- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουκρανία: Ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Αντονί Λαλικάν σκοτώθηκε από επίθεση drone
Ένας Ουκρανός δημοσιογράφος, ο Χεόρχιι Ιβαντσένκο, τραυματίστηκε στην ίδια επίθεση
«Ήταν θύμα μιας επίθεσης ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ενώ συνόδευε τον ουκρανικό στρατό στο μέτωπο» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Αντονί Λαλικάν, ηλικίας 37 ετών, σκοτώθηκε σήμερα στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ανακοίνωσαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις EFJ-IFJ και SNJ.
Ήταν «θύμα μιας επίθεσης ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών», ενώ «συνόδευε τον ουκρανικό στρατό στο μέτωπο» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος με ανάρτησή του στο Χ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.
«Ο συμπατριώτης μας συνόδευε τον ουκρανικό στρατό στο μέτωπο της αντίστασης. Έμαθα με βαθιά θλίψη τον θάνατό του, θύμα μιας επίθεσης ρωσικών ντρόουν», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος απέτισε επίσης φόρο τιμής σε «όλους τους συναδέλφους του που, με κίνδυνο τη ζωή τους, μας ενημερώνουν και καταγράφουν την πραγματικότητα του πολέμου».
Ένας Ουκρανός δημοσιογράφος, ο Χεόρχιι Ιβαντσένκο, τραυματίστηκε στην ίδια επίθεση, ανέφεραν οι Ευρωπαϊκή και Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Εθνική Συνδικαλιστική Ένωση Δημοσιογράφων, σύμφωνα με τις οποίες η επίθεση έγινε γύρω στις 10.20 σήμερα το πρωί.
Η FEJ και η FIJ «καταδικάζουν αυτό το έγκλημα πολέμου και καλούν τις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα προκειμένου να ταυτοποιήσουν τους υπεύθυνους», σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου.
«Είναι η πρώτη φορά που ένας δημοσιογράφος σκοτώνεται από ένα ντρόουν στην Ουκρανία», υπογραμμίζεται.
Η στρατιωτική ομάδα μαζί με την οποία βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι επιβεβαίωσε επίσης ότι επρόκειτο για ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Ο Αντονί Λαλικάν «σκοτώθηκε έπειτα από ένα στοχευμένο πλήγμα ενός εχθρικού drone FPV», αναφέρεται σε ανάρτηση στο Facebook.
«Οι δύο δημοσιογράφοι φορούσαν ατομικό εξοπλισμό προστασίας» και στα γιλέκα τους «υπήρχαν αναγνωριστικές ενδείξεις, η λέξη "PRESS"», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Αντονί Λαλικάν εργαζόταν για διάφορα γαλλικά ΜΜΕ (Le Monde, Le Figaro, Libération, Paris Match, κ.α) αλλά και ξένα (Der Spiegel, Die Welt, Le Temps, κ.α).
Απασχολείτο επίσης από το 2018 στο φωτογραφικό πρακτορείο Hans Lucas, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Ουίλφριντ Εστίβ.
«Πήγαινε συχνά στην Ουκρανία, γνώριζε πολύ καλά το πεδίο και ήξερε πώς να ενεργεί», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Εστίβ, κάνοντας λόγο για έναν «αξιαγάπητο» συνάδελφο.
Ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τις αρχές του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 ποικίλλει ανάλογα την πηγή. Σύμφωνα με την Unesco, 22 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, 17 σύμφωνα με την ένωση SNJ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.