- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νετανιάχου: «Με επιρροή και αυτάρκεια θα σπάσουμε την απομόνωση»
Μιλώντας σε συνέδριο του υπουργείου Οικονομικών
Νετανιάχου: «Με επιρροή και αυτάρκεια θα σπάσουμε την απομόνωση»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, παραδέχθηκε δημόσια τον αυξανόμενο κίνδυνο διεθνούς απομόνωσης της χώρας, καλώντας σε μαζικές επενδύσεις σε «επιχειρήσεις επιρροής» στα παραδοσιακά και κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Μιλώντας σε συνέδριο του υπουργείου Οικονομικών την Δευτέρα, τόνισε ότι η εικόνα του Ισραήλ στο εξωτερικό επηρεάζει ήδη την οικονομία και μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις και εμπόδια στο εμπόριο.
Παρότι υπογράμμισε ότι οι ξένες επενδύσεις δεν μειώθηκαν μετά τον 12ήμερο πόλεμο με το Ιράν τον Ιούνιο, παραδέχθηκε πως οι διεθνείς αντιδράσεις για τον πόλεμο στη Γάζα έχουν εντείνει την πίεση. «Αυτό οδηγεί σε κυρώσεις κατά του Ισραήλ και αλλάζει τη διεθνή του θέση... και αυτό μας οδηγεί σε μια μορφή απομόνωσης», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να περιορίσει την εξάρτηση της βιομηχανίας από το εξωτερικό και να ενισχύσει την αυτάρκεια, ιδίως στην αμυντική παραγωγή.
Η τοποθέτησή του προκάλεσε άμεση αντίδραση της αντιπολίτευσης. Ο Γιάιρ Λαπίντ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί το Ισραήλ σε διεθνή απομόνωση με «λανθασμένες και αποτυχημένες πολιτικές». «Μετατρέπουν το Ισραήλ σε τριτοκοσμική χώρα και δεν προσπαθούν καν να αλλάξουν την κατάσταση», έγραψε στην πλατφόρμα X.
Την ίδια στιγμή, 80 πρώην αξιωματούχοι της Τράπεζας του Ισραήλ, του υπουργείου Οικονομικών και οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι μια απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για μόνιμη κατοχή της Γάζας θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες. Τόνισαν πως το οικονομικό κόστος διατήρησης στρατιωτικής παρουσίας, σε συνδυασμό με ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, θα βλάψει σοβαρά τόσο το Ισραήλ όσο και τη Γάζα.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία, ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο, που κόστισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους και οδήγησε στην ομηρία 251 ατόμων. Από την ισραηλινή απάντηση έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 64.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές υγείας.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Κίνδυνος για το οικοσύστημα της Αυστραλίας - Η χρήση τους ως τροφή για ερπετά
Χωρίς τέλος τα πλήγματα του ρωσικού στρατού σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ μετά από επτά χρόνια
Άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκεται
Ερωτηματικό για το πώς διέρρευσε η πληροφορία για την αποστολή τους
Η Χεζμπολάχ απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία
«Ως υπουργός είμαι έντρομος και ως πατέρας ακόμη περισσότερο» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Το «εξαιρετικά ευφυές» ζώο κατάφερε να ξεφύγει από τις παγίδες και τα ηρεμιστικά των αρχών
«Δεν υπήρξε κανένα δράμα» λέει πηγή από το περιβάλλον του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.