- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ερντογάν: Θα αξιοποιήσουμε το μερίδιό μας από τους πόρους στη Μεσόγειο
Οι δηλώσεις σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή στην Τουρκία
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Μεσόγειο, την Κύπρο και τις σχέσεις με τη Λιβύη
Δηλώσεις σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση επιστροφής από τις ΗΠΑ έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του για την Κύπρο, αλλά και τις αξιώσεις της Τουρκίας για τη Μεσόγειο.
«Η στάση μας και η πολιτική μας για το θέμα της Κύπρου είναι σαφής. Το θέμα της ομοσπονδίας έχει πλέον κλείσει για εμάς. Κανείς δεν μπορεί να μας παρασύρει ξανά σε συζητήσεις για ομοσπονδία με λογοπαίγνια. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δεχτούν ποτέ να είναι μειονότητα στο νησί. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η αποδοχή της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία θέση που διατύπωσε και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
«Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα δίκαια και την κυριαρχία κανενός» είπε σε άλλο σημείο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Η στάση μας όσον αφορά τους πόρους της Μεσογείου είναι σαφής. Παίρνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί από αυτούς τους πόρους και συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας με βάση την αρχή του αμοιβαίου οφέλους».
«Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας οδηγεί σε αναθεώρηση των υπολογισμών στην περιοχή. Η Τουρκία είναι πλέον μια δύναμη με λόγο, αποφασιστική και καθοριστική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η σχέση της Τουρκίας με τη Λιβύη
Για τις εξελίξεις στη Λιβύη, υποστήριξε ότι «η ειρήνη που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη αποτελεί πηγή ελπίδας όχι μόνο για τον λαό της Λιβύης, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή». Αναφέρθηκε επίσης και στις σχέσεις της Άγκυρας με το Κάιρο λέγοντας ότι «οι καλές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με την Αίγυπτο και η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων των ναυτικών δυνάμεών μας στη Μεσόγειο έπειτα από 13 χρόνια αποτελούν απτή απόδειξη του ρόλου που διαδραματίζει η Τουρκία στην ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».
Τονίζοντας ότι «η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι δύο σημαντικές χώρες της περιοχής μας» είπε ότι «τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μας έχουν σημειώσει ιστορική πρόοδο. Εργαζόμαστε για να αυξήσουμε τους τομείς συνεργασίας».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ελπίζει η Τουρκία να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του νέου αεροπλανοφόρου της σε ένα με δύο χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια της τραγωδίας
«Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε έναν ανοιχτό πόλεμο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ
Αγανακτισμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Νετανιάχου
Στόχος επιθέσεων έγιναν τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη
Για οικολογική ζημιά κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας
Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από το περιστατικό
Σήμερα, 14 Ιουνίου, είναι η ημέρα γενεθλίων του προέδρου των ΗΠΑ
Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι η επίθεση αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη
«Δεν είχε νόημα η σημερινή επίθεση στον Λίβανο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στα γυρίσματα του America’s Next Top Model
Κάποιες από αυτές πλέον οπλοφορούν φοβούμενες για τη ζωή τους
Προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα και τις σχέσεις με την ΕΕ
Γυναίκες της αυτόχθονης κοινότητας των Έμπερα υποβάλλονταν σε κοπή ή αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων
Η μεγαλειώδης παρέλαση και η συγκέντρωση της οικογένειας στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ
Η πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας ως καθρέφτης της ευρωπαϊκής ανασφάλειας
Διχασμένη η χώρα - Τι σημαίνει αυτό για τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Σε συναγερμό το Ισραήλ - Ο Νετανιάχου συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας
Ένα φονικό καλοκαίρι πριν από 120 χρόνια και τα καλοκαίρια που ακολούθησαν
Τα ζώα θα διοχετεύονταν στη μαύρη αγορά
Δικαστήριο έκρινε ότι το τοπόσημο αυτό δεν μπορεί να μετονομαστεί χωρίς απόφαση του Κογκρέσου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.