Η Φον ντερ Λάιεν καταγγέλλει τους «εξτρεμιστές, αντιεμβολιαστές και θαυμαστές του Πούτιν» για την πρόταση μομφής σε βάρος της
Απίθανο να υπερψηφιστεί
Η Φον ντερ Λάιεν καταγγέλλει τους «εξτρεμιστές, αντιεμβολιαστές και θαυμαστές του Πούτιν» για την πρόταση μομφής σε βάρος της
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπερασπίστηκε το έργο της τη Δευτέρα, καθώς το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετώπισε πρόταση μομφής που υποβλήθηκε από μια ομάδα κυρίως ακροδεξιών βουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ψηφοφορία για την πρόταση, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να αναγκάσει την Επιτροπή της φον ντερ Λάιεν να παραιτηθεί, καθώς οι κεντρώες ομάδες που κατέχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο έχουν δηλώσει ότι δεν θα την υποστηρίξουν.
Ωστόσο, η πρόταση αποτέλεσε ένα ανεπιθύμητο πολιτικό πρόβλημα για την επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, τη στιγμή που η Επιτροπή της βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να αποφύγει την επιβολή υψηλών δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η φον ντερ Λάιεν απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν στην πρόταση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση του COVID-19, υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική της εξασφάλισε την ίση πρόσβαση όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα εμβόλια.
«Αυτή είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης που αγαπώ – και αυτή είναι η Ευρώπη που μισούν οι εξτρεμιστές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, υπό τα χειροκροτήματα της αίθουσας.
Μιλώντας πριν από την φον ντερ Λάιεν, ο κύριος συντάκτης της πρότασης, ο Ρουμάνος εθνικιστής Γκεόργκε Πιπερέα, κατηγόρησε την Επιτροπή για έλλειψη διαφάνειας και μη σεβασμό της δικαιοσύνης. «Η διαδικασία λήψης αποφάσεων έχει καταστεί αδιαφανής και διακριτική και δημιουργεί φόβους για κατάχρηση και διαφθορά», είπε.
Η φον ντερ Λάιεν απέρριψε αυτές τις κατηγορίες. Ωστόσο, σε μια προφανή αναφορά στη δυσαρέσκεια ορισμένων βουλευτών που θεωρούν τον τρόπο διακυβέρνησής της αυταρχικό, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με το κοινοβούλιο «σε κάθε βήμα».
«Θέλω να πω ότι ακούω τις ανησυχίες σας δυνατά και καθαρά», είπε.
Παρόλο που οι κεντρώες ομάδες απέρριψαν την πρόταση, η συζήτηση ανέδειξε τις εντάσεις μεταξύ τους. Αρκετοί επέκριναν το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν για τη στάση του υπέρ της ακροδεξιάς σε θέματα μετανάστευσης, κλίματος και άλλων πολιτικών.
«Θέλετε να κυβερνήσετε με εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη ή με εμάς που αγωνιζόμαστε καθημερινά για να την οικοδομήσουμε;», ρώτησε η Ιρατξέ Γκαρσία Περέζ, ηγέτιδα της κεντροαριστερής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, απευθυνόμενη στην φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.