- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
«Δεν είμαστε εθισμένοι στο πορνό»: Το άρθρο των NYT που εξόργισε φυλή του Αμαζονίου
Με αγωγή απαντά η φυλή Marubo της απομακρυσμένης κοιλάδας Javari
Φυλή του Αμαζονίου καταθέτει αγωγή κατά των New York Times - Το άρθρο που τους εξόργισε
Με αγωγή απαντούν οι κάτοικοι του Marubo σε δημοσίευμα τους New York Times, στο οποίο παρουσιάστηκαν ως λάτρεις της τεχνολογίας και εθισμένοι στην πορνογραφία μετά την εισαγωγή του διαδικτύου.
Σύμφωνα με τον Guardian, μια φυλή ιθαγενών από τον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο μήνυσε τους New York Times, υποστηρίζοντας ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας σχετικά με την πρώτη επαφή της φυλής με το διαδίκτυο οδήγησε στην ευρεία απεικόνιση των μελών της ως άτομα που έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και είναι εθισμένα στην πορνογραφία. Η φυλή Marubo της απομακρυσμένης κοιλάδας Javari, μια κοινότητα περίπου 2.000 κατοίκων κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση, ζητώντας αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Κατονομάζει επίσης την TMZ και τη Yahoo ως εναγόμενους, ισχυριζόμενη ότι οι ιστορίες τους ενίσχυσαν και έκαναν αισθητή την αναφορά των Times και δυσφήμισαν τη φυλή.
The Marubo, an isolated Amazon tribe, connected to high-speed internet in September through Elon Musk’s Starlink. Jack Nicas, our Brazil bureau chief, visited the tribe’s remote villages to see what the internet has changed for them. https://t.co/JXwhPDcR3L pic.twitter.com/7CKCHsY4QX
— The New York Times (@nytimes) June 2, 2024
Τι υποστήριζε άρθρο των New York Times
Η αγωγή αναφέρει ότι το άρθρο των Times του Ιουνίου 2024 από τον δημοσιογράφο Τζακ Νίκας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα χειριζόταν την εισαγωγή δορυφορικής υπηρεσίας μέσω του Starlink του Έλον Μασκ«απεικόνιζε τους ανθρώπους του Marubo ως μια κοινότητα που δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη βασική έκθεση στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας τους ισχυρισμούς ότι η νεολαία τους είχε κατακλυστεί από την πορνογραφία».
«Αυτές οι δηλώσεις δεν ήταν μόνο εμπρηστικές, αλλά μετέφεραν στο μέσο αναγνώστη ότι το Marubo είχε περιέλθει σε ηθική και κοινωνική παρακμή ως άμεσο αποτέλεσμα της πρόσβασης στο διαδίκτυο», αναφέρει μια τροποποιημένη έκδοση της αγωγής που κατατέθηκε την Πέμπτη. «Τέτοιες απεικονίσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα πολιτιστικά σχόλια. Επιτίθενται άμεσα στον χαρακτήρα, την ηθική και την κοινωνική θέση μιας ολόκληρης φυλής, υποδηλώνοντας ότι δεν έχουν την πειθαρχία ή τις αξίες για να λειτουργήσουν στον σύγχρονο κόσμο».
Σε δήλωσή του προς το Associated Press, ένας εκπρόσωπος των Times δήλωσε: «Οποιαδήποτε δίκαιη ανάγνωση αυτού του άρθρου δείχνει μια ευαίσθητη και λεπτομερή εξερεύνηση των οφελών και των επιπλοκών της νέας τεχνολογίας σε ένα απομακρυσμένο χωριό ιθαγενών με περήφανη ιστορία και διατηρημένο πολιτισμό. Σκοπεύουμε να αμυνθούμε σθεναρά ενάντια στην αγωγή».
Ο Νίκας στο άρθρό του ανέφερε ότι μετά από λιγότερο από έναν χρόνο υπηρεσίας, η κοινότητα αντιμετώπιζε τώρα τις ίδιες δυσκολίες με τις διάχυτες επιπτώσεις του διαδικτύου και τον πολλαπλασιασμό των smartphones. Ο Νίκας απαρίθμησε ένα ευρύ φάσμα αυτών των προκλήσεων: «έφηβοι κολλημένοι σε τηλέφωνα· ομαδικές συνομιλίες γεμάτες κουτσομπολιά· εθιστικά κοινωνικά δίκτυα· διαδικτυακοί άγνωστοι· βίαια βιντεοπαιχνίδια· απάτες· παραπληροφόρηση· και ανήλικοι που παρακολουθούν πορνογραφία». Αργότερα έγραψε ότι ηγέτης της φυλής «είναι πολύ ανήσυχος για την πορνογραφία. Είπε ότι νεαροί άνδρες μοιράζονταν άσεμνα βίντεο σε ομαδικές συνομιλίες, μια εκπληκτική εξέλιξη για μια κουλτούρα που αποδοκιμάζει τα φιλιά δημόσια».
Το άρθρο δεν κάνει καμία άλλη αναφορά στην πορνογραφία, αλλά αυτή η πτυχή της ιστορίας ενισχύθηκε από άλλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του TMZ, το οποίο δημοσίευσε ένα άρθρο και ένα συνοδευτικό βίντεο με τίτλο «Η σύνδεση του Elon Musk με το Starlink αφήνει μια απομακρυσμένη φυλή εθισμένη στην πορνογραφία». Η αγωγή αναφέρει ότι το βίντεο «παρουσίασε ψευδώς τη φυλή Marubo ως έχουσα ηθική κατάρρευση».
Πηγή: Guardian
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Τι αναφέρει στο ντοκιμαντέρ του Netflix, Sean Combs: The Reckoning
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.