- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τα 4 σημεία της ευρωπαϊκής πρότασης στο Ιράν για τον τερματισμό της σύγκρουσης με το Ισραήλ
Τι αποκάλυψε ο Μακρόν
Τα 4 σημεία της ευρωπαϊκής πρότασης στο Ιράν για τον τερματισμό της σύγκρουσης με το Ισραήλ
Μια ολοκληρωμένη διαπραγματευτική προσφορά ετοιμάζονται να καταθέσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ θα συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν στη Γενεύη σήμερα (20.06) το απόγευμα, στην πρώτη διπλωματική συνάντηση υψηλού επιπέδου με την Τεχεράνη από την έναρξη του πολέμου πριν από μία εβδομάδα.
Λίγο πριν από τη συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη κάλεσε τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών να υιοθετήσουν «σθεναρή στάση» απέναντι στην Τεχεράνη, ζητώντας την «πλήρη διάλυση του πυρηνικού της προγράμματος, καθώς και του προγράμματος και του οπλοστασίου βαλλιστικών πυραύλων».
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να κινηθούν προς τον μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου, τη διαδικασία που μπορεί να αποδώσει τόσο πυρηνικά καύσιμα όσο και υλικά οπλικού τύπου, καθώς και τον περιορισμό της πυραυλικής δραστηριότητας του Ιράν και της χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων.
Σύμφωνα με τον Μακρόν, η πρόταση αποτελείται από τέσσερις βασικούς πυλώνες:
- πρόσβαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, με στόχο τον μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου
- θέσπιση πλαισίου και εποπτεία για τη δραστηριότητα που αφορά βαλλιστικούς πυραύλους
- διακοπή της χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων που αποσταθεροποιούν την περιοχή
- απελευθέρωση των ομήρων από το Ιράν, μια αναφορά σε ξένους υπηκόους που κρατούνται σε ιρανικές φυλακές
«Το Ιράν πρέπει να δείξει ότι είναι πρόθυμο να ενταχθεί στην πλατφόρμα διαπραγματεύσεων που έχουμε στο τραπέζι», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο Λε Μπουρζέ, λίγο έξω από το Παρίσι.
Στη συνάντηση, κατά την οποία η πρόταση θα κατατεθεί στον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί, θα συμμετέχουν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο Βρετανός Ντέιβιντ Λάμι, ο Γερμανός Γιόχαν Βάντεφουλ καθώς και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας.
Η Τεχεράνη αποκλείει συνομιλίες όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ανέφερε την Παρασκευή (20.06) μιλώντας στο Reuters ότι η Τεχεράνη θα ήταν ανοιχτή στο να περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πυρηνικό της πρόγραμμα, ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Δύσης.
Παράλληλα, ο εν λόγω αξιωματούχος υπερθεμάτισε τον ρόλο της ευρωπαϊκών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις, καθώς η Τεχεράνη είναι απρόθυμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ εν μέσω των ισραηλινών επιθέσεων.
Το Ιράν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα διαπραγματευτεί το μέλλον του πυρηνικού του προγράμματος όσο δέχεται επιθέσεις από το Ισραήλ, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να επαναφέρει την Τεχεράνη στο τραπέζι των συνομιλιών και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ενδεχόμενη εμπλοκή στη σύγκρουση.
Μία εβδομάδα από την έναρξη της εκστρατείας του, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έπληξε δεκάδες στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιλαμβανομένων εγκαταστάσεων παραγωγής πυραύλων, ενός ερευνητικού κέντρου σχετικού με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Τεχεράνη και στρατιωτικών βάσεων σε δυτικό και κεντρικό Ιράν.
Το Ιράν απάντησε με νέα πυραυλική επίθεση νωρίς την Παρασκευή, χτυπώντας κοντά σε κατοικίες, γραφεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην πόλη Μπερσεβά του νότου. Αργότερα, σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν και στο Τελ Αβίβ, το Νεγκέβ και τη Χάιφα.
Πηγή: Financial Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.