- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πάπας Λέων: Το τηλεσκόπιο James Webb αποκάλυψε όσα δεν αποκάλυψε η Βίβλος
Ο ποντίφικας είχε συνάντηση με αστρονόμους
Πάπας Λέων: Το James Webb μας έδειξε ό,τι δεν έδειξε η Βίβλος
Οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb βλέπουν τους «σπόρους που έσπειρε ο Θεός στο σύμπαν», δήλωσε ο Πάπας Λέων, προσθέτοντας ότι είναι «μια συναρπαστική εποχή για τους αστρονόμους».
Ο Πάπας Λέων είπε ότι το τηλεσκόπιο αποκάλυψε θαύματα που οι συγγραφείς των βιβλικών κειμένων μπορούσαν μόνο να ονειρευτούν, και ότι οι εικόνες του από τους παλαιότερους και πιο απομακρυσμένους γαλαξίες του σύμπαντος γέμισαν τους ανθρώπους με ένα αίσθημα «μυστηριώδους χαράς».
Ο Πάπας δέχτηκε νέους αστρονόμους που παρακολουθούν θερινό σχολείο στο Αστεροσκοπείο του Βατικανού, έξω από τη Ρώμη, αυτή την εβδομάδα, με θέμα το έργο του τηλεσκοπίου. Τους είπε ότι είναι ένα «πραγματικά αξιοθαύμαστο όργανο» που σημαίνει ότι «για πρώτη φορά, είμαστε σε θέση να κοιτάξουμε βαθιά στην ατμόσφαιρα εξωπλανητών όπου μπορεί να αναπτύσσεται ζωή και να μελετήσουμε τα νεφελώματα όπου σχηματίζονται τα ίδια τα πλανητικά συστήματα».
Το τηλεσκόπιο, που εκτοξεύθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 2021, περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο σε σταθερή απόσταση ενός εκατομμυρίου μιλίων από τη Γη. Έχει καταφέρει να ανιχνεύσει γαλαξίες που σχηματίστηκαν πριν από περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις 290 εκατομμύρια χρόνια μετά τη γέννηση του σύμπαντος με τη Μεγάλη Έκρηξη. Έχει επίσης ανιχνεύσει ενδείξεις πιθανής εξωγήινης ζωής στην ατμόσφαιρα μακρινών πλανητών.
Ο Πάπας είπε: «Οι συγγραφείς των ιερών γραφών, που έγραψαν πριν από τόσους αιώνες, δεν είχαν το προνόμιο αυτό. Ωστόσο, η ποιητική και θρησκευτική τους φαντασία συλλογιζόταν πώς πρέπει να ήταν η στιγμή της δημιουργίας». Αναφέρθηκε σε ένα απόσπασμα από το Βιβλίο του Βαρούχ, το οποίο θεωρείται μέρος της Παλαιάς Διαθήκης από τους Καθολικούς, αλλά όχι από τους Προτεστάντες, που λέει: «Τα αστέρια έλαμπαν στις θέσεις τους και χαιρόντουσαν· και ο Δημιουργός τους τα κάλεσε και εκείνα απάντησαν: «Εδώ είμαστε!», λάμποντας από χαρά για εκείνον που τα έπλασε». Πρόσθεσε: «Στην εποχή μας, δεν μας γεμίζουν επίσης με θαυμασμό και μια μυστηριώδη χαρά οι εικόνες του James Webb, καθώς θαυμάζουμε την υπέροχη ομορφιά τους;»
Η εφημερίδα The Times επισκέφθηκε το Αστεροσκοπείο του Βατικανού πέρυσι για να συναντήσει τον διευθυντή του, τον αδελφό Guy Consolmagno, έναν διακεκριμένο εμπειρογνώμονα σε θέματα μετεωριτών. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Καθολική Εκκλησία ήταν ηγετική αρχή στην αστρονομία για αιώνες πριν από την υπόθεση του Γαλιλαίου, επισημαίνοντας ότι το σύγχρονο Γρηγοριανό ημερολόγιο επινοήθηκε από τους αστρονόμους του Βατικανού, οι οποίοι διόρθωσαν τα λάθη του Ιουλιανού ημερολογίου που είχε επινοηθεί από τους Ρωμαίους.
Πηγή: The Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.