- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει μία... υπερδύναμη στον κόσμο της τηγανητής πατάτας
Κατάφερε να ανταγωνιστεί χώρες με πολύ πιο προηγμένα δίκτυα και μονάδες επεξεργασίας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη κολοσσών
Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει μία... υπερδύναμη στον κόσμο της τηγανητής πατάτας - Κατάφερε να ανταγωνιστεί χώρες με πολύ πιο προηγμένα δίκτυα και μονάδες επεξεργασίας και να κερδίσει την εμπιστοσύνη κολοσσών
Η ζωή του Τζιτές Πατέλ, αγρότη από την πολιτεία Γκουτζαράτ της βορειοδυτικής Ινδίας, άλλαξε ριζικά χάρη στις... τηγανητές πατάτες. Η οικογένειά του καλλιεργούσε παραδοσιακά βαμβάκι, όμως τα χαμηλά έσοδα και οι καταστροφικές ξηρασίες του 2001 και 2002 τους ώθησαν να αναζητήσουν εναλλακτικές. «Καταλάβαμε ότι έπρεπε να φυτέψουμε κάτι που δεν χρειάζεται πολύ νερό», λέει ο Πατέλ. Αρχικά πειραματίστηκαν με πατάτες για καθημερινή κατανάλωση, αλλά τα κέρδη ήταν πενιχρά. Όταν όμως, το 2007, άρχισαν να καλλιεργούν ποικιλίες για βιομηχανική χρήση –ιδίως για τηγανητές πατάτες– η απόφαση αποδείχθηκε καθοριστική: «Από τότε, δεν κοιτάξαμε ποτέ πίσω».
Πώς η Ινδία έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη κολοσσών στην παραγωγή τηγανητής πατάτας
Η στροφή αυτή συνέπεσε με την ανάπτυξη μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας πατάτας στην Ινδία. Η Γκουτζαράτ έχει πλέον μετατραπεί σε πρωτεύουσα παραγωγής τηγανητών, φιλοξενώντας εγκαταστάσεις κολοσσών όπως η καναδική McCain και η HyFun Foods – η μεγαλύτερη ινδική παραγωγός. Οι εξαγωγές παγωμένων τηγανητών πατατών έσπασαν κάθε ρεκόρ, φτάνοντας τους 181.773 τόνους τον Φεβρουάριο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η επιτυχία αυτή οφείλεται εν μέρει στις ανταγωνιστικές τιμές. Όπως εξηγεί ο ειδικός της αγοράς Ντεβέντρα Κ., το 2024 οι ινδικές πατάτες ήταν φθηνότερες και από τις κινεζικές.
Ο Χάρες Καραμτσαντάνι, διευθύνων σύμβουλος της HyFun, τονίζει πως η Ινδία έχει καταφέρει να ξεχωρίσει διεθνώς, χάρη στη μεγάλη γεωργική παραγωγή, τη χαμηλού κόστους επεξεργασία και την αυξανόμενη προσήλωση στην ποιότητα. Η εταιρεία του διαχειρίζεται επτά μονάδες στη Γκουτζαράτ και σχεδιάζει άλλες δύο μέχρι το 2026. Η αστικοποίηση, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες έχουν ενισχύσει τη ζήτηση για κατεψυγμένα προϊόντα – όχι μόνο στα νοικοκυριά, αλλά και στον τομέα της εστίασης.
Η «επαναστατική» μέθοδος που άλλαξε ριζικά την ινδική γεωργία
Η αγροτική επιτυχία όμως δεν ήρθε τυχαία. Ο Τζιτές Πατέλ σπούδασε γεωπονία και, μαζί με φίλους και συγγενείς, εφαρμόζει διαρκώς επιστημονικές μεθόδους για να αυξήσει την παραγωγή. Από το 2003 αντικατέστησαν την παραδοσιακή άρδευση με σύστημα στάγδην, ενώ για να διατηρήσουν τη γονιμότητα του εδάφους, αφήνουν τα χωράφια να «ξεκουραστούν» το καλοκαίρι και τα εμπλουτίζουν με φυσικά λιπάσματα. «Είμαστε μια ομάδα μορφωμένων αγροτών, δοκιμάζουμε συνεχώς νέες πρακτικές», λέει ο ίδιος, εξηγώντας ότι σήμερα πειραματίζονται με σπόρους για την ανάπτυξη μιας νέας, βελτιωμένης ποικιλίας πατάτας.
Στο πλευρό τους βρίσκονται εταιρείες γεωργικής τεχνολογίας, όπως η Jain Irrigation Systems, που χρησιμοποιούν μεθόδους tissue culture για να αναπαράγουν υγιή φυτά με τις επιθυμητές ιδιότητες. Αυτή η τεχνική –καλλιέργεια κυττάρων σε εργαστηριακό περιβάλλον– επιτρέπει τη δημιουργία ποιοτικών σπόρων, χωρίς ιούς. Όπως εξηγεί ο Βιτζέι Σινγκ, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ της εταιρείας, στόχος είναι να ξεπεραστούν προβλήματα όπως η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα που προκαλεί το καφέ χρώμα στις πατάτες τον Νοέμβριο, καθιστώντας τες ακατάλληλες για τηγανητές.
Ωστόσο, η επιτυχία της Ινδίας στις εξαγωγές τηγανητών απειλείται από τις ελλείψεις σε ψυκτική υποδομή. Μόνο το 10–15% των εγκαταστάσεων ψυχρής αποθήκευσης της χώρας είναι κατάλληλες για κατεψυγμένα τρόφιμα, με τη διανομή τους να είναι άνιση και να αφήνει μεγάλες περιοχές χωρίς επαρκή κάλυψη. Η μεταφορά παραμένει δύσκολη, καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη ειδικών φορτηγών-ψυγείων, ενώ τα συχνά προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνουν τον κίνδυνο αλλοιώσεων.
Όπως σημειώνει ο Βιτζέι Κουμάρ Ναϊάκ, συνιδρυτής της Indo Agri Foods, οι ινδικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταγωνιστούν χώρες όπως η Κίνα, η Ταϊλάνδη και η Βραζιλία, οι οποίες διαθέτουν πιο ανεπτυγμένες υποδομές και καλύτερα οργανωμένα δίκτυα. Παρ’ όλα αυτά, ο Τζιτές Πατέλ βλέπει αισιόδοξα το μέλλον: «Η Γκουτζαράτ έχει γίνει κέντρο επεξεργασίας τροφίμων. Οι περισσότεροι αγρότες, κι εγώ μαζί, δουλεύουμε πλέον με συμβόλαια – αυτό μας προσφέρει σταθερότητα και καλές τιμές για την παραγωγή μας».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
«Πλήρη διαφάνεια» δηλώνει η υπεράσπιση εν μέσω έρευνας της ΕΕ
Η χώρα έχει σήμερα υπό τον έλεγχό της σχεδόν το 20% της ουκρανική επικράτειας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.