- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φρίκη στο διαδίκτυο: Διεθνές δίκτυο βασανισμού γατών με χιλιάδες μέλη
Έρευνα του BBC αποκαλύπτει παγκόσμιο κύκλωμα - Εμπλοκή και ανηλίκων χρηστών
Έρευνα του BBC αποκαλύπτει παγκόσμιο κύκλωμα που βασανίζει, σκοτώνει και εμπορεύεται βίντεο με γάτες - Συμμετοχές και από παιδιά
Ένα διεθνές δίκτυο που μοιράζεται στο διαδίκτυο βίντεο με βασανισμούς γατών αποκαλύπτει το BBC.
Το δίκτυο αυτό υπολογίζεται ότι αριθμεί χιλιάδες μέλη, τα οποία αναρτούν, μοιράζονται και πωλούν ακραία σκληρές εικόνες και βίντεο όπου γάτες κακοποιούνται ή σκοτώνονται.
Σε μία από τις ομάδες, μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, το BBC εντόπισε Βρετανούς χρήστες να συζητούν για το πώς να υιοθετήσουν γατάκια από την RSPCA (Βασιλική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακομεταχείρισης των Ζώων) προκειμένου να τα ακρωτηριάσουν.
Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε λίγες ημέρες μετά την παραδοχή ενοχής δύο εφήβων για τον βασανισμό και τη θανάτωση δύο γατιών σε πάρκο στο Ράισλιπ, στο βορειοδυτικό Λονδίνο, τον περασμένο Μάιο. Η 16χρονη κοπέλα και το 17χρονο αγόρι, των οποίων τα ονόματα δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν για νομικούς λόγους, παραδέχθηκαν την ενοχή τους. Οι γάτες βρέθηκαν τεμαχισμένες και κρεμασμένες, ενώ στον τόπο βρέθηκαν μαχαίρια, φλόγιστρα και ψαλίδια.
Η αστυνομία διερευνά τώρα πιθανούς συνδέσμους με το ευρύτερο δίκτυο βασανιστών γατών που βιντεοσκοπούν, δημοσιεύουν και εμπορεύονται τέτοιο περιεχόμενο σε κρυπτογραφημένες πλατφόρμες.
Το δίκτυο φαίνεται να ξεκίνησε από την Κίνα, ωστόσο, σύμφωνα με το BBC News, υπάρχουν πλέον ενεργά μέλη σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ανθρώπινη φρίκη σε αριθμούς
Το μέγεθος του δικτύου έχει τεκμηριωθεί από την ακτιβιστική οργάνωση Feline Guardians. Σύμφωνα με τα στοιχεία της, από τον Μάιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, ανεβαίνει κατά μέσο όρο ένα νέο βίντεο βασανισμού ή εκτέλεσης γάτας κάθε 14 ώρες.
Η ομάδα έχει εντοπίσει 24 ενεργές ομάδες μέσα στο 2024, εκ των οποίων η μεγαλύτερη αριθμεί πάνω από 1.000 μέλη. Ο πιο ενεργός βασανιστής φέρεται να έχει σκοτώσει περισσότερες από 200 γάτες, καταγράφοντας τη φρίκη σε βίντεο.
Σε συνομιλίες που έχει δει το BBC, χρήστες με τοποθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο συζητούν πώς να προμηθευτούν γάτες για κακοποίηση.
Ένας χρήστης ανάρτησε αίτηση υιοθεσίας από την RSPCA. Άλλος ανέβασε αγγελία για πώληση γατιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχολιάζοντας: «Θέλω τόσο πολύ να τα βασανίσω».
Μαρτυρίες από τα «μέσα»
Η Λάρα (ψευδώνυμο), εθελόντρια της Feline Guardians, πέρασε εβδομάδες υποδυόμενη μέλος των ομάδων. «Κάθε μέρα νιώθω συντετριμμένη. Δεν υπάρχει μέρα που να μην αισθάνομαι ότι μου ραγίζει η καρδιά», δήλωσε στο BBC.
Περιγράφει το δίκτυο ως «βάθος του κακού», με βίντεο και φωτογραφίες απίστευτης βιαιότητας – μεταξύ άλλων, πνιγμούς, ηλεκτροπληξίες και λιμοκτονίες γατιών.
