- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Χριστοδουλίδης: Ευπρόσδεκτος ο Ερντογάν στην Κύπρο - Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία
«Η Τουρκία θα είναι πάντα ένα γειτονικό κράτος»
Την πρόθεση να προσκληθεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, η οποία θα έχει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, διατύπωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Την πρόθεση να προσκληθεί και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κύπρο, η οποία θα έχει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, διατύπωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Η Λευκωσία θα ασκήσει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ τους πρώτους έξι μήνες του 2026 και σχεδιάζει μια σύνοδο κορυφής περιφερειακών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για θέματα που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία, η Τουρκία θα είναι πάντα ένα γειτονικό κράτος με την Κυπριακή Δημοκρατία… Ο κ. Ερντογάν θα είναι φυσικά ευπρόσδεκτος σε αυτή τη σύνοδο κορυφής για να συζητήσει τις εξελίξεις στην περιοχή» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
«Η Κύπρος θα προσκαλέσει την Τουρκία, τον άσπονδο εχθρό της, σε σύνοδο κορυφής κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο χρόνο, παρά την εισβολή της Άγκυρας το 1974 και την υποστήριξή της σε ένα αποσχισθέν κράτος στο διαιρεμένο νησί» σχολιάζει το Reuters.
H σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2026. Η τουρκική προεδρία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό της πρόσκλησης προς τον Ερντογάν.
Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, η φιλοξενία του Τούρκου προέδρου στην Κύπρο μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη λόγω του διπλωματικού τεντωμένου σχοινιού που προκύπτει από προηγούμενες συγκρούσεις όσο και λόγω ζητημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το sigmalive της Κύπρου, επανέλαβε τη νέα προσέγγισή του. «Είμαι εδώ για να μιλήσω με όλους τους λειτουργούς της Γραμματείας που εργάζονται νυχθημερόν για να έχουμε μια πετυχημένη προεδρία. Μια προεδρία η οποία, ανάμεσα σε άλλα, στοχεύει και στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την περιοχή. Ναι, να το ξαναπώ δημόσια.
Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί σαφώς να γίνουν πολύ περισσότερα. Και ως το κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, αναλαμβάνουμε αυτήν την ευθύνη μέσα στο πλαίσιο της Προεδρίας μας, και στους σχεδιασμούς μας είναι η πραγματοποίηση ενός άτυπου Συμβουλίου με τη συμμετοχή ηγετών της περιοχής. Και ρωτήθηκα και για τον κ. Ερντογάν. Και, φυσικά, είπα ότι δεν υπάρχει θέμα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εμείς ως το κράτος-μέλος στην περιοχή -και όπως γνωρίζετε δεν μπορείς να αλλάξεις τη γεωγραφία, η Τουρκία θα είναι πάντα ένα γειτονικό κράτος στην Κυπριακή Δημοκρατία-, θέλουμε την Τουρκία να είναι κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και εναπόκειται αποκλειστικά στην Τουρκία να προχωρήσει σε εκείνες τις υποχρεώσεις, κυπρογενείς και άλλες. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά, ο κ. Ερντογάν θα είναι ευπρόσδεκτος στο Συμβούλιο αυτό, για να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην περιοχή, επαναλαμβάνω, ως πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 56χρονος ηγέτης του Ιράν έχει χάσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο πόδια του
Πάνω από 11 δισ. δολάρια σε λιγότερο από μία εβδομάδα και ο πόλεμος εξαντλεί όπλα και πόρους
Δύο διπλωμάτες από πρεσβείες σε Κοπεγχάγη και Καμπέρα εγκαταλείπουν τις θέσεις τους ζητώντας άσυλο
Ο Γκρέγκορι Μικς κάλεσε τον Ερντογάν «να αλλάξει άμεσα πορεία»
Συναγερμός στο Γουέστ Μπλούμφιλντ με αυτοκίνητο να πέφτει στη συναγωγή Temple Israel και να ακολουθούν πυροβολισμοί
Η μήνυση αφορά παραβίαση εμπορικού σήματος και παραπλάνηση πελατών
Γιατί κατεβαίνουν μέχρι τα σπίτια οι αρκούδες στην Ιαπωνία;
Όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν,
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν απαντά στις απειλές Τραμπ για το ηλεκτρικό δίκτυο
Περίπου 660 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
Το Ιράν έχει ποντίσει περίπου 12 νάρκες στα Στενά του Ορμούζ
Έρευνα δείχνει το κόμμα του Νigel Farage πρώτο σε γκέι και αμφιφυλόφιλους άνδρες, παρά τις αντι-LGBTQ πολιτικές του κόμματος
Η συγκλονιστική ιστορία που έφερε στο προσκήνιο η πρώην σύζυγός του ηθοποιού του Grey’s Anatomy, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ
«Είμαστε ανίκητοι», γράφει η ανάρτηση στο Χ
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους στη συνοικία Μπασούρα να απομακρυνθούν πριν από επιχείρηση
Τέσσερις ημέρες μετά τον διορισμό του, ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μίλησε μόνο γραπτώς - Και τα ερωτήματα παραμένουν
Ματωμένα πτερύγια όρκας ξεβράστηκαν σε παραλία - Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα
Τα βίντεο εντοπίστηκαν μετά από αναφορές πολιτών και έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Οι αρχές της Ινδίας διερευνούν νοθεία γάλακτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα του Τζέφρι Έπσταϊν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.