- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Explainer: Τι είναι τα αρχεία Μπόρις και τι αποκαλύπτουν για τη συμπεριφορά του Τζόνσον
Η τακτική που φέρεται να ακολουθεί μετά την έξοδό του από τη Ντάουνινγκ Στριτ
Μπόρις Τζόνσον: Τι είναι τα αρχεία Μπόρις και τι αποκαλύπτουν για τη συμπεριφορά του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας
Τα αρχεία Μπόρις αποτελούν έναν «θησαυρό» διαρροών δεδομένων από το γραφείο του Μπόρις Τζόνσον. Τα δεδομένα ρίχνουν φως στα εμπορικά συμφέροντα του Τζόνσον από τότε που έφυγε από την Ντάουνινγκ Στριτ τον Σεπτέμβριο του 2022 και αποκαλύπτουν πώς ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών χρησιμοποιεί τις σχέσεις που δημιούργησε στο υψηλότερο αιρετό αξίωμα του Ηνωμένου Βασιλείου για να διευκολύνει τον προσωπικό του πλουτισμό.
Τα αρχεία Μπόρις περιέχουν έγγραφα από την περίοδο της θητείας του Μπόρις Τζόνσον, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με μυστικές συναντήσεις και πιθανές παραβιάσεις των κανόνων lockdown λόγω Covid κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Guardian υποστηρίζει ότι είδε τα αρχεία και σε δημοσίευμά του σήμερα δίνει περισσότερες πληροφορίες για αυτά.
Από πού προήλθε ο «θησαυρός» για τον Μπόρις Τζόνσον και τι περιέχει;
Το ιδιωτικό γραφείο του Μπόρις Τζόνσον είναι μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που εκμεταλλεύεται ένα σχέδιο που επιτρέπει σε πρώην πρωθυπουργούς να διεκδικούν ένα εξαψήφιο ποσό σε ετήσια έξοδα από το Γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου. Τα χρήματα προορίζονται για διοικητικά και γραμματειακά έξοδα «που προκύπτουν από την ειδική τους θέση στη δημόσια ζωή». Όσον αφορά τις διαρροές, αυτή είναι σχετικά μικρή: περίπου 2GB δεδομένων ή 1.820 αρχεία. Περιλαμβάνει email, επιστολές, τιμολόγια, υπολογιστικά φύλλα, ομιλίες και επιχειρηματικά συμβόλαια. Αυτά είναι ως επί το πλείστον μεταγενέστερα του Σεπτεμβρίου 2022, όταν ο Τζόνσον αποχώρησε από το αξίωμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αρχεία που καλύπτουν ολόκληρη τη θητεία του στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Τα δεδομένα αποκτήθηκαν από την Distributed Denial of Secrets (DDoS), η οποία αρχειοθετεί διαρροές δεδομένων. Ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός εγγεγραμμένος στις ΗΠΑ και δεσμευμένος για διαφάνεια, το DDoS φιλοξενεί μια βιβλιοθήκη με περισσότερες από 360 διαρροές δεδομένων στο διαδίκτυο. Τα δεδομένα που φιλοξενεί η ομάδα έχουν αποτελέσει τα τελευταία χρόνια τη βάση εκατοντάδων άρθρων δημοσίου συμφέροντος που έχουν δημοσιευτεί από μέσα ενημέρωσης, όπως οι Guardian, BBC, Washington Post, Financial Times και New York Times. Η DDoS δήλωσε στον Guardian ότι δεν γνώριζε την προέλευση των αρχείων Boris, τα οποία απέκτησε νωρίτερα φέτος. Η διαρροή, ωστόσο, θα εγείρει ερωτήματα ασφαλείας σχετικά με πιθανώς χαλαρές διατάξεις ασφαλείας στο γραφείο του Τζόνσον, δεδομένου ότι τα δεδομένα περιέχουν ορισμένα εμπιστευτικά κυβερνητικά έγγραφα και άλλο ευαίσθητο υλικό.
Σε αντίθεση με τα WikiLeaks, τα οποία επικρίθηκαν για την δημοσίευση ακατέργαστων δεδομένων στο διαδίκτυο, οι υπεύθυνοι του DDoS περιορίζουν το ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στα πιο ευαίσθητα δεδομένα τους. Μόνο εγκεκριμένοι δημοσιογράφοι ή ερευνητές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοιες διαρροές, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων Boris. Τα δεδομένα φιλοξενούνται σε διακομιστές DDoS, αλλά μπορούν να προβληθούν εξ αποστάσεως.
Τι διεκδικεί ο Τζόνσον από το PDCA
Ο Τζόνσον διεκδικεί δημόσιες επιδοτήσεις μέσω του επιδόματος κόστους δημοσίων υπηρεσιών (PDCA), το οποίο επιτρέπει σε πρώην πρωθυπουργούς να διεκδικήσουν έως και 115.000 λίρες ετησίως για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του γραφείου τους, για παράδειγμα συνεισφέροντας στους μισθούς. Οι πρώην πρωθυπουργοί μπορούν επίσης να διεκδικήσουν επίδομα σύνταξης για να συνεισφέρουν στο κόστος σύνταξης του προσωπικού του γραφείου τους.
Μια ανώτερη πηγή από το γραφείο του Υπουργικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι ο Τζόνσον είχε διεκδικήσει κεφάλαια από το PDCA για να πληρώσει τους μισθούς του προσωπικού στο ιδιωτικό του γραφείο. Το γραφείο του Τζόνσον απασχολεί τρεις υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι και οι τρεις έχουν εμπλακεί σε εμπορικές ή επιχειρηματικές υποθέσεις του. Πώς, λοιπόν, διασφάλισε ο Τζόνσον ότι οι 182.000 λίρες που διεκδικήθηκαν σε κεφάλαια PDCA δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για ιδιωτικό όφελος; Ο Guardian έθεσε αυτό και άλλα ερωτήματα στον Τζόνσον, ωστόσο, ο ίδιος δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.
Οι διαφορετικές προσδοκίες
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος άλλος πρωθυπουργός έχει χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό του γραφείο για να προσελκύσει πελάτες, αν και κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιούν προσωπικό που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους για να οργανώνουν αμειβόμενες ομιλίες, και άλλοι σίγουρα έχουν αντιμετωπίσει έλεγχο για τον τρόπο με τον οποίο επιδίωξαν οικονομικό κέρδος μετά την αποχώρησή τους από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Γιατί ο Guardian εξέτασε τα αρχεία Μπόρις
Η απόφαση του Guardian να εξετάσει τα αρχεία Boris βασίστηκε σε παρόμοιες περιπτώσεις. Οι πρώην πρωθυπουργοί και τα επιδοτούμενα από το κράτος ιδιωτικά γραφεία τους απαιτούν έλεγχο. Όπως σημειώνει το μέσο, οι δημοσιογράφοι έχουν ρόλο στην άσκηση λογοδοσίας από την εξουσία. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να ενεργούν υπεύθυνα, σταθμίζοντας το δημόσιο συμφέρον στο πλαίσιο νομικών και ηθικών ζητημάτων.
Η απόφαση για τη δημοσίευσή τους ήταν αποτέλεσμα προσεκτικής εξέτασης, αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε επιτευχθεί ένα επαρκές όριο δημόσιου συμφέροντος. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν είναι ένας συνηθισμένος ιδιώτης. Είναι ένας πρωθυπουργός που προχώρησε πρόσφατα από τη Ντάουνινγκ Στριτ.
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.