- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φιντάν: Συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο περικυκλώνουν την Τουρκία
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι αν δεν αποδώσει η διπλωματία, η Άγκυρα θα στραφεί στον στρατό
Χακάν Φιντάν: Συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο περικυκλώνουν την Τουρκία - Διπλωματία πρώτα, αλλιώς το ζήτημα περνά στον στρατό.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι υπάρχουν συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο που προσπαθούν να περικυκλώσουν την Τουρκία.
Όπως είπε ο Χακάν Φιντάν, η Τουρκία βλέπει αυτές τις προσπάθειες και αναπτύσσει διπλωματικά μέσα για να τις αντιμετωπίσει, ενώ αν δεν μπορέσει να αναπτύξει διπλωματικά μέσα, ανέφερε, τότε το θέμα παραπέμπεται στον στρατό και στα όργανα ασφαλείας.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε: «Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου (ως υπουργός Εξωτερικών), είπα στους συνεργάτες μου ότι υπάρχουν τομείς που πρέπει να προωθηθούν μέσω της διπλωματίας. Δηλαδή, το ζήτημα της Παλαιστίνης, η δημιουργία ενός πλαισίου περιφερειακής ασφάλειας, η επίλυση των συγκρούσεων, η εξεύρεση νέων αγορών, η εξεύρεση νέων πηγών ενέργειας, και δεκάδες άλλα θέματα. Ένα από τα πιο σημαντικά από αυτά είναι οι ορατές και αόρατες περιοχές από τις οποίες περικυκλώνεται η Τουρκία. Οι ορατές περιοχές περικύκλωσης είναι περιοχές συμμαχιών που έχουν δημιουργηθεί εις βάρος της Τουρκίας.
Υπάρχουν περιοχές συμμαχιών που γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν στη Μεσόγειο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τις βλέπουμε και αναπτύσσουμε διπλωματικά μέτρα για αυτές. Αν δεν μπορέσεις να αναπτύξεις διπλωματικά μέτρα για συγκεκριμένα θέματα, τότε παραπέμπεις το θέμα στον στρατό σου, στα όργανα ασφαλείας, και συμβαίνουν περισσότερα πράγματα. Δηλαδή, πρέπει να λάβετε εκ των προτέρων τα διπλωματικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι υπάρχει η σχέση μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ, η οποία βρήκε πεδίο εφαρμογής στο Παλαιστινιακό και συγκεκριμένα στην εκεχειρία με τη Χαμάς. «Χθες, όπως γνωρίζετε, ο κ. Τραμπ ζήτησε να καλέσει τον πρόεδρο μας και τον κάλεσε. Επικαλούμενος τη φιλία τους, δήλωσε βέβαιος ότι ο πρόεδρος μας έχει ήδη προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, αλλά τον παρακάλεσε να δείξει και πάλι το ενδιαφέρον του για το θέμα αυτό, από τη δική του πλευρά».
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι έξι με επτά ώρες μετά τη συνομιλία αυτή, η Χαμάς απάντησε θετικά στο σχέδιο του Τραμπ με μια ανακοίνωση. «Τώρα, αν οι δύο ηγέτες βλέπουν ότι η συνεργασία τους είναι πραγματικά χρήσιμη τόσο για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, όσο και για την προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών, αλλά και για την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων, τότε αυτή είναι μια πραγματικά αποδοτική σχέση. Πιστεύω ότι αυτή η σχέση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο επωφελή αποτελέσματα» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλοι οι επιβάτες του MV Hondius θεωρούνται επαφές υψηλού κινδύνου
«Χρόνια πολλά» σε όλες τις μαμάδες του κόσμου
Το σενάριο να πρόκειται για ενέργεια που έστησε το Κρεμλίνο εις βάρος της Ελλάδας και, κατ’ επέκταση, της Ευρώπης, εξετάζουν –μεταξύ άλλων– οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες.
Η τριήμερη κατάπαυση πυρός δοκιμάζεται - Επιθέσεις με drones και θύματα εκατέρωθεν
Η Τεχεράνη καταγγέλλει παραβιάσεις της εκεχειρίας και εξετάζει ακόμη την αμερικανική πρόταση
Νέες επιδρομές του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο - Προειδοποιήσεις εκκένωσης και τραυματισμοί στρατιωτών
Νέα στοιχεία αμφισβητούν τη θεωρία ότι η μόλυνση προήλθε από χωματερή στην Ουσουάια
Ο ηγέτης του Tisza ανέλαβε την πρωθυπουργία , στροφή της Ουγγαρίας προς την Ευρώπη
Έντονος εμετός και διάρροια σε επιβάτες και πλήρωμα - Αυξημένα μέτρα απολύμανσης στο πλοίο
Στη σκιά του πολέμου και των φόβων για ουκρανικά πλήγματα η φετινή 9η Μαΐου στη Μόσχα
Η διαδρομή ανάμεσα στα χαλάσματα
Οι τύποι των ηγεσιών, o μεσσιανισμός, ο ναρκισσισμός και η δημαγωγία: μια συζήτηση της Σώτης Τριανταφύλλου με τον Τάκη Παππά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης
Ανησυχητικές οι τελευταίες κινήσεις της Τεχεράνης
Τα νέα στοιχεία στην υπόθεση της Αϊσεγιούλ Ερασλάν
Μία στα 55 εκατομμύρια πιθανότητα να συμβεί ξανά
Πότε έχουν γίνει οι καταγραφές
Η αριστοκράτισσα που έγινε γαιοκτήμονας και επιχειρηματίας, και παντρεύτηκε μιαν άλλη γυναίκα — σχεδόν διακόσια χρόνια πριν
Η εκεχειρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, θα διαρκέσει από το Σάββατο έως τη Δευτέρα
Οι έφηβοι υπέστησαν ελαφρά τραύματα και αναμένεται να πάρουν σύντομα εξιτήριο από το νοσοκομείο
Παρέμβαση της Αθήνας στον ΟΗΕ - Καταδίκη της βίας των εποίκων και στήριξη της λύσης των δύο κρατών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.