- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Μπένι Γκαντς προτείνει στον Νετανιάχου κυβέρνηση συνασπισμού με την αντιπολίτευση για να σωθούν οι όμηροι
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν διαθέτει πλέον απόλυτη πλειοψηφία στην Κνεσέτ
Μπένι Γκαντς: Προτείνει στον Νετανιάχου κυβέρνηση συνασπισμού με την αντιπολίτευση για να σωθούν οι όμηροι
Ο ηγέτης ενός κόμματος της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ απηύθυνε έκκληση απόψε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και στους ηγέτες δύο άλλων αντιπολιτευόμενων κομμάτων να σχηματίσουν προσωρινή κυβέρνηση ώστε να επιτύχουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, αποκλείοντας την ακροδεξιά από την εξουσία.
Αφού αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό τα υπερορθόδοξα κόμματα, τον Ιούλιο, ο Νετανιάχου δεν διαθέτει πλέον απόλυτη πλειοψηφία στην Κνεσέτ και εξαρτάται από τους ακροδεξιούς συμμάχους του, οι οποίοι όμως αρνούνται κάθε συμφωνία με τη Χαμάς και τάσσονται υπέρ της συνέχισης του πολέμου μέχρι την εξάλειψη της παλαιστινιακής οργάνωσης.
«Καλώ τον Νετανιάχου, τον Γιαΐρ Λάπιντ και τον Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Είναι καιρός να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση εξαγοράς των αιχμαλώτων» είπε ο Μπένι Γκαντς, ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς Εθνικής Ένωσης, αναφερόμενος στην απελευθέρωση των πενήντα ομήρων, ζωντανών ή νεκρών, που βρίσκονται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Λάπιντ, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του κεντρώου Γες Ατίντ («Υπάρχει μέλλον») διαθέτει 24 βουλευτές στο κοινοβούλιο. Ο Λίμπερμαν, του εθνικιστικού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτινού («Το Ισραήλ είναι το σπίτι μας») έχει οκτώ έδρες, όσες και ο Γκαντς. Μαζί με τους 32 βουλευτές του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, τα τρία κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού που θα διέθετε πλειοψηφία 72 εδρών στην 120μελή Κνεσέτ.
«Το καθήκον του κράτους μας είναι πάνω απ’ όλα να σώσουμε τη ζωή των Εβραίων και όλων των πολιτών. Κάθε όμηρος που διατρέχει κίνδυνο να πεθάνει θα μπορούσε να είναι ο γιος μας, η κόρη σας», είπε ο Γκαντς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωναν, όπως κάνουν κάθε Σάββατο βράδυ, στο Ισραήλ, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους ομήρους και ζητώντας από την κυβέρνηση να βάλει τέλος στον πόλεμο με τη Χαμάς.
Η παλαιστινιακή οργάνωση συμφώνησε τη Δευτέρα στην πρόταση των μεσολαβητών που προβλέπει, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, εκεχειρία 60 ημερών κατά τη διάρκεια της οποία οι όμηροι που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου 2023 και παραμένουν στη Γάζα θα απελευθερωθούν σε δύο φάσεις, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση εκατοντάδων Παλαιστινίων. Το βράδυ της Πέμπτης ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι διέταξε να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων και τον τερματισμό του πολέμου «υπό όρους αποδεκτούς από το Ισραήλ», χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στην πρόταση των μεσολαβητριών χωρών, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ και του Κατάρ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση πάντως δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την αποστολή της ομάδας των διαπραγματευτών για έναν νέο γύρο συνομιλιών σε τοποθεσία που δεν έχει καθοριστεί από τους μεσολαβητές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν το πουν θα τους σκοτώσουν δικοί τους» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αναφέρθηκε τελικά στη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία
Η Ντανιέλα Σαντανκέ ήταν από τα βασικά στελέχη του κόμματος της Τζόρτζια Μελόνι
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ υπογράμμισε ότι ο Τραμπ «δεν μπλοφάρει»
Η νικήτρια φωτογραφία «Flying Rodent» αιχμαλώτισε τον νεαρό λύγκα σε μια μοναδική κυνηγετική στιγμή
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές αλλά χωρίς πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο
«Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ είναι υπερβολικές»
Η μητέρα της παρουσιάστριας του NBC παραμένει αγνοούμενη για πάνω από 50 ημέρες
Φορούσε μπλούζα με γραμμένη την λέξη «vendetta» και βιντεοσκόπησε την επίθεση
Η Τεχεράνη θεώρησε υπερβολικό το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου
Θα διαδεχθεί τον Τιμ Ντέιβι, ο οποίος παραιτήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου
Η Άγκυρα προσπαθεί να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής
Αρχικά προβλέπεται εκεχειρία ενός μήνα - «Διαπραγματεύεστε με τον εαυτό σας», λέει η Τεχεράνη
«Μαζί, οι δύο χώρες μας είναι σύμμαχοι στην ελευθερία, ενωμένες από την ιστορία»
Το Πεντάγωνο αναμένεται να διατάξει την αποστολή 3.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί στον ευρύτερο φάκελο αποκαλύψεων
Τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη
Yπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συντονισμός
Το βίντεο καταγράφει τη συμπλοκή, η οποία αφήνει τον γείτονα με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο
Ο Τραμπ ψήφισε με επιστολική ψήφο στις εκλογές της κομητείας Παλμ Μπιτς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.