- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσελίστας και βουλευτής της AfD στο μικροσκόπιο για τις επαφές του με τη Ρωσία
Αυτόν τον μήνα το κόμμα τον τιμώρησε με πρόστιμο 2.000 ευρώ
Τσελίστας και βουλευτής της AfD στο μικροσκόπιο για τις επαφές του με τη Μόσχα
Ο Ματίας Μόοσντορφ, τσελίστας και βουλευτής της ακροδεξιάς AfD, βρίσκεται στο στόχαστρο για τις στενές του σχέσεις με τη Ρωσία. Ο ίδιος παραδέχεται ότι συνομιλεί τακτικά με τον σύμβουλο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Άντον Κομπιάκοφ, τον οποίο χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ενδιαφέρον συνομιλητή», και δηλώνει πως «δεν βλέπει τίποτα μεμπτό».
Η στάση του, ωστόσο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο κόμμα του. Πέρυσι έχασε τη θέση του εκπροσώπου εξωτερικής πολιτικής της AfD, όταν αποδέχθηκε τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή σε κρατική μουσική ακαδημία της Ρωσίας. Αυτόν τον μήνα το κόμμα τον τιμώρησε με πρόστιμο 2.000 ευρώ και εξαίρεση από τις ομιλίες στη Μπούντεσταγκ για έξι εβδομάδες, λόγω ενός μη εγκεκριμένου ταξιδιού στη ρωσική πρωτεύουσα τον Ιούνιο.
Η υπόθεση αναδεικνύει το διπλό πρόσωπο της AfD: ενώ επιδιώκει να εμφανιστεί ως κόμμα που υπερασπίζεται την «εθνική κυριαρχία», αρκετά στελέχη της διατηρούν επαφές με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Ο Μόοσντορφ, γόνος μουσικής οικογένειας από τη Σαξονία και πρώην μέλος του φημισμένου Κουαρτέτου Εγχόρδων της Λειψίας, τονίζει ότι οι καλλιτεχνικές του σχέσεις προϋπήρχαν της πολιτικής του καριέρας. «Έπαιξα για τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας πριν καν υπάρξει AfD», λέει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τάσσεται ανοιχτά κατά των κυρώσεων στη Ρωσία και ζητά τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Θεωρεί τον αποκλεισμό Ρώσων καλλιτεχνών από την ευρωπαϊκή σκηνή «ανόητο» και υποστηρίζει ότι η μουσική πρέπει να μένει έξω από την πολιτική.
Αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι το Κρεμλίνο αξιοποιεί πρόθυμα τέτοιες φιγούρες για να αποδείξει ότι δεν είναι απομονωμένο διεθνώς. Ο ίδιος ο τσελίστας-βουλευτής το αρνείται, επιμένοντας πως «οι καλλιτέχνες πάντα χρησιμοποιούνταν από όλους» και συγκρίνοντας την εισβολή στην Ουκρανία με στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης, όπως στο Ιράκ ή στα Φόκλαντ.
Πηγή: Financial Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Κίνδυνος για το οικοσύστημα της Αυστραλίας - Η χρήση τους ως τροφή για ερπετά
Χωρίς τέλος τα πλήγματα του ρωσικού στρατού σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.