- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μερτς: «Καλά νέα» η πρόθεση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία
«Τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο εκτεταμένα από ό,τι είδαμε στην συνέντευξη Τύπου»
Μερτς: «Καλά νέα» η πρόθεση των ΗΠΑ να συμμετάσχουν στις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία
Τα καλά νέα είναι ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συμμετάσχουν στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία και ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί στην «γραμμή επαφής», δήλωσε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και παραδέχθηκε ότι ο καθοριστικός «παίκτης» είναι οι ΗΠΑ και ο αμερικανός πρόεδρος.
«Τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο εκτεταμένα από ό,τι είδαμε στην συνέντευξη Τύπου», δήλωσε ο κ. Μερτς σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ZDF για την συνάντηση στην Αλάσκα και υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αμφισβήτησε «ούτε ένα» από τα πέντε σημεία στα οποία είχαν καταλήξει προχθές οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους και την Ουκρανία. «Τα καλά νέα είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συμμετάσχουν στις εγγυήσεις ασφάλειας, δεν το αφήνουν αυτό αποκλειστικά στους Ευρωπαίους, οι οποίοι, είναι αυτονόητο, πρέπει να συνεισφέρουμε αυτό που μας αναλογεί», τόνισε ο κ. Μερτς και, αναφερόμενος στην αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ότι αυτό ήταν η επιθυμία και του ιδίου, αλλά η Ρωσία δεν ήταν πρόθυμη για κάτι τέτοιο. «Κατά την διάρκεια των συνομιλιών συνεχίζονταν οι επιθέσεις. Το βρίσκω αυτό εξαιρετική ασέβεια», είπε χαρακτηριστικά ο Φρίντριχ Μερτς και τόνισε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό τριμερής σύνοδος μεταξύ Ουκρανίας, ΗΠΑ και Ρωσίας και κατόπιν μια γρήγορη συμφωνία. «Εάν επιτευχθεί αυτό, τότε θα είναι σημαντικότερο από μια εκεχειρία», υπογράμμισε.
Ο κ. Μερτς εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Ρωσία φαίνεται να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί κατά μήκος της «γραμμής επαφής», καθώς μέχρι τώρα είχε διατυπώσει εδαφικές απαιτήσεις για περιοχές τις οποίες δεν είχε καταλάβει στρατιωτικά. «Δεν θα υπάρξουν εδαφικές διαπραγματεύσεις Τραμπ - Πούτιν πάνω από τα κεφάλια των Ουκρανών ή των Ευρωπαίων. Αυτό είναι καλή είδηση», τόνισε ο καγκελάριος στο ZDF.
Ερωτώμενος σχετικά με τις επόμενες κινήσεις, ο κ. Μερτς διευκρίνισε ότι συνομιλίες διεξάγονται συνεχώς, διαβεβαίωσε και ότι οι Ευρωπαίοι «θα διαδραματίσουν ρόλο» και ότι υπάρχει στενή συνεργασία Ευρώπης, Ουκρανίας και ΗΠΑ, αναγνώρισε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τον εαυτό μας» και πρόσθεσε ότι «τον αποφασιστικό ρόλο τον έχουν οι ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει στο χέρι τη δύναμη - τόσο στρατιωτικά όσο και με κυρώσεις, π.χ. με δασμούς - να ασκήσει πίεση προκειμένου η Ρωσία να μετακινηθεί περισσότερο από όσο μέχρι τώρα». Προσπαθούμε, δήλωσε ο καγκελάριος Μερτς, «να λύσουμε διπλωματικά αυτό που δεν μπορεί να λυθεί στο πεδίο της σφαγής - και ευτυχώς, διαφορετικά σήμερα δεν θα υπήρχε η Ουκρανία».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ναζιστικό καθεστώς είχε απαγορεύσει τη σχολή
Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν δημοσιοποιήθηκαν
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέδωσε τα προβλήματα σε βανδαλισμούς
Yπό μυστηριώδεις συνθήκες
Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η ηλικία τους
Το βίντεο έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στα social media
Τα παιδιά ηλικίας 2 και 4 ετών εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε χώρο στάθμευσης
Το περιστατικό έλαβε χώρα σε εσωτερική διαδρομή στις ΗΠΑ
Η συζήτηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας δεν αφορά μόνο τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης
Παράλληλα, η προσφορά θέσεων παραμένει περιορισμένη
Ο «βασιλιάς του Βορρά» θέλει να αντικαταστήσει τον Κιρ Στάρμερ - Η πολιτική διαδρομή του
Δεν έγινε τίποτα από όσα υποσχέθηκαν οι Brexiteers
Για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορείται ο Χοσέ Λουίς Άμπαλος
Το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 40 βαθμούς Κελσίου - Ο ποταμός Πάδος στερεύει λόγω ξηρασίας
Ο Γκρίνσπαν έφυγε από τη ζωή από επιπλοκές της νόσου Πάρκινσον
Το χάος της μετά-Brexit εποχής δεν έχει τέλος για το Ηνωμένο Βασίλειο
Ένα χρονολόγιο των πιο σημαντικών γεγονότων από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι σήμερα
O εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε του αριστερού αντιπάλου του
Ο πρώην υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ τον υποστηρίζει
Το «ευχαριστώ» της προέδρου της Κομισιόν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.