- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Google παραδέχθηκε πως απέτυχε να προειδοποιήσει για τον σεισμό στην Τουρκία το 2023
Τι σημείωσε ο τεχνολογικός κολοσσός
Η Google παραδέχθηκε πως απέτυχε να προειδοποιήσει για τον σεισμό στην Τουρκία το 2023 - Τι σημείωσε ο τεχνολογικός κολοσσός
Η Google παραδέχτηκε ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών της απέτυχε να προειδοποιήσει επαρκώς τους πολίτες κατά τη διάρκεια του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία το 2023. Παρότι υπήρχε δυνατότητα αποστολής προειδοποιήσεων «Take Action» — της πιο επείγουσας μορφής συναγερμού της Google — σε έως και 10 εκατομμύρια ανθρώπους εντός 158 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, τελικά στάλθηκαν μόλις 469 τέτοια μηνύματα. Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι περίπου 500.000 άνθρωποι έλαβαν πιο ήπιες ειδοποιήσεις τύπου «Be Aware», οι οποίες δεν έχουν την ίδια ένταση ούτε ξεπερνούν ρυθμίσεις όπως το «Μην Ενοχλείτε».
Ο πρώτος σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, χτύπησε στις 04:17 τα ξημερώματα, όταν οι περισσότεροι κοιμούνταν. Οι δονήσεις ισοπέδωσαν κτίρια, σκοτώνοντας περισσότερους από 55.000 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 100.000. Το σύστημα της Google, που βασίζεται στη συλλογή σεισμικών δεδομένων από Android κινητά, εκτίμησε λανθασμένα την ένταση του σεισμού μόλις σε 4,5–4,9 Ρίχτερ. Μετά από μήνες ερευνών, το BBC δεν κατάφερε να εντοπίσει ούτε έναν χρήστη στην πληγείσα περιοχή που να είχε λάβει σοβαρή ειδοποίηση πριν τον σεισμό.
Η Google ανέφερε στο περιοδικό Science ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε περιορισμούς των αλγορίθμων ανίχνευσης. Μετά την καταστροφή, οι ερευνητές προχώρησαν σε αλλαγές και, όταν έκαναν εξομοίωση του ίδιου σεισμού με το νέο μοντέλο, το σύστημα θα είχε αποστείλει 10 εκατομμύρια «Take Action» και 67 εκατομμύρια «Be Aware» ειδοποιήσεις. Ωστόσο, η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των προβλημάτων έχει προκαλέσει έντονη κριτική. «Δεν μιλάμε για ένα ασήμαντο συμβάν. Πέθαναν άνθρωποι», δήλωσε η καθηγήτρια Έλιζαμπεθ Ρέντι, εκφράζοντας απογοήτευση για το γεγονός ότι η Google χρειάστηκε πάνω από δύο χρόνια για να αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη.
Η Google υποστηρίζει ότι το σύστημα AEA δεν υποκαθιστά τα εθνικά συστήματα προειδοποίησης, αλλά λειτουργεί υποστηρικτικά. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι κυβερνήσεις ενδέχεται να επαναπαύονται σε μη πλήρως δοκιμασμένες τεχνολογίες. Ο διευθυντής του Σεισμικού Δικτύου Ειρηνικού Βορειοδυτικά, Χάρολντ Τόμπιν, δήλωσε πως η διαφάνεια σχετικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων συστημάτων είναι κρίσιμη. Το BBC έχει ζητήσει από την Google να σχολιάσει και την απόδοση του AEA στον σεισμό της Μιανμάρ το 2025, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πολεμική ανταποκρίτρια της Kyiv Independent μιλά στην ATHENS VOICE λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από την πρώτη γραμμή
Σχέδιο της Κομισιόν για την ανάσχεση της οικονομικής ισχύος της Κίνας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που αγαπά την Ελλάδα
Εξαγγελία-μαμούθ ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων εν μέσω οικονομικής πίεσης λόγω Ιράν
Γιατί ο τραγουδιστής τις τελευταίες ώρες δέχεται άγρια κριτική για το σχέδιο που φιγουράρει πάνω σε εισιτήρια συναυλιών του
Ο πρώτος Έξαρχος μετά από 300 χρόνια, που έμεινε στο Κίεβο από την πρώτη μέρα του πολέμου, μιλάει στην Athens Voice
Ο φωτορεπόρτερ που πηγαίνει εκεί όπου μόλις έπεσε ο πύραυλος μιλάει στην Athens Voice
Μια χώρα που μαθαίνει να ζει ανάμεσα στον πόλεμο, την εξάντληση και την επιμονή να συνεχίσει
Την αποκαλούσε σε συνομιλίες με άλλους άνδρες - πελάτες «νεκρό κρέας»
Τι γίνεται όταν το ακροατήριο δεν ακούει να μιλάνε τη γλώσσα του;
Eνώ η σύγκρουση έχει πλέον μπει στον έβδομο μήνα
Παραμένουν στη φυλακή των ΗΠΑ
Όσα δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.