντας την «πρόθεσή της να παραδώσει όλα τα υπόλοιπα σώματα».
Η οργάνωση κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει την αναζήτηση των λειψάνων, καθώς δεν επιτρέπει την είσοδο βαρέων μηχανημάτων και εκσκαφέων στη Γάζα. Κατηγορεί επίσης το Ισραήλ ότι δυσχεραίνει τον εντοπισμό των σωμάτων, αφού οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος των κτιρίων σε ερείπια.
Μιλώντας την Πέμπτη σε τελετή μνήμης για τα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι «αποφασισμένος» να εξασφαλίσει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά την τρομοκρατία με πλήρη ισχύ.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας που μεσολάβησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ απελευθέρωσε 250 Παλαιστινίους κρατούμενους από τις φυλακές του και 1.718 κρατούμενους από τη Γάζα.
Αφού η Χαμάς ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει όλα τα σώματα, δύο ανώτεροι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν ότι οι προετοιμασίες για το επόμενο στάδιο της συμφωνίας εκεχειρίας συνεχίζονται.
Οι ίδιοι είπαν στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θεωρεί, προς το παρόν, ότι η Χαμάς παραβίασε τη συμφωνία, και ότι η οργάνωση ενήργησε καλή τη πίστει, παρέχοντας πληροφορίες στους διαμεσολαβητές.
Αν και το πλήρες κείμενο της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν έχει δημοσιοποιηθεί, μια διαρροή στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υποδήλωνε ότι ενδέχεται να μην είναι δυνατή η άμεση ανάκτηση όλων των σορών.
Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα σε απάντηση στην επίθεση της Χαμάς, κατά την οποία ένοπλοι της οργάνωσης σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ και πήραν 251 ομήρους.
(Με πληροφορίες BBC News)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι λέει για τη συμπεριφορά του γιου της και δράστη του εγκλήματος
Ο λόγος της απαγόρευσης και οι...εξαιρέσεις
Αυστηροποιούνται οι κανόνες για τα chatbot της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ενισχύσεις από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να φθάσουν σήμερα
Ισχυρίστηκε ότι είχε υποστεί κακοποίηση για να δικαιολογήσει την εμφάνισή της
Όσα υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο 21χρονος σκότωσε τη 18χρονη και τη φίλη της, η οποία είχε μόλις γεννήσει, και κατόπιν αυτοκτόνησε
Τι αναφέρεται στη νέα καταγγελία
Τι συμβαίνει στα Στενά του Ορμούζ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν επισκέφθηκε ποτέ το ιδιωτικό νησί του
Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία και στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα
Ο επικεφαλής της Nasa διαβεβαίωσε ότι κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος δεν παρεμβαίνει στην επιλογή του πληρώματος
Σε ό,τι αφορά τον πατέρα του υπόπτου είχε κατηγορηθεί για βιασμό από μία από τις εγγονές του το 2013
Στο Συμβούλιο Υπουργών συζητήθηκε και η δέσμη μέτρων για τους ταξιδιώτες
«Έχουμε το δικαίωμα, κατέρριψαν το ελικόπτερό μας»
Μήνυμα κατά της υποκίνησης βίας μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στην πόλη
Ορισμένοι κάνουν λόγο ακόμη και για διαφορετική μεταχείριση περιεχομένου που αφορά LGBTQ+ κοινότητες
Ο influencer που κατηγορείται για trafficking και σεξουαλικά εγκλήματα σε μια παράξενη συνέντευξή του στο New Yorker
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.