Κοσμος

Ανάλυση Guardian: Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου - Χάος στη Μέση Ανατολή

Οι εκτιμήσεις μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν για τον ρόλο των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ
Ανάλυση Guardian: Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου - Χάος στη Μέση Ανατολή © Kevin Dietsch/Getty Images

Η ανάλυση του Guardian για τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Τη στιγμή που τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στο Ιράν το πρωί της Παρασκευής, οι ΗΠΑ κινήθηκαν γρήγορα για να αποστασιοποιηθούν από την απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να στοχεύσει την Τεχεράνη, σε μια κλιμάκωση που απειλεί με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Guardian και ο Άντριου Ροθ στην ανάλυσή του. 

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, τα μονομερή πλήγματα υπέδειξαν την κατάρρευση των προσπαθειών του Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και σχεδόν σίγουρα ναυάγησαν τις προσπάθειες του Τραμπ να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με το Ιράν που θα εμπόδιζε τη χώρα να επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Επίσης, πιθανότατα θα οδηγήσει σε ιρανικά αντίποινα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, μια νέα σύγκρουση που ο Τραμπ έχει επιδιώξει δημόσια να αποφύγει. Μάλιστα, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι περιορίστηκαν στο να χαρακτηρίσουν την ισραηλινή επίθεση «μονομερή» ενέργεια και προειδοποίησαν την Τεχεράνη να μην προβεί σε αντίποινα εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών και βάσεων στην περιοχή.

«Απόψε, το Ισραήλ ανέλαβε μονομερή δράση κατά του Ιράν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο σε ανακοίνωσή του. «Δεν εμπλεκόμαστε σε επιθέσεις κατά του Ιράν και η κορυφαία μας προτεραιότητα είναι η προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Το Ισραήλ μας ενημέρωσε ότι πιστεύει ότι αυτή η ενέργεια ήταν απαραίτητη για την αυτοάμυνά του», συνέχισε. «Ο Πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνηση έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τις δυνάμεις μας και παραμένουν σε στενή επαφή με τους περιφερειακούς εταίρους μας. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: το Ιράν δεν πρέπει να στοχοποιεί συμφέροντα ή προσωπικό των ΗΠΑ».

Αξιωματούχοι και αναλυτές της Ουάσινγκτον ανέμεναν ότι το Ισραήλ θα ανέβαλε την έναρξη επιθέσεων τουλάχιστον μέχρι να εξαντλήσουν οι προσπάθειες των ΗΠΑ να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με το Ιράν. Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τη Δευτέρα, ο Τραμπ προέτρεψε τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στο Ιράν, ανέφερε η Wall Street Journal. Αλλά μέχρι την Τετάρτη, ο Τραμπ άρχισε να αποσύρει το μη απαραίτητο προσωπικό από πρεσβείες και βάσεις στη Μέση Ανατολή σε απόσταση βολής από το Ιράν. «Υπάρχει σαφώς κάποια σύγχυση στη θέση των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή... και κάποιες διαφορές μεταξύ της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών και της θέσης του Ισραήλ», δήλωσε ο William Wechsler, ανώτερος διευθυντής του Κέντρου Rafik Hariri και των προγραμμάτων Μέσης Ανατολής στο Ατλαντικό Συμβούλιο.

Ήταν απίθανο ο Νετανιάχου να είχε ξεκινήσει την επίθεση αν του είχε ρίξει το κόκκινο φως από την κυβέρνηση Τραμπ, δήλωσε ο Γουέχσλερ. Αλλά η κυβέρνηση Τραμπ είχε βιαστικά αποστασιοποιηθεί από την επίθεση και επίσης δεν είχε υπονοήσει ότι θα συμμετείχε στην υπεράσπιση του Ισραήλ από πιθανά ιρανικά αντίποινα. «Τουλάχιστον εκ των προτέρων, φαίνεται να είναι μια μάλλον ασύμφωνη αντίδραση των ΗΠΑ», είπε.

Ο Τραμπ είχε προτρέψει δημόσια την κυβέρνηση Νετανιάχου να μην επιτεθεί στο Ιράν

Επιτείνοντας τη σύγχυση, ένας ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας που πρόσκειται στην κυβέρνηση Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι οι επιθέσεις ήταν πλήρως συντονισμένες με την Ουάσινγκτον. Ο απεσταλμένος του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, αναμενόταν να ταξιδέψει στο Μουσκάτ του Ομάν για να διεξάγει έναν έκτο γύρο συνομιλιών με το Ιράν την Κυριακή, σε αυτό που θεωρήθηκε ως η τελευταία ευκαιρία για διπλωματία. Και οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ είχε προτρέψει δημόσια την κυβέρνηση Νετανιάχου να μην επιτεθεί στο Ιράν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι πίστευε ότι μια ισραηλινή επίθεση θα «τινάξει» τις διαπραγματεύσεις.

«Θα ήθελα πολύ να αποφύγω μια σύγκρουση», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο την Πέμπτη. «Είμαστε αρκετά κοντά σε μια αρκετά καλή συμφωνία... Θα προτιμούσα πολύ περισσότερο μια συμφωνία. Εφόσον πιστεύω ότι υπάρχει συμφωνία, δεν θέλω να την υπογράψουν, επειδή νομίζω ότι αυτό θα την καταστρέψει».

Οι επικριτές έχουν δηλώσει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από την περιοχή, η οποία απορρέει από την απόφαση του Τραμπ να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, η οποία ονομάζεται Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης υπό την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα σύγκρουσης στην περιοχή. Η επίθεση «είχε σαφώς ως στόχο να ματαιώσει τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης Τραμπ με το Ιράν», δήλωσε ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι από το Κονέκτικατ, και αποτελεί «περαιτέρω απόδειξη του πόσο λίγο σεβασμό έχουν οι παγκόσμιες δυνάμεις -συμπεριλαμβανομένων των δικών μας συμμάχων- για τον Πρόεδρο Τραμπ».

«Αυτή είναι μια καταστροφή που προκλήθηκε από τον Τραμπ και τον Νετανιάχου και τώρα η περιοχή κινδυνεύει να οδηγηθεί σε μια νέα, θανατηφόρα σύγκρουση», πρόσθεσε. «Το Ιράν δεν θα ήταν τόσο κοντά στο να κατέχει πυρηνικά όπλα αν ο Τραμπ και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν είχαν αναγκάσει την Αμερική να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η οποία είχε ενώσει την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Κίνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να περιορίσουν με επιτυχία τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν».

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY