- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ σχεδιάζει το πρώτο του ταξίδι στον Λίβανο
Το Βατικανό θέλει η επίσκεψη να έχει μήνυμα ειρήνης και διαθρησκειακού διαλόγου, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ σχεδιάζει το πρώτο του ταξίδι στον Λίβανο - Το Βατικανό θέλει η επίσκεψη να έχει μήνυμα ειρήνης και διαθρησκειακού διαλόγου, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προετοιμάζεται να επισκεφθεί τον Λίβανο αργότερα μέσα στη χρονιά, σε ένα ταξίδι που αναμένεται να είναι το πρώτο του στο εξωτερικό από την εκλογή του στον θρόνο της Καθολικής Εκκλησίας τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο Πολ Σαγιάχ, στενό συνεργάτη της ανώτατης καθολικής ηγεσίας της χώρας, το Βατικανό εξετάζει το ενδεχόμενο, χωρίς να έχουν ακόμη καθοριστεί επίσημες ημερομηνίες.
Η πιθανή επίσκεψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο νέος ποντίφικας έχει κατ’ επανάληψη καλέσει σε ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σεβασμό στη συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών. Ο επίσκοπος Σαγιάχ τόνισε ότι ο Λίβανος αποτελεί «μοναδικό παράδειγμα διαλόγου, όπου μουσουλμάνοι και χριστιανοί ζουν μαζί και αλληλοσέβονται», γεγονός που, όπως είπε, στέλνει μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή. Η επιλογή του πρώτου ταξιδιού ενός Πάπα συχνά δίνει το στίγμα της πορείας του, όπως συνέβη με τον Φραγκίσκο, ο οποίος ξεκίνησε το 2013 από τη Λαμπεντούζα, σηματοδοτώντας τη δική του έμφαση στο μεταναστευτικό.
Τα διεθνή ταξίδια αποτελούν πλέον βασικό εργαλείο του παπισμού, επιτρέποντας την επικοινωνία με τους πιστούς, την προώθηση του διαλόγου και τη διπλωματική παρουσία. Ο Λίβανος, με περισσότερους από δύο εκατομμύρια καθολικούς και πλούσια θρησκευτική ποικιλομορφία, έχει ιδιαίτερο βάρος για το Βατικανό. Μια πιθανή επίσκεψη θα φέρει τον Λέοντα ΙΔ΄ σε εγγύτητα με τον πόλεμο στη Γάζα και τη συνεχιζόμενη ένταση Ισραήλ – Παλαιστίνης, με τον αρχιεπίσκοπο Σαγιάχ να εκτιμά ότι «η φωνή του Πάπα μπορεί να έχει αντίκτυπο».
Ο νέος ποντίφικας έχει ήδη δώσει έμφαση στις σχέσεις με άλλες θρησκείες, πραγματοποιώντας νωρίς συνάντηση με διαθρησκειακή αντιπροσωπεία, όπου μίλησε για τις «ιουδαϊκές ρίζες του χριστιανισμού» και τη σημασία της αδελφοσύνης με τον μουσουλμανικό κόσμο. Παράλληλα, έχει καλέσει χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους να πουν «όχι στον πόλεμο και ναι στην ειρήνη». Η ενδεχόμενη επίσκεψη θα αποτελέσει συνέχεια των ιστορικών ταξιδιών των προκατόχων του, Ιωάννη Παύλου Β΄ και Βενέδικτου ΙΣΤ΄, που είχαν αφήσει ανάλογα μηνύματα συμφιλίωσης. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Πάπας Λέων τίμησε την πέμπτη επέτειο της τραγωδίας στο λιμάνι της Βηρυτού, λέγοντας πως «ο αγαπημένος και δοκιμαζόμενος Λίβανος παραμένει στο κέντρο των προσευχών μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Το νεογέννητο είναι υγιέστατο, ενώ παρακολουθείται αδιάλειπτα
«Το Netflix έχει ήδη αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
H πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία του Τραμπ κρέμεται από μια κλωστή
«Είναι μια εποχή βιαιότητας, ατιμωρησίας και αδιαφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε στη σκηνή τρεις φορές
Παραμένουν όμηροι άλλοι 165
Στα 3 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το χρονικό της άγριας δολοφονίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.