Κοσμος

Πώς η μειωμένη κατανάλωση μπύρας στη Γερμανία φέρνει ραγδαία άνοδο για τις μη αλκοολούχες ποικιλίες

Πού βασίζεται αυτό το φαινόμενο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς η μειωμένη κατανάλωση μπύρας στη Γερμανία φέρνει ραγδαία άνοδος για τις μη αλκοολούχες ποικιλίες
Πώς η μειωμένη κατανάλωση μπύρας στη Γερμανία φέρνει ραγδαία άνοδος για τις μη αλκοολούχες ποικιλίες © Unsplash

Πώς η μειωμένη κατανάλωση μπύρας στη Γερμανία φέρνει ραγδαία άνοδο για τις μη αλκοολούχες ποικιλίες - Πού βασίζεται αυτό το φαινόμενο

Η κατανάλωση μπύρας στη Γερμανία μειώνεται σταθερά, ωστόσο οι μη αλκοολούχες εκδοχές της κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, οι πωλήσεις μη αλκοολούχας μπύρας έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2013 (+109%), την ώρα που οι συνολικές πωλήσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Για πρώτη φορά, το πρώτο εξάμηνο του 2025 κατέγραψαν πτώση κάτω από τα 4 δισεκατομμύρια λίτρα, σημειώνοντας μείωση 6,3% σε σχέση με πέρυσι.

Η ζυθοποιία Erdinger, με ιστορία από τον 19ο αιώνα, αφιερώνει πλέον περίπου το ένα τέταρτο της παραγωγής της σε μη αλκοολούχα μπύρα. Ο διευθύνων σύμβουλος Στέφαν Κράιζ τονίζει πως οι συνήθειες των νέων αλλάζουν και χρειάζεται να βρεθούν νέοι τρόποι να καταστήσουν το προϊόν ελκυστικό, ακόμα κι αν δεν περιέχει αλκοόλ. Η εταιρεία προωθεί την κατανάλωση της μπύρας χωρίς αλκοόλ σε αθλητικά γεγονότα, παρουσιάζοντάς την ως φυσική εναλλακτική στα ενεργειακά ποτά.

Στο Μόναχο, ο μπάρμαν Λουίς φον Τούχερ παρατηρεί ότι οι πελάτες του είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τους και συχνά επιλέγουν να μεσολαβούν τα αλκοολούχα με μη αλκοολούχα ποτά. Αν και η διαφορά στις πωλήσεις παραμένει μεγάλη – 150 έως 500 λίτρα κανονικής μπύρας έναντι μόλις 20 λίτρων μη αλκοολούχας σε μια βραδιά – η τάση δείχνει μια πιο συνειδητή κατανάλωση.

Παρά τις αλλαγές στις συνήθειες, η παράδοση της μπύρας δεν φαίνεται να χάνεται. Στο φεστιβάλ Sandkerwa του Μπάμπεργκ, οι μεσαιωνικοί δρόμοι πλημμυρίζουν από πάγκους με μπύρα και επισκέπτες που γιορτάζουν με το ποτήρι στο χέρι. «Η μπύρα είναι κομμάτι της ταυτότητας της πόλης», λέει ο Πασκάλ, ενώ η φοιτήτρια Μαγδαλένα παραδέχεται ότι οι νέοι πίνουν λιγότερο σε καθημερινή βάση, αλλά «είμαστε πάντα στη Βαυαρία, όπου η μπύρα παραμένει μέρος της ζωής».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY