- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η UEFA πλήρωσε εκατομμύρια ευρώ σε ρωσικούς συλλόγους μετά την εισβολή στην Ουκρανία
Παρά τον αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η UEFA συνέχισε να τους καταβάλει «αλληλέγγυες» πληρωμές
Η UEFA πλήρωσε 10,8 εκατ. ευρώ σε ρωσικά κλαμπ από το 2022, ενώ στέρησε αντίστοιχα κονδύλια από ουκρανικούς συλλόγους σε εμπόλεμες ζώνες.
Η UEFA κατέβαλε περισσότερα από 10,8 εκατ. ευρώ σε ρωσικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους υπό μορφή «αλληλέγγυων» πληρωμών από την έναρξη της εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, παρότι οι ρωσικές ομάδες έχουν αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αποκαλύπτει η Guardian.
Την ίδια στιγμή, πέντε ουκρανικές ομάδες δεν έλαβαν αντίστοιχες πληρωμές από την UEFA, με αιτιολογία ότι βρίσκονται σε «ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων».
Οι αλληλέγγυες πληρωμές δίνονται συνήθως σε συλλόγους που δεν προκρίνονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, για τη διατήρηση της ανταγωνιστικής ισορροπίας, σύμφωνα με την UEFA.
Αν και οι ρωσικές ομάδες και η εθνική Ρωσίας έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις από τον Φεβρουάριο του 2022, η UEFA κατέβαλε:
- 3.305.000 € για τη σεζόν 2022-23
- 3.381.000 € για το 2023-24
- 4.224.000 € για το 2024-25
- και 6.209.000 € για το 2021-22
Τα ποσά μεταφέρονται μέσω της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία οφείλει να τα διανείμει στα κλαμπ.
Αντίθετα, οι σύλλογοι Τσορνομόρετς, Ρεάλ Φάρμα (Οδησσός), ΙΦΚ Μεταλούργκ (Ζαπορίζια), Φίνιξ Μαριούπολης και Μεταλίστ 1925 (Χάρκοβο) διαμαρτυρήθηκαν με επιστολή στον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, ότι οι πληρωμές τους για τις σεζόν 2023-24 και 2024-25 παγώθηκαν χωρίς νομική αιτιολόγηση.
«Η ζώνη στρατιωτικών επιχειρήσεων δεν είναι μια περιοχή, είναι ολόκληρη η Ουκρανία», αναφέρεται στην επιστολή. «Πολλοί φίλαθλοι πολέμησαν από την πρώτη μέρα. Οικονομική στήριξη, όσο μικρή κι αν είναι, μπορεί να κρατήσει τα κλαμπ ζωντανά».
Η UEFA δεν απάντησε τελικά σε αίτημα για διευκρινίσεις σχετικά με τις πληρωμές.
Το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει αποβληθεί πλήρως από την UEFA, ενισχύει τις επικρίσεις. Η Πολίνα Γιουμασέβα, πρώην σύζυγος του ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα, συμμετέχει στην Επιτροπή Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης της UEFA.
Το 2022, ο Ουκρανός ομοσπονδιακός προπονητής Ολεξάντρ Πετράκοφ είχε τιμωρηθεί από την UEFA επειδή δήλωσε ότι θα πολεμούσε κατά της Ρωσίας.
Το 2023, η UEFA προσπάθησε να επανεντάξει την ομάδα κάτω των 17 της Ρωσίας, αλλά υπαναχώρησε μετά από σφοδρές αντιδράσεις.
Τέλος, η Ουκρανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία διαμαρτυρήθηκε πως η Ρωσία συνεχίζει να λαμβάνει βαθμούς κατάταξης, γεγονός που επηρεάζει πόσες ομάδες συμμετέχουν σε διοργανώσεις όπως το Champions League.
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί αφότου άρχισαν τα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο
«Κάναμε δουλειά για τον κόσμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος
Εκτεταμένα προβλήματα στη χώρα εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Το σχέδιό της για να πάρει τα χρήματα από τις ασφάλειες ζωής
Ποιος ήταν ο Άγιος Πατρίκιος
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θέλουν ενίσχυση της αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, όχι επέκταση στο Ορμούζ
Ο Ιρανός πρόεδρος μιλά για επιθετικότητα και κατηγορεί ΗΠΑ και Ισραήλ στέλνοντας μήνυμα αντίστασης
Η ίδια αποκάλυψε επίσης ότι έγινε στόχος έντονων επιθέσεων στο διαδίκτυο
Περίπου 10 εκατ. πολίτες χωρίς ρεύμα, με τις εργασίες αποκατάστασης από την κρατική εταιρεία σε εξέλιξη
Πρόκειται για την πρώτη γνωστή απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών από την έναρξη της σύγκρουσης
Λίγο πριν από την πυραυλική επίθεση που σκότωσε τον πατέρα του - Ήταν και ο ίδιος στόχος
Ιρανικοί πύραυλοι και ισραηλινές αναχαιτίσεις έριξαν συντρίμμια δίπλα σε κορυφαίους ιερούς τόπους
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάστασή του
Σύμφωνα με άλλη θεωρία πίσω από το ψευδώνυμο βρίσκεται ο Ρόμπερτ Ντελ Νάγια, μουσικός του συγκροτήματος Massive Attack
Ο Μπαρτ Ντε Βέβερ πρότεινε την επιστροφή στη «φθηνή ρωσική ενέργεια» για τη διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας
111 παιδιά και 38 υγειονομικοί μεταξύ των θυμάτων - Πάνω από 2.100 τραυματίες σε δύο εβδομάδες μαχών
«Πάνω από 7.000 στόχοι στο Ιράν έχουν χτυπηθεί»
Ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2014
Πλοίο με σημαία Πακιστάν διέπλευσε κανονικά τα Στενά του Ορμούζ, πιθανόν μετά από συνεννόηση με το Ιράν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.