- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σερβία: Συγκρούσεις αστυνομίας με διαδηλωτές - Πάνω από 140.000 στους δρόμους
Ζητούν πρόωρες εκλογές και τέλος της 12ετούς εξουσίας του Βούτσιτς - Συλλήψεις και χημικά
Σερβία: Συγκρούσεις στο Βελιγράδι μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας - Ζητούν εκλογές και το τέλος της διακυβέρνησης Βούτσιτς - Πάνω από 140.000 στους δρόμους.
Η αστυνομία της Σερβίας συγκρούστηκε με πλήθος άνω των 140.000 διαδηλωτών στο Βελιγράδι, οι οποίοι ζητούν πρόωρες εκλογές και την αποχώρηση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.
Οι φοιτητοκεντρικές κινητοποιήσεις στη Σερβία, που ενισχύονται καθημερινά, έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη μαζική κινητοποίηση των τελευταίων μηνών. «Θέλουμε εκλογές!» φώναζε το πλήθος στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν με χρήση δακρυγόνων και κρότου-λάμψης, ενώ δεκάδες άτομα συνελήφθησαν. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης καταδίκασε τα βίαια επεισόδια από την πλευρά των διαδηλωτών, υποσχόμενος συλλήψεις των υπευθύνων.
Ο πρόεδρος Βούτσιτς, σε ανάρτησή του στο Instagram, κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι συμμετέχουν σε ξένη συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης: «Ήθελαν να ρίξουν τη Σερβία, αλλά απέτυχαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την Παρασκευή, πέντε άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν την ανατροπή της κυβέρνησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτερου Δικαστηρίου Βελιγραδίου.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται εδώ και μήνες, με κλειστά πανεπιστήμια και αυξανόμενη πίεση στον Βούτσιτς, του οποίου η θητεία λήγει το 2027, όταν είναι προγραμματισμένες και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Η 37χρονη Σλάντιανα Λογιάνοβιτς, αγρότισσα από την πόλη Σιντ, δήλωσε ότι ήρθε για να στηρίξει τους φοιτητές: «Οι θεσμοί έχουν καταληφθεί και υπάρχει πολλή διαφθορά. Οι εκλογές είναι η λύση, αλλά δεν νομίζω ότι ο Βούτσιτς θα φύγει ειρηνικά».
Ο πρόεδρος έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το κόμμα του, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, κατέχει 156 από τις 250 έδρες στο κοινοβούλιο.
Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά, περιορισμό της ελευθεροτυπίας και επιθέσεις σε πολιτικούς αντιπάλους – κατηγορίες που εκείνος απορρίπτει.
Ο Βούτσιτς διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και η Σερβία, αν και υποψήφια χώρα προς ένταξη στην Ε.Ε., δεν έχει ενταχθεί στο καθεστώς δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο, μετά την κατάρρευση της οροφής του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ την 1η Νοεμβρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 άνθρωποι. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τη διαφθορά για την τραγωδία, που οδήγησε ήδη σε παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού.
Καθώς η διαδήλωση του Σαββάτου ολοκληρωνόταν, οι διοργανωτές μετέδωσαν ηχητικό μήνυμα στο πλήθος: «Πάρτε την ελευθερία στα χέρια σας. Έχετε το πράσινο φως».
Σε ανακοίνωσή τους στο Instagram ανέφεραν: «Οι αρχές είχαν όλα τα μέσα και τον χρόνο να ικανοποιήσουν τα αιτήματα και να αποτρέψουν την κλιμάκωση. Αντίθετα, επέλεξαν τη βία και την καταστολή. Κάθε περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση είναι δική τους ευθύνη».
(Με πληροφορίες του BBC News)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.