- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τζιάνι Ινφαντίνο: Πιέζεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες του ταξιδιού στον Κόλπο με τον Τραμπ
Ο πρόεδρος της FIFA καλείται να διευκρινίσει «τι ακριβώς πέτυχε για το ποδόσφαιρο και τα ανθρώπινα δικαιώματα»
FIFA: Επικρίνεται ο Ινφαντίνο για το ταξίδι με Τραμπ σε Κατάρ-Σ. Αραβία - UEFA και Human Rights Watch τον κατηγορούν για αδιαφάνεια και έλλειψη λογοδοσίας
Ο Τζιάνι Ινφαντίνο οφείλει να λογοδοτήσει για το ταξίδι του μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Κόλπο αυτή την εβδομάδα και να «διευκρινίσει ακριβώς τι πέτυχε αυτό για το ποδόσφαιρο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», σύμφωνα με εξέχοντα επικριτή της διακυβέρνησης της FIFA.
Η οργάνωση Human Rights Watch αναφέρει ότι το ταξίδι του Ινφαντίνο, στο οποίο συνόδευσε τον Αμερικανό πρόεδρο στο Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, και απουσίασε από μια σειρά σημαντικών συνεδριάσεων στο ετήσιο συνέδριο της FIFA, είναι ενδεικτικό της έλλειψης «ουσιαστικής λογοδοσίας» στην κορυφή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής αρχής.
Ευρωπαίοι αντιπρόσωποι αποχώρησαν από το συνέδριο στην Παραγουάη την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστερημένη άφιξη του προέδρου της FIFA, με την UEFA να υποστηρίζει ότι «ιδιωτικά πολιτικά συμφέροντα» υπαγόρευσαν την απόφαση του Ινφαντίνο να δώσει προτεραιότητα στο ταξίδι στον Κόλπο.
Ο Ινφαντίνο υπό πίεση για το ταξίδι στον Κόλπο
Η Μίνκι Γουόρντεν, διευθύντρια παγκόσμιων πρωτοβουλιών της Human Rights Watch, δήλωσε ότι ο οργανισμός «καλεί τον Τζιάνι Ινφαντίνο να λογοδοτήσει για το ταξίδι του στον Κόλπο και να διευκρινίσει ακριβώς τι επιτεύχθηκε για το ποδόσφαιρο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η Γουόρντεν ανέφερε: «Η FIFA δεν διαθέτει ουσιαστικούς μηχανισμούς λογοδοσίας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχει χάσει την κοινωνική της νομιμοποίηση. Αντί να καταγγείλει την κυβέρνηση Τραμπ για τις επιζήμιες πολιτικές της, ο Ινφαντίνο έγινε μέλος της συνοδείας του.
»Ο Ινφαντίνο υποστήριξε ότι επρόκειτο για σημαντικές συναντήσεις με τον Τραμπ και ηγέτες του Κόλπου, αλλά γιατί να έχουν αυτές προτεραιότητα έναντι του συνεδρίου — της μοναδικής ετήσιας ευκαιρίας για τις εθνικές ομοσπονδίες να συμβάλλουν στη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου; Το γεγονός ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να εμφανιστεί δείχνει ότι ένα κονκλάβιο για εκλογή Πάπα έχει περισσότερη λογοδοσία από ένα συνέδριο της FIFA».
Αντιδράσεις από UEFA και οργανώσεις
Η UEFA δεν επεκτάθηκε περαιτέρω στην εκρηκτική της δήλωση την Παρασκευή, με πηγές να αναφέρουν ότι «το μήνυμα ελήφθη». Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αρχής, με στελέχη να χαρακτηρίζουν τον Ινφαντίνο ότι «ακολουθεί τον Τραμπ σαν κουτάβι» και να θεωρούν τη στάση του απέναντι στο συνέδριο «προσβλητική και αλαζονική». Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος δήλωσε στον Guardian: «Ο άνθρωπος το έχει χάσει».
Κάποια πρόσωπα εντός της UEFA θεωρούν ότι οι ενέργειες του Ινφαντίνο ίσως έχουν θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες επανεκλογής του για τέταρτη θητεία, όταν γίνουν οι επόμενες εκλογές της FIFA το 2027, αν και προς το παρόν στηρίζεται από σημαντικό μέρος της διεθνούς κοινότητας.
Ο Βίκτορ Μονταγκλιανί, επικεφαλής της CONCACAF — της συνομοσπονδίας που επιβλέπει το ποδόσφαιρο στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική — δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν υποστηρίζει την αποχώρηση: «Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό», είπε. Την Παρασκευή, η CONMEBOL (Νότια Αμερική) ανακοίνωσε ότι θα δώσει το όνομα "Πύργος Ινφαντίνο" σε νέα πτέρυγα του ξενοδοχειακού της συγκροτήματος στην Ασουνσιόν, πρωτεύουσα της Παραγουάης.
Συνάντηση της FIFA, προγραμματισμένη για τον Ιούνιο στο Μαϊάμι — τον ίδιο μήνα που αρχίζει το αμφιλεγόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στις ΗΠΑ — μπορεί να αποτελέσει την επόμενη εστία έντασης, με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να δηλώνουν ότι εργάζονται για την προώθηση ζητημάτων διακυβέρνησης εντός της FIFA.
Στο συνέδριο, ο Ινφαντίνο ζήτησε επανειλημμένα συγγνώμη επί σκηνής για την απουσία του και δήλωσε πως ήταν σημαντικό να εκπροσωπήσει το ποδόσφαιρο στις συναντήσεις. «Ως πρόεδρος της FIFA, η ευθύνη μου είναι να λαμβάνω αποφάσεις προς το συμφέρον του οργανισμού», είπε. «Ένιωσα ότι έπρεπε να βρίσκομαι εκεί, για να εκπροσωπήσω το ποδόσφαιρο και όλους εσάς».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ώρα και το κανάλι του παιχνιδιού
Η ώρα και το κανάλι του παιχνιδιού
Η ώρα και το κανάλι του παιχνιδιού
Εύκολη νίκη για την Ελληνίδα τενίστρια
Τι έγραψε ο Έλληνας αμυντικός των «reds»
Ακόμα μία τρομερή εμφάνιση για τον Greek Freak
Ξεχωρίζουν τα Λίντσερ-Λίβερπουλ και Ρόμα-Ρεάλ Μαδρίτης όπου σημειώθηκαν 9 και 7 γκολ αντίστοιχα
Τα αποτελέσματα της βραδιάς
Δεν τα κατάφερε η ομάδα του Νίκολιτς
Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το 2027
Ο διεθνής γκαρντ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον ρόλο του
Οι δηλώσεις του προπονητή της κρητικής ομάδας ενόψει του αυριανού αγώνα με τη Ρεν
Οι δηλώσεις του προπονητή του Ολυμπιακού πριν την αναμέτρηση με την γαλλική ομάδα
Υπεγράφη η συμφωνία για τη νέα έδρα της Γυμναστικής Ομοσπονδίας
Η ανάρτηση του γκαρντ του Ολυμπιακού
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε στο Associated Press για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στο Μαϊάμι
Οι δηλώσεις του προπονητή του Παναθηναϊκού ενόψει της ευρωπαϊκής πρεμιέρας στο Conference League
Στη φάση των «16» σταμάτησε η πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έπιασε τους Μέσι και Κριστιάνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.