- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί γίνονται πλουσιότεροι – οι δωρεές τους όμως μένουν στάσιμες
Έχουν διαθέσει περίπου το 4,6% της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς
Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί γίνονται πλουσιότεροι – οι δωρεές τους όμως μένουν στάσιμες
Η νέα λίστα Forbes 400 για το 2025 αποτυπώνει με εντυπωσιακά νούμερα τη συνεχιζόμενη αύξηση του πλούτου των υπερ-δισεκατομμυριούχων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο συνολικός καθαρός πλούτος των μελών της λίστας αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας πάνω από 6,6 τρισεκατομμύρια. Το φαινόμενο δείχνει ότι, παρά την οικονομική αστάθεια και τις γεωπολιτικές εντάσεις, οι κορυφαίοι του αμερικανικού επιχειρηματικού χάρτη εξακολουθούν να συσσωρεύουν αμύθητα ποσά.
Ωστόσο, το εντυπωσιακό αυτό άλμα στον πλούτο δεν συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση στη φιλανθρωπική τους δραστηριότητα. Όπως σημειώνει το Forbes, το ποσοστό του πλούτου που έχει κατευθυνθεί σε δωρεές όχι μόνο δεν ανέβηκε, αλλά παρουσιάζει και μικρή πτώση. Συνολικά, οι δισεκατομμυριούχοι της λίστας έχουν διαθέσει περίπου το 4,6% της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, έναντι 5% πέρυσι.
Η εικόνα αυτή προκαλεί ερωτήματα για το πόσο πρόθυμοι είναι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί να ανταποκριθούν στις κοινωνικές ανισότητες που συνεχίζουν να διευρύνονται. Την ώρα που οι περιουσίες τους εκτοξεύονται, η συμβολή τους σε ζητήματα όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή η στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων φαίνεται να παραμένει σχεδόν στάσιμη.
Η συζήτηση δεν είναι καινούρια: τα τελευταία χρόνια, πρωτοβουλίες όπως το Giving Pledge – με την υπογραφή προσωπικοτήτων όπως ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Μπιλ Γκέιτς – είχαν ως στόχο να κινητοποιήσουν τους υπερ-πλούσιους να δώσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους σε φιλανθρωπία. Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι λίγοι ακολουθούν σε αυτό το μονοπάτι με συνέπεια. Αντίθετα, οι περισσότεροι περιορίζονται σε περιοδικές κινήσεις, συχνά με ισχυρό επικοινωνιακό αντίκτυπο αλλά όχι με ουσιαστικό βάθος.
Το Forbes υπογραμμίζει πως η ψαλίδα ανάμεσα στην εκρηκτική αύξηση του πλούτου και τη συγκρατημένη ροή των δωρεών γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Και όσο η κοινωνική πίεση μεγαλώνει, το ζήτημα της φιλανθρωπικής συνεισφοράς των πλουσιότερων Αμερικανών αναμένεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.
Πηγή: Forbes
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Το μέγεθος, η πολυπλοκότητα της χώρας και η πραγματική επιλογή για τον επόμενο ηγέτη
Μαζική αεροπορική επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας με 100 βόμβες σε υπόγειο συγκρότημα στην Τεχεράνη
Μνημειώδες σκηνικό για μπαλέτο του 1939 στη Νέα Υόρκη δημοπρατείται από τον οίκο Bonhams στο Παρίσι
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον Θεό να χαρίσει στον πρόεδρο Τραμπ σοφία, ευλογία και καθοδήγηση
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.