- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σαρκοζί: Προς τις «VIP πτέρυγες» της φυλακής Λα Σαντέ στο Παρίσι
Οι κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα να παραγγείλουν φαγητό ή να μαγειρέψουν μόνοι τους
Σαρκοζί: Προς τις «VIP πτέρυγες» της φυλακής Λα Σαντέ στο Παρίσι
Η καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί σε ποινή πενταετούς φυλάκισης για την υπόθεση χρηματοδότησης της προεκλογικής του εκστρατείας από τη Λιβύη άνοιξε το επόμενο ερώτημα: πού θα εκτίσει την ποινή του ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.
Σύμφωνα με γνώστες του γαλλικού σωφρονιστικού συστήματος, η πιθανότερη επιλογή είναι η ιστορική φυλακή Λα Σαντέ στο Παρίσι, η οποία διαθέτει ειδική πτέρυγα για «ευάλωτους κρατούμενους» – τα λεγόμενα «VIP κελιά». Στη συγκεκριμένη πτέρυγα έχουν βρεθεί κατά το παρελθόν πολιτικά πρόσωπα όπως ο στενός συνεργάτης του Σαρκοζί, Κλοντ Γκεάν. Ο συνδικαλιστής σωφρονιστικών υπαλλήλων Βιλφρίντ Φονκ εξήγησε ότι οι συνθήκες διαμονής είναι πιο ασφαλείς αλλά όχι πιο άνετες από τις υπόλοιπες πτέρυγες. Οι κρατούμενοι διαμένουν σε μονόκλινα κελιά, με περιορισμένη επαφή με άλλους.
Η Λα Σαντέ ανακαινίστηκε πρόσφατα και, σύμφωνα με την International Prison Observatory, διαθέτει πλέον ντους σε κάθε κελί, σταθερό τηλέφωνο και δυνατότητα ενοικίασης τηλεόρασης έναντι 14 ευρώ τον μήνα. Οι κρατούμενοι έχουν τη δυνατότητα να παραγγείλουν φαγητό ή να μαγειρέψουν μόνοι τους. Ωστόσο, το κέντρο παραμένει υπερπλήρες: τον Αύγουστο φιλοξενούσε 1.243 άτομα, ενώ η χωρητικότητά του είναι μόλις 657.
Η ειρωνεία για τον Σαρκοζί είναι προφανής: ως πρόεδρος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της αυστηροποίησης των ποινών και είχε χαρακτηρίσει «αποβράσματα» τους νέους που συμμετείχαν σε ταραχές στα προάστια. Τώρα ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πραγματικότητα της φυλάκισης.
Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση, υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης και πολιτικό «κληρονόμο» του Σαρκοζί, Ζεράλντ Νταρμανέν, έχει κηρύξει «πόλεμο» στις φυλακές, επιχειρώντας να περιορίσει τα κυκλώματα που δρουν μέσα από τα κελιά, με παράνομες επικοινωνίες, παραγγελίες μέσω drones και επιθέσεις που αποδίδονται σε οργανωμένα δίκτυα κρατουμένων.
Η υπόθεση δεν είναι μόνο προσωπικό δράμα για τον πρώην πρόεδρο, αλλά και καθρέφτης των παθογενειών του γαλλικού σωφρονιστικού συστήματος, που παραμένει υπερφορτωμένο και υπό συνεχή πίεση.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φέρεται να είχε λάβει έγκριση για να διασχίσει τα Στενά του Ορμούζ
Νέες απειλές από το Ιράν για χτυπήματα σε αραβικά κράτη
Αν και κατέλαβε έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο η υπόθεση πήρε διαστάσεις
Το χρονικό της υπόθεσης
Παρά την άνοδο, οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί
Λόγω της κατακερματισμένης ηγεσίας της Τεχεράνης
Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται σαφώς πιο επιφυλακτικοί
Φονική πυρκαγιά σε αποθήκη πυροτεχνημάτων – Σοβαρά τραυματίες και φόβοι για αύξηση θυμάτων
Μήνυμα μέσω Telegram με απειλές για ΗΠΑ και Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε σήμερα την «ιστορική» έγκριση του νόμου από το κοινοβούλιο
Συναγερμός στις αρχές, με έναν ύποπτο να συνελήφθη, χωρίς επιβεβαίωση εντοπισμού εκρηκτικού μηχανισμού
Η εταιρεία προμηθεύει μεγάλες μάρκες όπως Durex και Trojan
...και δεν είναι πολύ καλό
Ένταση στις σχέσεις Βραζιλίας–ΗΠΑ μετά την απέλαση αστυνομικού και υπόθεση Ραμαζέμ
Ενώ εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών
Ο Ορχάν Αβτζί δικαίως τραβάει τα βλέμματα
Ποινές από τον ισραηλινό στρατό για βανδαλισμό αγάλματος στον νότιο Λίβανο μετά από αντιδράσεις
Ενίσχυση στρατηγικής σχέσης Κύπρου - Γαλλίας με αιχμή ενέργεια, άμυνα και ασφάλεια
Εν ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ
Ο δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι παραπλάνησε τον κόσμο και ανέλαβε την ευθύνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.