- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φον ντερ Λάιεν: Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν
Σε αντίθετη τροχιά με τις δύο μεγάλες παρατάξεις – ΕΛΚ και Σοσιαλιστές
Φον ντερ Λάιεν: Σήμερα η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στην Ευρωβουλή
Αντιμέτωπη με την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής βρίσκεται σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Όπως σχολιάζει το Politico, η σημερινή ψηφοφορία αποκρυσταλλώνει την αυξανόμενη πολιτική αντίθεση προς την Φον Ντερ Λάιεν, που έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά και βρίσκεται ολοένα και περισσότερο σε τροχιά αντίθεσης με τις δύο μεγάλες παρατάξεις – ΕΛΚ και Σοσιαλιστές – που την έφεραν στην εξουσία.
Και μόνον το γεγονός ότι η Φον ντερ Λάιεν υποχρεώθηκε να πάει στην Ευρωβουλή για να υπερασπιστεί τον εαυτό της για τη διαχείριση της προμήθειας εμβολίων στη διάρκεια της πανδημίας – ένα σκάνδαλο, που έγινε γνωστό ως «Pfizergate»- «σηματοδοτεί ένα θλιβερό ορόσημο» για την 66χρονη ηγέτη, που μέχρι τώρα είχε καταφέρει να βγει αλώβητη από την πολιτική φθορά για ζητήματα καθημερινότητας, λέει το μέσο.
Η Φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει το πιθανό ενδεχόμενο να υποχρεωθεί σε παραίτηση, εξέλιξη που θα συμπαρέσυρε σε πτώση ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ως εκ τούτου το διακύβευμα θυμίζει την περίπτωση της Κομισιόν του Ζακ Σαντέρ, που βρέθηκε το 1999 αντιμέτωπη με πρόταση μομφής, η οποία απορρίφθηκε μεν, αλλά ο Σαντέρ και ολόκληρη η ομάδα των συνεργατών του υποχρεώθηκαν λίγες εβδομάδες αργότερα σε παραίτηση, όταν η παράταξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών απέσυρε επίσημα την υποστήριξή της.
Όσο οργισμένοι κι αν είναι με τη δεξιά στροφή της Φον ντερ Λάιεν οι ηγέτες των φιλελεύθερων της Renew και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχουν ξεκαθαρίσει αμφότεροι ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής.
Από την πλευρά του ο ηγέτης του ΕΛΚ της Φον ντερ Λάιεν, Μάνφρεντ Βέμπερ έχει καλέσει τους ευρωβουλευτές του να είναι παρόντες σήμερα για να στηρίξουν «ομόφωνα» την πρόεδρο της Κομισιόν. Και από τη στιγμή που η πρόταση μομφής χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να περάσει, είναι ουσιαστικά σίγουρο ότι θα αποτύχει.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, η ψηφοφορία στέλνει ένα ισχυρό προειδοποιητικό μήνυμα στη Φον ντερ Λάιεν. Οι ευρωβουλευτές έχουν αφενός αντιληφθεί πλέον πόσο εύκολο είναι να υποβληθεί πρόταση μομφής, καθώς απαιτούνται μόλις 72 ψήφοι. Η πρόταση υποβλήθηκε από ευρωβουλευτές της λαϊκιστικής δεξιάς και ήταν εύκολο για τα κεντρώα κόμματα να την απορρίψουν, για να μην δώσουν ώθηση στην ακροδεξιά, την οποία ο Βέμπερ έχει αποκαλέσει «μαριονέτα του Πούτιν».
Η δεύτερη μεγάλη απειλή για την Φον ντερ Λάιεν είναι να χάσει την υποστήριξη των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είτε πλήρως είτε εν μέρει. Αν και αυτό δεν θα την υποχρέωνε αυτόματα να παραιτηθεί, θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολη την εφαρμογή της ατζέντας της.
Η Κομισιόν της Φον ντερ Λάιεν οδεύει σε μια μεγάλη σύγκρουση με την Ευρωβουλή για το μεταναστευτικό. Η κεντροαριστερά έχει πει ότι δεν επιθυμεί να στηρίξει μια νέα οδηγία που θα διευκόλυνε τις απελάσεις μεταναστών, η ψήφιση της οποίας, σύμφωνα με τη σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, θα ήταν «πολύ, πολύ δύσκολη».
Αλλά υπό την πίεση των ηγετών πολλών κρατών μελών της ΕΕ η Φον ντερ Λάιεν δεν έχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει.
Ως εκ τούτου, η πολιτική σύγκρουση σήμερα, δεν σηματοδοτεί το τέλος των πολιτικών προβλημάτων της Φον ντερ Λάιεν με την Ευρωβουλή, αλλά μπορεί να είναι μόνον η αρχή, όπως σχολιάζει το Politico.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Κίνδυνος για το οικοσύστημα της Αυστραλίας - Η χρήση τους ως τροφή για ερπετά
Χωρίς τέλος τα πλήγματα του ρωσικού στρατού σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ μετά από επτά χρόνια
Άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκεται
Ερωτηματικό για το πώς διέρρευσε η πληροφορία για την αποστολή τους
Η Χεζμπολάχ απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία
«Ως υπουργός είμαι έντρομος και ως πατέρας ακόμη περισσότερο» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Το «εξαιρετικά ευφυές» ζώο κατάφερε να ξεφύγει από τις παγίδες και τα ηρεμιστικά των αρχών
«Δεν υπήρξε κανένα δράμα» λέει πηγή από το περιβάλλον του
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Θύματα κατηγορούν αστυνομικούς ότι έκαναν τα στραβά μάτια
Χωρίς τέλος η βία μεταξύ αντίπαλων καρτέλ ναρκωτικών
Κίνηση τακτικής ή παραδοχή αδιεξόδου στο μέτωπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.