Οι βασανιστές φαίνεται να προσπαθούν να προκαλέσουν τη μέγιστη δυνατή οδύνη. Σε κάποιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούν ηλεκτροσόκ για να επαναφέρουν τις γάτες, ώστε να παρατείνουν τη βασανιστική εμπειρία.
Νέα μέλη ενθαρρύνονται να ακρωτηριάσουν και να αναρτήσουν τα βίντεό τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στο πλήρες δίκτυο.
Σε ορισμένα από τα αποδεικτικά στοιχεία που εξετάζει το BBC, φαίνεται ότι παιδιά συμμετέχουν στις ομάδες. Ένα μήνυμα γράφει: «Είμαι 10 χρονών και μου αρέσει να βασανίζω γάτες».
Ο «Μικρός Γουίνι» και η σύνδεση με την Κίνα
Τον Σεπτέμβριο του 2023, το δίκτυο διοργάνωσε και διαφήμισε διαγωνισμό με τίτλο «100 σκοτωμένες γάτες», καλώντας τα μέλη να φτάσουν γρήγορα τον αριθμό.
Τα πρώτα βίντεο βασανισμών που έγιναν viral προέρχονταν από την Κίνα. Ο Γουάνγκ Τσαογί, δημιουργός δύο πολύ σκληρών βίντεο, κρατήθηκε για 15 ημέρες από τις κινεζικές αρχές και αναγκάστηκε να υπογράψει «επιστολή μεταμέλειας».
Παρά την τιμωρία του, τα βίντεο του απέκτησαν ακόλουθους, και ακολούθησαν άλλοι με παρόμοιο περιεχόμενο, με χιλιάδες προβολές, πριν μεταφερθεί η δραστηριότητα σε κρυπτογραφημένες πλατφόρμες.
Ένα από τα πλέον γνωστά ψευδώνυμα που χρησιμοποιούνται είναι το «Μικρός Γουίνι», με εικόνα προφίλ που κοροϊδεύει τον Σι Τζινπίνγκ παρουσιάζοντάς τον ως τον Γουίνι το Αρκουδάκι.
Ακτιβίστρια των Feline Guardians επικοινώνησε με έναν από τους λογαριασμούς αυτούς, χτίζοντας μια διαδικτυακή σχέση. «Ήταν αηδιαστικό να προσποιούμαι φιλική συμπεριφορά. Δεν άντεχα να βλέπω τα βίντεο», είπε. Μέσα από τη σχέση κατάφερε να ανακαλύψει την ταυτότητα του ατόμου: πρόκειται για 27χρονο που ζει στο Τόκιο. Όταν το BBC επικοινώνησε μαζί του, διέψευσε κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή.
Έκκληση για δράση από τις αρχές
Η Λάρα δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις και οι αρχές πρέπει να δράσουν άμεσα, αλλιώς το φαινόμενο θα εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο. Η Feline Guardians έχει πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες έξω από την κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο, ζητώντας από τις αρχές του Πεκίνου να επέμβουν.
«Στην ηπειρωτική Κίνα δεν υπάρχουν νόμοι που να το απαγορεύουν. Έτσι, οι βασανιστές μπορούν να ζουν τις πιο σαδιστικές τους φαντασιώσεις χωρίς συνέπειες. Αυτά τα βίντεο διαρρέουν παγκοσμίως – ακόμη και παιδιά τα βλέπουν», δήλωσε.
Ο Ίαν Μπριγκς, επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της RSPCA, δήλωσε στο BBC: «Η κακομεταχείριση ζώων δεν έχει καμία θέση σε μια σύγχρονη, συμπονετική κοινωνία.»
Η βουλευτής Τζοάνα Μπάξτερ, πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τις Γάτες, χαρακτήρισε τις ομάδες αυτές «ανησυχητική τάση, ιδιαίτερα στους νέους άνδρες».
«Η κακοποίηση ζώων είναι συχνά πύλη προς πιο ακραίες μορφές βίας στο μέλλον», προειδοποίησε.
(Πηγή: BBC News)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.